Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Γιάννης Γεωργόπουλος γεννήθηκε στον Άγιο Αδριανό Ναυπλίου. Σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε από το 1976 στα Καταστήματα ΕΛΤΑ Κρανιδίου και Ερμιόνης ως Διευθυντής, όπως επίσης και ως Επιθεωρητής για τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Έχει ειδικές γνώσεις σε θέματα Management, Οργάνωσης και Διοίκησης μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Χρηματοοικονομικών. Διετέλεσε Νομαρχιακός Σύμβουλος Αργολίδας, Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ερμιονίδας και τέως Δήμου Κρανιδίου. Το Σεπτέμβριο του 2019 εκλέχθηκε Δήμαρχος Ερμιονίδας. Είναι παντρεμένος με την Μαρία Στάικου από τη Θερμησία και έχει δύο παιδιά, τον Γιώργο και την Νατάσα.

Σαν μια δραστήρια προσωπικότητα που είστε, τι είναι αυτό που σας οδήγησε στη θέση του δημάρχου, όπου υπάρχουν αρκετές απαιτήσεις;

Η θέση αυτή αποτελούσε στόχο ζωής ! Μέσα από την πολυετή ενασχόληση μου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και στις δύο βαθμίδες, μου δόθηκε η ευκαιρία να κατανοήσω πώς από τη θέση αυτή μπορείς να προσφέρεις άμεσα την τοπική κοινωνία, στους ανθρώπους που συναντάς καθημερινά και ανταλλάσσεις καλημέρα. Από τη θέση του Δημάρχου, όταν την υπηρετείς με σεβασμό και αγάπη, αποκτάς προσωπική επαφή με τους δημότες συζητάς για τα προβλήματά τους, ακούς τις απόψεις τους και προχωράς

Στην ζωή σας είστε πρώτα δήμαρχος, σύζυγος, πατέρα, φίλος;

Πάνω από την οικογένειά μου δεν βάζω κανέναν και τίποτα. Προσπαθώ να εξισορροπώ ανάμεσα σε όλα. Αν μου ζητήσετε να ιεραρχίσω θα σας πω ότι πατέρας και σύζυγος είσαι για μία ζωή, ενώ φίλος και Δήμαρχος όχι.

Η δημαρχία σας επιτρέπει να έχετε προσωπικό χρόνο; Πως τον αξιοποιείτε;

Όταν στη ζωή σου θέλεις και μπορείς να βάλεις ένα πρόγραμμα, πάντα θα μένει χρόνος για τον εαυτό σου, για να ηρεμήσεις, να σκεφτείς και να οργανώσεις το αύριο. Πλέον ως Δήμαρχος, ο προσωπικός χρόνος είναι ελάχιστος. Καθημερινά βρίσκομαι στο γραφείο μου από τις 7:00 – 7:30 έως και αργά το μεσημέρι. Πολλές φορές και απογεύματα. Ακόμα και τα Σαββατοκύριακα δεν σταματώ, η θέση αυτή σε χρειάζεται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Όταν λοιπόν υπάρχει περίσσευμα χρόνου, ένας περίπατος στις ομορφιές της Ερμιονίδας είναι ότι το καλύτερο.

Κύριε δήμαρχε, ποια είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο Δήμος σας, και ποιες είναι αυτές οι ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την κατάσταση;

 Όπως γνωρίζετε ο Δήμος μας έχει πολύ μεγάλη έκταση, άρα και οι απαιτήσεις του είναι μεγάλες. Μεγάλη όμως είναι και η προσπάθεια που καταβάλλουμε για να αντιμετωπίσουμε τα καθημερινά προβλήματα. Η Ερμιονίδα αναπτύσσεται ταχύτατα η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να αναγνωρίσει και να αναπτύξει κάθε συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η περιοχή μας, προγραμματίζοντας παράλληλα την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους δημότες και τους επισκέπτες μας. Αναλαμβάνοντας καθήκοντα πίεσα και πιέζω συχνά, για την ενίσχυση των υπηρεσιών του Δήμου με κατάλληλα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Αυτή τη στιγμή λιγοστοί υπάλληλοι εργάζονται και πέραν του ωραρίου τους για να τακτοποιήσουν τις καθημερινές υποχρεώσεις των υπηρεσιών τους αλλά και για να στηρίξουν το πρόγραμμά μας για την ανάπτυξη και την πρόοδο της Ερμιονίδας. Αυτό που θέλω δηλαδή να πω είναι, πως αυτή τη στιγμή είμαστε λίγοι και κάνουμε πολλά, φανταστείτε όταν αυξήσουμε το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό μας, πόσα πράγματα έχουν να γίνουν.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στη διάρκεια της θητείας σας;

Από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίσαμε μεγάλες δυσκολίες, τις οποίες εν μέρει, περιμέναμε. Το θέμα των απορριμμάτων εξελίχθηκε σε μία καυτή πατάτα, διότι ορισμένοι ακολούθησαν μία φθηνή και ξεπερασμένη αντιπολιτευτική τακτική με μόνο αποτέλεσμα την ταλαιπωρία ανθρώπων και υπηρεσιών. Ταυτόχρονα το μεταναστευτικό είναι ένα ακόμα πρόβλημα για τον Δήμο. Λίγο αργότερα, ο κορωνοϊός δείχνει τα δόντια του στην Ερμιονίδα αφού προσβάλλονται κατά δεκάδες οι μετανάστες που βρίσκονταν σε Κέντρο φιλοξενίας στο Δήμο μας. Με μεθοδικότητα και άμεσες κινήσεις λύθηκαν και τα τρία αυτά προβλήματα σε μικρό χρονικό διάστημα χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στην τοπική κοινωνία. 

Τι ήταν αυτό που έκανε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν το δικό σας συνδυασμό και όχι των συνυποψηφίων σας;

Νομίζω ότι το αποτέλεσμα των εκλογών μιλάει από μόνο του. Το πρόγραμμά μας, η στάση και οι θέσεις μας ως Αξιωματική Αντιπολίτευση τα προηγούμενα χρόνια και οι άνθρωποι του συνδυασμού μας δημιουργούν ‘’το πακέτο’’ που ήθελαν οι πολίτες να διοικήσει το Δήμο μας.

Θα ήθελα να μου πείτε για την υλοποίηση ποιού έργου αισθάνεστε περήφανος;

Αρχικά θα σας πω ότι νιώθω περήφανος για την ανοιχτή πόρτα του Δημαρχείου μας. Νιώθω περήφανος διότι οι κάτοικοι του Δήμου μας έρχονται στο Δημαρχείο και βρίσκουν ανταπόκριση. Δεν μπορώ όμως να μην αναφερθώ στο Δημοτικό ΣΜΑ ( σημείο μεταφόρτωσης απορριμμάτων) όπου υλοποιήθηκε μέσα σε 14 μήνες, κάτω από αντίξοες συνθήκες. Είναι το πιο σημαντικό βήμα για την οριστική επίλυση του μεγάλου προβλήματος των απορριμμάτων που αντιμετώπισε τα προηγούμενα χρόνια η Ερμιονίδα.

Ποιο είναι το όραμά σας για την περιοχή της Ερμιονίδας;

Η Ερμιονίδα είναι ένας παράδεισος, βρισκόμαστε πολύ μπροστά και από μεγάλους Δήμους της χώρας μας και δυστυχώς είμαστε πολύ πίσω σε βασικά θέματα. Θα πρέπει επιτέλους να λυθούν ή έστω να δρομολογηθούν οι λύσεις για τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα του τόπου μας όπως, η ύδρευση, η άρδευση, το οδικό δίκτυο και η αποχέτευση.

Σκοπεύετε στο μέλλον να αποκτήσετε μία πιο υψηλόβαθμη θέση από αυτή που βρίσκεστε σήμερα;

Ο Γιάννης Γεωργόπουλος, εδώ και 30 χρόνια είναι ταγμένος στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από αυτόν το χώρο και σε αυτόν το χώρο προσπαθώ να προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις τόσα χρόνια. Δεν θα επιδιώξω τίποτε περισσότερο…..

Σε μια περίοδο που όλα αμφισβητούνται, τι θα ήταν αυτό που θα λέγατε όχι μόνο στους δημότες σας αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο;

Ένα πράγμα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας, να μην επιτρέψουμε σε κανέναν, να μας κάνει να αμφισβητήσουμε κάθε τι για το οποίο έχουμε παλέψει. Σε μία εποχή που όλα αλλάζουν πρέπει να μείνουμε πιστοί στις αρχές μας και στις απόψεις μας, να έχουμε επιχειρήματα και να αποκτήσουμε τα καλύτερα εφόδια για το ‘’άγνωστο’’ αύριο.

Πηγή: ERmionida MAGazine  ermionidamagazine.com