Η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων καταδικάζει τις ενέργειες της Τουρκίας κατά Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων και συντάσσεται με την ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου.

Με πρωτοβουλία της AEJ ήδη η ενέργεια αυτή έχει ανεβεί στην πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης -για περιστατικά κατά της ελευθερίας των δημοσιογράφων- και έχει σταλεί ερώτημα σε όλα τα θεσμικά όργανα.

ΕΣΚ: Καταδικαστέα και η νέα απέλαση Τ/κ δημοσιογράφου από το καθεστώς Ερντογάν

Ακόμη ένα κρίκο στην ατελείωτη αλυσίδα των διώξεων και της άσκησης αφόρητων πιέσεων σε βάρος Τουρκοκυπρίων προοδευτικών δημοσιογράφων έχει προσθέσει το ανελεύθερο και ολοκληρωτικό καθεστώτος που κυβερνά στην Τουρκία, το οποίο και δεν ανέχεται το παραμικρό ίχνος κριτικής και ελευθερίας έκφρασης.

Αυτή τη φορά το καθεστώς Ερντογάν δεν επέτρεψε την είσοδο -στην ουσία απέλασε- την Τουρκοκύπρια δημοσιογράφο Aysu Basri Akter, η οποία ταξίδευε στην Αττάλεια οικογενειακώς για διακοπές. Το νέο αυτό καταδικαστέο προστατικό συνέβη την περασμένη Δευτέρα 25 Ιουλίου. Ως γνωστό, ανάλογο περιστατικό επίσης με απέλαση, συνέβη τον περασμένο Οκτώβριο, τότε με θύμα τον Ali Kismir, Πρόεδρο της συντεχνίας εργαζομένων στον Τύπο Basin-Sen. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, Akter και Kismir είχαν ασκήσει και συνεχίζουν να ασκούν δριμεία κριτική στο τουρκικό καθεστώς, κυρίως για τις αθέμιτες παρεμβάσεις του στα εσωτερικά της τ/κ κοινότητας.

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου καταδικάζει με δριμύτητα και αποτροπιασμό την νέα επίδειξη βουλησιαρχίας, ανελευθερίας και ολοκληρωτισμού εκ μέρους του τουρκικού κατοχικού καθεστώτος. Η ΕΣΚ εκφράζει την αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη της προς τη συνάδελφο Aysu Basri Akter, προς όλους τους δοκιμαζόμενους Τ/κ δημοσιογράφους και ενώνει τη φωνή της με όλες τις διαμαρτυρίες τόσο του Συνδέσμου Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων όσο και της συντεχνίας εργαζομένων στον Τύπο Basin-Sen. 

Παράλληλα, από κοινού με τις τ/κ δημοσιογραφικές οργανώσεις, η ΕΣΚ θα ζητήσει την αντίδραση και καταδίκη του νέου αυτού περιστατικού δημοσιογραφικής φίμωσης από την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, EFJ και IFJ αντιστοίχως. 

Διοικητικό Συμβούλιο

Ένωσης Συντακτών Κύπρου