Η Αρετή Κλουτσινιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στο Εργαστήριο της Μαίρης Χατζηνικολή (1976) και σπούδασε ζωγραφική στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts του Παρισιού (1976-81), με καθηγητές τον Piere Matthey στη ζωγραφική και τον Ricardo Licata στο ψηφιδωτό.

Οι Αθηνά Σχινά, Βιβή Βασιλοπούλου, Αγγέλα Ταμβάκη, Αλέξανδρος Ξύδης, Στέλιος Λυδάκης, Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν, Μπία Παπαδοπούλου και Βάσος Κουντουρίδης έχουν παρουσιάσει και σχολιάσει την ζωγραφική της.

Στην τρέχουσα έκθεσή της, στη γκαλερί Art Zone 42, με τίτλο, «Exploration», πρωταγωνιστούν γάτες, τίγρεις, τσιτάχ, χιμπαντζήδες, σκύλοι, πεταλούδες και σκαραβαίοι σε συνθέσεις-«κολλάζ» πυκνές, φαντασμαγορικές, με πολλά και λαμπερά χρώματα. Τα περισσότερα έργα της είναι αλληγορίες για την αξία της βιοποικιλότητας, της οποίας ένα πολύ μικρό μέρος του πληθυσμού είναι ανθρώπινο.

Συνέντευξη στον Γιώργο Δήμο

“Universal Apes” (2023)

-Η νέα σου δουλειά παρουσιάζει μια αλλαγή ως προς τη θεματολογία. Εδώ βλέπουμε περισσότερο αιλουροειδή και άλλα θηλαστικά, ενώ σε παλαιότερα έργα κυριαρχούσαν οι σκαραβαίοι και οι πεταλούδες. Τι σε έκανε να διαλέξεις αυτά τα ζώα ως κεντρικά θέματα της ζωγραφικής σου;

-Η θεματολογία των έργων μου είναι πάντοτε απεικονίσεις θαυμασμού για την έμβια φύση.

Στην ζωγραφική μου χρησιμοποιώ ένα συγκεκριμένο ρεπερτόριο μορφών που έχουν, πάνω-κάτω, σταθερό νόημα.

Σε κάθε ενότητα έργων, προτιμώ από αυτό το ρεπερτόριο των μορφών εκείνες που κρίνω σαν πιο κατάλληλες για την έκφραση της ειδικότερης άποψης που διατυπώνω.

Επειδή όλες τις εξερευνήσεις τις αρχίζουν οι ριψοκίνδυνοι φίλοι της περιπέτειας και επειδή τα αιλουροειδή και οι πίθηκοι είναι γενικά τολμηρά και έξυπνα ζώα τα συμπεριέλαβα και αυτά στους κύριους χαρακτήρες που συμμετέχουν στην «Εξερεύνηση» μαζί με τους αρχικούς πρωταγωνιστές που είναι οι γάτες, οι σκύλοι, οι πεταλούδες και οι σκαραβαίοι.

Διαβάστε τη συνέντευξη στο ArtViews.gr