8.540 Γεύματα προσφέρθηκαν από το ΙΔΑΦΚ Π.ΔΙΚ.Π.Π.Δ.Κ. στα Σώματα Ασφαλείας. Μοναδική αρωγός στο έργο τους, η Περιφέρεια Αττικής.
Η συνδρομή των Εθελοντών σε περιπτώσεις κρίσεων και η παροχή βοήθειας και συνδρομής του ΙΔΑΦΚ Π.ΔΙΚ.Π.Π.Δ.Κ. και των Εθελοντικών Συνεργαζομένων Οργανώσεων και άλλων Φορέων, στο Πυροσβεστικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία… στους Πυρόπληκτους και τους Εθελοντές που επιχειρούν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας τη δύσκολη αυτή στιγμή μέσα στην αντιπυρική περίοδο του 2021.

 

Με συνείδηση και υπευθυνότητα… παρά τα τόσα εμπόδια και τις τρικλοποδιές από τους εμπαθείς και τους “πολυμήχανους  Θεούς” που κυκλοφορούν ανάμεσα μας. Κατά τη μυθολογία άλλωστε όταν  οι θεοί κι οι άνθρωποι ξεκίνησαν να δουλεύουν, οι περισσότεροι έγιναν Κυνηγοί, κάποιοι λίγοι Γιατροί, μερικοί Κλέφτες, δυο τρεις Πολυμήχανοι και άλλοι χωρίς ενδιαφέροντα παραμένουν να  ασχολούνται ακόμα με τις ζωές των άλλων. 

Δεν ήταν η πρώτη φορά που κληθήκαμε να συνδράμουμε τον κρατικό μηχανισμό…. η μάλλον πιο συγκεκριμένα τα σώματα ασφαλείας…. και όλους εκείνους τους συνανθρώπους μας που έμειναν χωρίς σπίτια και πρέπει να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή…. για να αυτοδημιουργηθούν….

Πολλές οι Οργανώσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα, ιδιώτες, άνθρωποι οικογενειών,  που ενεργοποιήθηκαν στην μεγάλη αυτή  καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές το τελευταίο διάστημα σε πολλά σημεία της χώρας μας. Αμέτρητα τα γιατί,  αλλά δεν είναι η ώρα της εκτίμησης της κατάστασης  από εμάς ούτε το  πως λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός. Δεν μας αφορά το γιατί,  αλλά συναισθηματικά όπως ακριβώς νιώθουμε, πράξαμε τα δέοντα για τους συμπολίτες μας. Ήταν η δεύτερη φορά, μετά την θλίψη και την καταστροφή που όλοι μας ζήσαμε  στην Μάνδρα….. ίσως η μεγαλύτερη δράση και συμμετοχή μας, σε αυτή την δύσκολη επιχείρηση. Μια επιχείρηση που έπρεπε να εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα του covid-19 και να ανταποκριθούμε στην κρίση των πυρκαγιών όπως αρμόζει στο χαρακτήρα μας στο μέτρο του δυνατού. Κάποιοι ασχολούνται μαζί μας και προσπαθούν να μας προσπεράσουν με λανθασμένες τακτικές και κάκιστες ποιότητες αντιγραφών ίσως γιατί δεν αρέσκονται στις δυνατότητες και τις ικανότητες των στελεχών και των ενεργών εθελοντών μας.  18.000 εθελοντές σε όλη την Ελλάδα λοιπόν και όχι μόνο πυροσβέστες αλλά 18.000 ενεργοί πολίτες  σε όλη την επικράτεια που φυσικά και έχουμε στην διάθεση της πολιτείας,  εγγεγραμμένους στο Μητρώο μας. Εθελοντές ενεργοί πολίτες, νέα παιδιά γεμάτα ενέργεια και αντοχές, με περίσσεια δύναμη, υπευθυνότητα και σεβασμό απέναντι στην ίδια τους τη χώρα. Εθελοντές Πολίτες, έτοιμοι  να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλες τις μορφές που απαιτούνται. Εθελοντές αιμοδότες, εθελοντές διασώστες, εθελοντές σίτισης, εθελοντές φροντίδας σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, εθελοντές για το Περιβάλλον,  την αειφόρο ανάπτυξη, εθελοντές διάσωσης και περίθαλψης ζώων και πόσες άλλες μορφές του.

Είναι δύσκολο να δοθεί ένας ορισμός για τον Εθελοντισμό γιατί είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που αλλάζει διαρκώς όψεις, περιεχόμενο και μεθόδους, ακολουθώντας κάθε φορά τις ανάγκες και τις απαιτήσεις μιας κοινωνίας. Θα μπορούσε όμως να οριστεί σαν μια δραστηριότητα που αναπτύσσεται από φορείς, οργανισμούς, συλλόγους, ομάδες πολιτών, χωρίς ατομικό κέρδος, προς το συμφέρον και την εξυπηρέτηση των αναγκών, ευαίσθητων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, αποκλειστικά για σκοπούς αλληλεγγύης.  Ο Εθελοντισμός δεν έχει όρια και περιορισμούς και είναι διαχρονικός και ποικιλόμορφος.

Μια παρέα παιδιών της γειτονιάς κι εμείς, ενεργών πολιτών της κοινωνίας …. ενώσαμε δυνάμεις…. Γεμίσαμε Εθελοντές από όλη την Ελλάδα για να συνδράμουμε τους συμπολίτες μας… Μυαλά δημιουργικά και ταλαντούχα…. να εκφράζει ο ένας μια σκέψη και να την συμπληρώνει ο άλλος… σε επικουρικό πάντα ρόλο και λίγο πιο πέρα…….

Μάχιμοι πυροσβέστες του Πυροσβεστικού Σώματος στα φλεγόμενα πεδία… Έπρεπε να δράσουμε παράλληλα, συλλογικά,  συντονισμένα και χωρίς διαμάχες. Να συνδράμουμε τον κρατικό μηχανισμό ….στον υπέρτατο βαθμό που καταφέραμε να ανταποκριθούμε.

Πρώτες ώρες και σκεφτόμασταν δεν θα πάρει διαστάσεις ….. δεν θα εξελιχθεί γιατί έχουν ριχτεί στη μάχη όλες οι επιχειρησιακές δυνάμεις και ο κρατικός μηχανισμός στο μέτρο του δυνατού….. ρίχνονται στη μάχη τα πτητικά να συνδράμουν αλλά η τροπή που παίρνει … ανεξέλεγκτη…. Έτσι λοιπόν στήθηκε το πρώτο συντονιστικό μας κέντρο στη Λεωφόρο  Θρακομακεδόνων 47 στις Αχαρνές Αττικής που μας παραχωρεί χώρο το Ιperfumes http://www.iperfumes.gr, της Εύας Μανακίδου, συνεθελόντριας μας  και από εκεί αρχίζει ένας αγώνας συγκέντρωσης ειδών  πρώτης ανάγκης τα οποία και  αιτηθήκαμε σε μεγάλα super market που επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμα…. Ανταποκρίθηκαν άμεσα και στέλνουν συνολικά 13 φορτηγά γεμάτα είδη πρώτης ανάγκης…. Καθημερινά σε διαφορετικά σημεία που ανέλαβαν στο σύνολο τους οι συντονιστές και επικεφαλής του δικού μας Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και με καθημερινό αγώνα που κατέβαλαν για  να συγκεντρωθούν. Η Περιφέρεια Αττικής η μοναδική αρωγός στο έργο μας όπως επίσης  άριστη η συνεργασία μας,  με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, το Δήμο Πύργου, το Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας και όσους κρατικούς φορείς καταφέραμε να εξυπηρετήσουμε.

Σε άριστη συνεργασία ο Φορέας μας με το Πυροσβεστικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία παρά τις αντιξοότητες από την κατάχρηση εξουσίας. Συμβασιούχοι Νέοι στο ρόλο της παρεμπόδισης του δύσκολου έργου μας για την μη εξυπηρέτηση των αναγκών των Σωμάτων Ασφαλείας και της Πυροσβεστικής φρόντιζαν να “μπλοκάρουν” το έργο των Εθελοντών μας καθημερινά.  

2η, 3η, 4η, 12η, 18η  ημέρα και ο αγώνας συνεχίζεται με καθημερινές περιπολίες από εθελοντές του ΙΔΑΦΚ Π.ΔΙΚ.Π.Π.Δ.Κ. σε μεγάλες εκτάσεις που απαιτείται και σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία πραγματοποιούνται από νωρίς το πρωί έως την δύση του ηλίου, με πλήρη καταγραφή σε καθημερινή βάση δεδομένων ανά περιοχή σε πολλά σημεία της χώρας  και το  κέντρο επιχειρήσεων του. Τα ΙΧ  των Εθελοντών μετατρέπονται σε κινητές μονάδες εξυπηρέτησης ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ καθημερινά λερώνονται από τη μεταφορά των 1230 γευμάτων που εξυπηρετούσαν τα σώματα ασφαλείας πρωί – μεσημέρι και βράδυ, με τα καύσιμα  για την μετακίνηση τους να μπαίνουν από προσωπικά έξοδα τους που τα στερούν ακόμα και από τις οικογένειες τους. Με μοναδικό στόχο και σκοπό τους την  εξυπηρέτηση και ανακούφιση των συμπολιτών τους και με  δεκάδες κούτες με τρόφιμα, νερά και φάρμακα που βρίσκονται εντός των οχημάτων ΙΧ τους, προκειμένου να προσφέρουν οι ίδιοι, στους Πυροσβέστες και τα στελέχη της ΟΠΚΕ,  κρύα νερά, μερίδες φαγητών, οφθαλμικά κολλύρια, ισοτονικά ροφήματα και πόσα άλλα είδη για να τους συμπαρασταθούν στο δύσκολο αυτό έργο τους. Δύσκολες και άνισες με την μάχη οι συνθήκες. Σε χρόνο μηδέν αποφασίζεται και 2ο συντονιστικό κέντρο από όπου συγκεντρώνεται επίσης υλικό και είδη πρώτης ανάγκης για τον ίδιο ακριβώς λόγο, ανακουφίζοντας από την πρώτη κιόλας στιγμή και τους πυρόπληκτους συμπολίτες μας. Αυτή τη φορά στον Οικισμό ΤΙΤΑΝ – στην περιοχή Πανόραμα που ο Αναπτυξιακός  Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πανοράματος Μάνδρας Ειδυλλίας, μας παραχωρεί τον  χώρο. Πάλι ακούραστοι και άυπνοι οι Εθελοντές μας στην πρώτη γραμμή εξυπηρέτησης και ανακούφισης των συμπολιτών και επιχειρησιακών δυνάμεων με την θετική  διάθεση τους. Με την αδρεναλίνη στο κόκκινο να μετατρέπει την άσχημη τροπή σε λίγες νότες αισιοδοξίας. Στον απόηχο της ολοσχερούς καταστροφής …η ανακούφιση μέσω της προσφοράς όλο το 24ωρο στο πλευρό των συμπολιτών μας και όσων επιχειρούσαν στις δυνάμεις κατάσβεσης.

13 φορτηγά και 28.540 γεύματα για το σύνολο των ημερών που εξυπηρετήσαμε και παρευρεθήκαμε στα πεδία, παρέχοντας επικουρικά το έργο μας. 

Δεν ήταν λιγες οι φορές που η Ελληνική Αστυνομία ζήτησε τη βοήθεια μας στην εκκένωση των περιοχών και προσπαθώντας να διατηρήσουμε την ψυχραιμία των συμπολιτών δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να συνδράμουμε το έργο τους για να αποφευχθεί ο πανικός. Δεν ήταν λίγες οι ώρες που ζητούσαν ένα γεύμα για την βάρδια τους.

Τα τηλέφωνα δεν σταματούν να χτυπούν για να μην γίνει ένα λάθος και μας χρεωθεί…..για να μην βρεθούμε υπόλογοι. Υπόλογοι σε ένα σύστημα που είναι ανεπαρκές για να μας συμπεριλάβει.

Συμπολίτες μας και Δημόσιοι Υπάλληλοι που προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι εμείς ευθυνόμαστε γιατί δεν έχουν φάει για 3 μέρες ούτε έχουν πιεί….ενώ δεν είναι προσωπική μας ευθύνη και για να διευκρινιστεί εμείς ως φορέας ΚΟΙΝΣΕΠ λειτουργήσαμε στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής μας ευθύνης. Και δεν ήταν λίγες οι φορές που οι Εθελοντές αντί να εισπράττουν αγάπη και σεβασμό έπρεπε να κάνουν και πάλι ένα βήμα πίσω γιατί την ώρα αυτής της δύσκολης κρίσης, δεν υπήρχε λεπτό για ευθύνες και αντιπαραθέσεις. Έτσι λοιπόν οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον Κώστα Πολυχρονόπουλο, “τον Άλλο Άνθρωπο” ….. και τα στελέχη του γιατί με τη βοήθεια και την συνδρομή του όπως και της Αννίτας Κυριαζοπούλου, της Νότας Ξανθοπούλου, του “Τζουμάνη catering“, του Τμήματος Μαγειρικής του ΙΕΚ Praxis, του “ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΤΕ, ΕΡΓΟΚΑΤ -ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΣΕΛΗΝΟΥ στα ΧΑΝΙΑ, του φούρνου “ΖΙΑΚΑΣ” Άνω Γλυφάδα, της pizza “PANONDINO“, των ιδιωτών για τα χρήματα και μέσω αυτών της αγοράς τροφίμων προκειμένου να μαγειρευτούν και να προσφερθούν, των φρέσκων ψαριών “ΓΟΡΓΟΝΑ” στον Πειραιά, του εστιατορίου “ΒΑΛΕΣΑ” στην Ηλιούπολη, της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, του ψητοπωλείου “ΛΑΜΠΡΟΣ” στην Ηλιούπολη, του Ψητοπωλείου “ΣΟΥΒΛΕΣ” στην Ηλιούπολη, της ΕΔΟΜΕ ΜΕΣΗΜΕΡΙΟΥ από τη Θεσσαλονίκη, της εταιρείας “ΟΛΥΜΠΟΣ” για τα γάλατα και τους φρέσκους χυμούς που φροντίζαμε να λαμβάνουν όσοι επιχειρούσαν στα πεδία, της ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΔΕΛΤΑ – RESCUE TEAM, της ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΤΕΚΤΑ ΙΛΙΟΥ, του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπροστασίας Αττικής Περιβάλλοντος ΣΕΔΑΠ, της εταιρείας Imperial Quality Brands. Αγ. Φανουρίου & Αγ. Σωτήρας. Αχαρνές Αττικής, ΒΙΚΟΣ, της Α΄ΛΑΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ και της “Clean Planet” για τα σκεύη αλουμινίου και όλων εκείνων των φυσικών και νομικών προσώπων που συνέδραμαν και μας πρόσφεραν φρούτα, νερά πάγο, σάντουιτς, μάσκες, φαρμακευτικά είδη και επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμοι, καταφέραμε να προσφέρουμε 28.540 γεύματα για διατροφή όλου του 24ωρου από τις 12 Αυγούστου 2021 έως σήμερα στα σημεία που παραμένουν οι επιχειρησιακές δυνάμεις έως τη στιγμή που θα οριοθετηθούν οι περιοχές στα ενεργά μέτωπα.

Οι επιχειρήσεις αποτελούν οντότητες, οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το κοινωνικό σύνολο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται, επηρεάζοντας και επηρεαζόμενες από τα δεδομένα του χώρου δράσης τους. Οφείλουν να αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον.

Ειναι πολύ δύσκολο αυτό το εγχείρημα από όποια πλευρά και να το κοιτάξεις. Είναι συγκινητική η τόσο μεγάλη προσέλευση των Εθελοντών για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για το θέμα της αποκατάστασης των δασών και την προστασία της φύσης.

Συνομιλούσαμε και συντονιζόμασταν άριστα με τον Αττικάρχη της Πυροσβεστικής, τους Διοικητές και τους Αξιωματικούς των Σωμάτων Ασφαλείας που επιχειρούσαν, τους Επικεφαλής και Αρμόδιους της Περιφέρειας Αττικής, έτσι ώστε να εξυπηρετήσουμε σε έναν υπέρτατο βαθμό όλους τους εμπλεκόμενους στις επιχειρησιακές δυνάμεις του κράτους. Με τις όποιες διαφωνίες μας ή τις διαπροσωπικές προστριβές με ανωτέρους μας έστω για ελάχιστα λεπτά την στιγμή που η πνευματική ικανότητα με τη σωματική κόπωση βρίσκονταν σε αντιπαράθεση ήταν επίσης δικαιολογημένη καθώς το σύνολο των προσπαθειών αποσκοπούσε στην ανακούφιση των πληγέντων συμπολιτών μας και στην φροντίδα των επιχειρησιακών μας δυνάμεων. Πρόσφατα (Ιούνιο 2020) στη μεταβολή εργασιών μας προσθέσαμε και ΚΑΔ που αφορούν τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, τις Υπηρεσίες Έρευνας και Διάσωσης σε περιπτώσεις κρίσεων (στη θάλασσα, στα βουνά, σε φυσικές καταστροφές) καθώς επίσης την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για να καταφέρουμε να παρέχουμε μέσα από όλη αυτή την προσπάθεια συνεχή βελτίωση της Ποιότητας, προσπαθώντας ο εκπαιδευόμενος – εθελοντής, να κατανοήσει, να εφαρμόσει και να διατηρήσει την πολιτική μας αυτή σε όλα τα επίπεδα. Ως Όργανο Διοίκησης της επιχείρησης οφείλουμε όπως και πράττουμε να παρέχουμε κάθε δυνατή βοήθεια και υποστήριξη σε όλα τα στάδια τους συμπολίτες μας σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Mέλη του Συλλόγου Eφέδρων Πελοποννήσου Σ.Ε.Π. Π.Π. ΚΟΙΝΣΕΠ και του Συλλόγου Κοζάκων Ελλάδος και Κύπρου “Αγ.Δημήτριος” αλλά και με άλλες εθελοντικές ομάδες, σε πλήρη συντονισμό από το Ινστιτούτο Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών – Πανελλαδικού Δικτύου Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ΚΟΙΝΣΕΠ για ακόμη ένα 24ωρο βρέθηκαν στο πεδίο, συνδράμοντας τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής στην μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή του Προφήτη Ηλία στα Βίλια του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας, Αττικής.

Η συνδρομή τους αναλώθηκε σε δασοπυρόσβεση στα δύσβατα σημεία των χαραδρών της περιοχής, σε οικίες, στην διάνοιξη μονοπατιών και σε απεγκλωβισμό οικόσιτων ζώων.

Κατά την διάρκεια της νυχτερινής δασοπυρόσβεσης εντοπίστηκε φιαλίδιο υγραερίου από τους συναδέλφους μας σε τμήμα της πλαγιάς παραπλεύρως του οδοστρώματος για το οποίο άμεσα ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι της πυροσβεστικής υπηρεσίας για να πράξουν τα δέοντα. Στις 13/08/2021, μια τεράστια κινητοποίηση για την συγκέντρωση υλικών και ειδών πρώτης ανάγκης από το συντονιστικό Κέντρο του Ινστιτούτου Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών – Πανελλαδικό Δίκτυο Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ΚοινΣεπ με παράδοση στον Σύλλογο Εφέδρων Πελοποννήσου(Σ.Ε.Π. Π.Π. ΚΟΙΝΣΕΠ) όπου ήταν υπεύθυνος για να φτάσουν στους πυρόπληκτους του Νομού Ηλείας του Δήμου Πύργου.

Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε με πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής όπως και απαιτούσε ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας μας σε κάθε τέτοια διαδικασία, παρουσία του Γεν. Διευθυντή Υγείας και Ασφάλειας του ΙΔΑΦΚ Π.ΔΙΚ.Π.Π.Δ.Κ. κ. Απόστολου Καρακατσάνη ως συντονιστή, του Γεν. Γραμματέα του Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου(Σ.Ε.Π.)

κ. Φιλιππά Πέτρο, του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Πύργου κ. Αχτύπη Μαρίνο όπου και συνόδεψε την αποστολή έως και τον προορισμό της. Την διαδικασία υποδέχτηκε θερμότατα ο Δήμαρχος Πύργου κ. Αντωνακόπουλος Τάκης.

Στο γραφείο εθελοντισμού του Δήμου Πύργου εκτός του κ. Αχτύπη ήταν παρόντες ο Ταμίας του Σ.Ε.Π. κ. Θανόπουλος Τάκης με μέλη του παραρτήματος Ηλείας αλλά και εθελοντές που βοήθησαν σε όλη την διαδικασία.

 Ανεκτίμητη η αξία των Εθελοντών.

Αμέτρητες οι δράσεις τους στη δύσκολη αυτή κρίση.

Συγχαρητήρια στην Mache Drake τον Iraklis Isaias και τον Vasilis Petrou για την κινητοποίηση τους όπου κατάφεραν από μόνοι τους με τη BeeFeeder να μαζέψουν 3 τόνους βανίλιας για τους μελισσοκόμους όπου καταστράφηκαν τα μελίσσια τους από την φωτιά στην Εύβοια. Τα έξοδα από το εργοστάσιο στο Άργος μέχρι την Αθήνα τα κάλυψε η ίδια η εταιρία και τη μεταφορά από την Αθήνα μέχρι τη Στροφυλιά Εύβοιας ο ίδιος ο Vasilis Petrou.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως όταν βάλουμε έναν στόχο μπορεί να υλοποιηθεί μόνο και μόνο από τη δύναμη της θέλησης μας. Η δράση πραγματοποιήθηκε με τη συνοδεία του ΙΔΑΦΚ Π.ΔΙΚ.Π.Π.Δ.Κ. από τον Χριστόφορο Βουλούκο.

 

Ενθα χειρών χρεία έστιν, η διά λόγων βοήθεια ουδέν λυσιτελεί” ….

Θα χρησιμοποιήσω 3 κείμενα από τις σελίδες εθελοντών και δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε λεπτομέρειες γιατί αυτά μιλούν από μόνα τους ….. είναι τα συναισθήματα φορτισμένα και οι λέξεις που διαβάζει κανείς είναι τόσο λεπτές όσο και οι ισορροπίες.

 

Στεργιος Μ.

“Τα μάτια μας ακόμα κοιτάνε χαμένα.. Ψάχνουμε μια λάμψη μες τη νύχτα..

Ενα λογο να τρεξουμε μεσα στα αποκαίδια να σβησουμε οτι τρεμοπαιζει γιατι αυριο μπορει να μην προλαβουμε…….. Να το κανουμε γρηγορα για να γυρισει ο παπουλης και η γιαγια σπιτι τους… Δεν μπορουν να κοιμηθουν μεσα στ αμαξι… Ουτε να να φανε μπισκοτα και φρυγανιες που τους δωσαμε χθες οσο περιμεναν να σβησει η φωτια……..

Νερο καυτο απο τον ηλιο να μη μπορεις να το καταπιεις το στομα στεγνο η ανασα κομμενη απο το καπνο και μια ζεστη αγκαλια ο ενας με τον αλλον… Να μας κοιτουν στα ματια και να μας λενε… “ΣΩΣΤΕ ΜΑΣ” τα ζωα μας το σπιτι μας…

Ο “κομαντο μου”το ειπε σωστα…

“πειναω” “ποναω” “νυσταζω”…

Κλαιω απο το καπνο δεν μπορω να ανασανω πνιγομαι και καιγομαι… Σκεφτομαι μονο τους ανθρωπους τα ζωα τις περιουσιες… Το δασος μας…. Το πρασινο μας που αγαπαμε τοσο.. Κι ομως πρεπει να μη κουραστουμε.. Να μη σταματησουμε… Αν το κανουμε καηκαμε…

Ο Γιωργος στα Βιλια στη θεση Μεξη που μας φωναζει τα “παλικαρακια μου”…. θα σωσουνε το σπιτι μου… Κι ετσι εγινε… 2 φορες…

Ο κυριος κωστας εκλαψε οταν του εδωσα μπισκοτα… Εβλεπε την αυλη του στη βαρυμπομπη να καιγεται και μου φιλησε το χερι γιατι σωσαμε το σπιτι του και τα καναρινια του…

Απλοι ανθρωποι γεματοι αγαπη… Ειναι αδικο… Απανθρωπο και τρομακτικο…

Για ολους εσας που μας χαμογελασατε για ολους εσας που μας δωσατε νερο για ολους οσους πιστεψατε σε μας…

ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΑΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΖΩΗ ΜΑΣ… ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΣΟΥΜΕ ΚΑΤΩ Η ΝΑ ΚΑΟΥΜΕ…

ΚΑΝΕΝΑ ΔΑΣΟΣ ΞΑΝΑ ΦΩΤΙΑ… ΚΑΝΕΝΑ ΔΑΚΡΥ ΚΑΜΙΑ ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΑ…..

Ολοι μαζι ο ενας διπλα στον αλλον θα τα καταφερουμε… Απο τις κορφες των βουνων μεχρι τα βαθη της θαλασσας..

Θα μαστε παντου. . Οποτε χρειαστει… “

 

Χρήστος Κ.

“Λάβαμε χορηγιες από πολύ κόσμο.

Ανθρώπους που είχαν αρκετά χρήματα.

Από προέδρους ΠΑΕ και μεγαλοβιομηχανους και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έως την τελευταία επιχείρηση στις περιοχές.

Όλοι έδωσαν ότι είχαν και μπορούσαν.

Ακόμα και αυτοί που απλά απο το πόστο τους κανόνιζαν να έρθουν προμήθειες και ενοχλούσαν τα αφεντικά τους να βοηθήσουν.

Αλλά εδώ πρέπει να σημειωθούν και κάποιοι άλλοι άνθρωποι.

Φτωχοί άνθρωποι που δεν είχαν καμία δύναμη να βοηθήσουν, που με τα τελευταία 50€ που είχαν αγόραζαν 10 πίτσες και τις έστελναν.

Άλλοι άνθρωποι στον δρόμο που σταματαγαμε για να συνεννοηθούμε με τους υπόλοιπους κι εμφανίζονταν από το πουθενά να μας πετάξουν μέσα στο αυτοκίνητο νερά, μπισκότα, φρυγανιές , ότι είχε ο καθένας.

Γεροντακια που διέσχιζαν τον δρόμο για να μου πούνε παλικάρι πάρε ένα παγωμένο νερό κι ας μην τους έπαιρναν τα πόδια τους.

Άνθρωποι που και τίποτα να μην είχαν έφερναν σταφύλια σε όποιον πέρναγε έξω από το σπίτι τους και καταλάβαιναν ότι είχε να κάνει με δυνάμεις που επιχειρούσαν κρατικές ή μη.

ΆΝΘΡΩΠΟΙ

Αυτοί που πλέον τους ξέρουμε και μας ξέρουν.

Αυτοί που μας έκαναν και εισπράξαμε όλο το ευχαριστώ που κάποιοι δεν μας είπαν κι ας επρεπε.(και δεν εννοώ πυροπληκτους ή δυνάμεις)

Αυτοί που μας έδωσαν το ύψιστο δώρο που είχε έχει και θα έχει αυτός ο λαός.

ΑΓΑΠΗ

Εισπράξαμε αγάπη με τον κουβά κυριολεκτικά..

Για αυτούς τους ανθρώπους θα ξαναπήγαινα παντού και μόνος μου.

Με όλους εσάς δίπλα μου δεν νιώθω ένας , νιώθω Στρατιά..

Ευχαριστώ όλους η Παναγία να μας δίνει δύναμη να είμαστε κάθε μέρα μπροστα”

 

Αλεξάνδρα Κ.

Εχθές βράδυ έκλεισε ένας κύκλος που από τις 3 Αυγούστου ήταν εμπειρία ζωής για εμένα. Από εκείνο το πρώτο βράδυ στις 12.30 πμ που πήγαμε στην φωτιά της Βαρυμπόμπης μέχρι και εχθές που γυρισα απο το συντονιστικό κέντρο του IDAFK στην περιοχή της Μάνδρας. Ολες αυτές τις 18 ημέρες που η ζωή μου ανατράπηκε. Τι να θυμηθώ;; Υπήρξα 92 συνεχόμενες ώρες επάνω στο πυροσβεστικό όχημα, μοναδική γυναίκα που ακόμα κ στο θέμα της τουαλέτας αντιμετώπισα δυσκολία. Έκλαψα σε βουνά, σε ξένες αγκαλιές που με πήραν για να με ευχαριστήσουν, έφαγα καθισμένη σε δρόμους με άγνωστους ανθρώπους, γέλασα, λυπήθηκα, θύμωσα, νευρίασα, τσακώθηκα, ανάπνευσα πολύ καπνό, έβγαλα σκυλιά αγκαλιά να μην καούν, βράχηκα, στέγνωσα, ζήτησα, ικέτευσα, απαίτησα, ξενύχτησα πολύ όχι με αυτά τα ξενύχτια που ξέραμε. Κοιτώντας φωτιές από τα βουνά μέχρι να ‘κατέβουν’ για να τις πιάσουμε. Τράβηξα μάνικες, δάνεισα κ δανείστικα, ικέτευσα για νερό αυτό το γνωστό που ανοίγουμε τη βρύση κ το έχουμε αλλά στις φωτιές έγινε σπάνιο και δυσεύρετο, τάισα και με τάισαν, είδα φλόγες 30 μέτρων ύψους στα 3 μέτρα δίπλα μου, ανέβηκα σε καρότσες και μηχανάκια αγνώστων που μετά γίναμε φίλοι γιατί μας συνέδεσαν μαγικοί δεσμοί. Είδα καμένα νεκρά κ ζωντανά ζώα, είδα χιλιόμετρα καμένα δάση, είδα απελπισία σε ανθρώπινα μάτια, λύπη, χαρά, ευγνωμοσύνη..

Περπάτησα μόνη μου ξημερώματα σε πάρκο κ ανάμεσα στα δάκτυλα μου κρατούσα το κλειδί του σπιτιού μου που είχα μέρες να πάω κ ένιωσα ασφάλεια.

Πόνεσα ψυχικά και σωματικά, έπεσα σε πέτρες, μελάνιασα για να μην με προλάβει η φωτιά διπλώθηκα στα δυό, έσφιξα τα δόντια κ πήγα στην επόμενη πυρκαγιά και μετά στην άλλη και στην άλλη. Κρεμάστηκα από το εξωτερικό σκαλί του οχήματος για πολλά μέτρα, άκουσα αντρικές κουβέντες κ απάντησα ξεχνώντας τη γυναικεία φύση μου. ‘Εχω κοιμηθεί σε 2 ημέρες 20 λεπτά και ξαφνικά άνοιξα τα μάτια μου κ από επάνω βλέπω την πυροσβέστη να μου ζητάει 45 μερίδες για κλιμάκιο που έσβηνε 12 ώρες φωτιές κ να με χαϊδεύει για να μην τρομάξω μέσα στον ύπνο μου. Μου έκαναν το τραπέζι ξένοι άνθρωποι που συνάντησα μέσα στη νύχτα κ ένιωσα ένα με αυτούς αφού οι αγωνίες μας ήταν κοινές… Έτρωγα συσσίτιο 18 ημέρες κ μου έλειπε το τραπέζι του σπιτιού μου αλλά δεν με ένοιαζε γιατί ήξερα πως ήταν επιλογή μου.. Μάζεψα αρκετά χιλιόμετρα από την Βαρυμπόμπη στην Πετρούπολη, στην Ηλεία, στην Αρκαδία, στη Βόρεια Εύβοια, στην Κερατέα στα Βίλια.. Μέρη που στα περισσότερα είχα πάει διακοπές κ τώρα τα έβλεπα να χάνουν το χρώμα τους κ να βάφονται μόνο με μαύρο..

Και τώρα γιατί σας τα λέω αλήθεια; Σίγουρα όσοι με ξέρετε γνωρίζετε πως δεν συνηθίζω την αυτοπροβολή..

‘Αρα θα αναρωτιέστε. Γιατί με κάνουν να νιώθω καλά με εμένα. Ξέρεις τον τρελό ίλιγγο που σε πιάνει όταν σώζεις ένα δέντρο, ένα σπίτι από τις φλόγες;;

Τον έχεις νιώσει;;

Στροβιλίζεσαι ανάμεσα σε ουρανό και γη και δεν έχεις ιδέα που θα σκάσει το κορμί σου γιατί το μυαλό σου ξέρεις πως το έχεις αφήσει εκεί στο συννεφάκι..

Έχεις νιώσει καλά με τον εαυτό σου ποτέ; Υπέροχο συναίσθημα. Ξέρεις βρε φίλε γιατί στα γράφω όλα αυτά; Σήκω από τον καναπέ σου, αφουγκράσου τον διπλανό σου, τον απέναντι, τον πυρόπληκτο, τον πλημμυροπαθή. Ρόδα είναι κ γυρίζει κ αύριο μπορεί να είσαι εσύ αυτός που θα χρειαστείς βοήθεια. Και θα νιώσεις τόσο μικρός και μηδενικός που πριν δεν έδωσες εσύ το χέρι σου σε αυτόν που σου έτεινε το δικό του. Σήκω βρε άνθρωπε, ζήσε ανθρώπινα και όχι μισά. Ζήσε έξω εκεί που υπάρχουν συναισθήματα και όχι κενά. Ζήσε με πλούσια όχι τσέπη μα συναισθήματα αυτά που σε κάνουν να αισθάνεσαι γίγαντας στις δυσκολίες.

Πολέμησε, δράσε, κάνε σωστά και λάθη, γιατί ακριβώς αυτό είναι ζωή! Μην είσαι ζωντανός νεκρός. Κάνε το καλύτερο που μπορείς πιστεύοντας στον εαυτό σου και σε ένα καλύτερο αύριο γιατί για αυτό γεννήθηκες..

Για είκοσι μία ημέρες, αδιάκοπα, τα στελέχη μας και οι εθελοντές μας, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για τον συνάνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον μας.

Mας ανακουφίζει το ότι σώσαμε ζωές…..σώσαμε ακόμα και κομμάτια γης  και  έτσι μπορούμε να αντικρύζουμε αυτό το χαμόγελο των συνανθρώπων μας να φωτίζει έστω και λίγο τα θλιμμένα πρόσωπα τους….

Ευχαριστώ όλους τους φίλους εκ μέρους του Οργάνου Διοίκησης ακόμα και για την διοικητική υποστήριξη, όσους βρέθηκαν ενεργά στα κέντρα συντονισμού μας αλλά και στα πεδία, όσοι έλαβαν εντολές από το Πυροσβεστικό Σώμα σύμφωνα με την ένταξη τους στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του,  βάσει των πιστοποιήσεων που έχουν λάβει από την Πυροσβεστική Ακαδημία και είναι εγγεγραμμένοι σε εθελοντικές οργανώσεις με αρ. μητρώου και στην ΓΓΠΠ. Ευχαριστώ θερμά όλους τους συντονιστές μας, την Διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού & Πρόεδρο της Προτέκτα ΙΛΙΟΥ κα Αλεξάνδρα Κωτούλια, τον Επικεφαλή του Π.ΔΙΚ.Π.Π.Δ.Κ. και Πρόεδρο της Rescue Team DELTA, κ. Μηλιαρά Αριστοτέλη, τον Επικεφαλή Συντονισμού και Πρόεδρο ΣΕΔΑΠ, κ. Χρήστο Κοτσιράκη, τον Γ.Διευθυντή Ασφαλείας και Υγείας κ. Καρακατσάνη Απόστολο, τον Επικεφαλή Συντονισμού κ. Αθανασίου Χρήστο, τον Επικεφαλή Συντονισμού Δασοπροστασίας – Δασοπυρόσβεσης – Ιερέα, π. Λουκά Ασπιώτη,  την Επικεφαλή Συντονισμού Διάσωσης Ζώων κα Ταλιάνη Α.Ραφαέλα, την Διοικητικά Υπεύθυνη του Συντονιστικού Κέντρου, Παύλου Παναγιώτα, την Διευθύντρια Προσωπικού κα Μόσιαλου Κλεονίκη, τον Προϊστάμενο Τεχνικών Θεμάτων κ. Τράμπα Νικόλαο, την Διοικητικά Υπεύθυνη Άρτας κα Λώλου Βασιλική και τον Προιστάμενο κ. Κοτσίρη Κωνσταντίνο, την Μελισσοκομία Γιαχαλή, την Εθελόντρια μας Μαρκέλα, τον Πρόεδρο της ΕΔΟΜΕ Μεσημερίου,  κ. Μαύρο Γεώργιο, τους Συντονιστές κ.Βουλούκο Χριστόφορο και κ. Στέργιο Μουσκετά, τον Συντονιστή και Εκπαιδευτή ΙΔΑΦΚ Π.ΔΙΚ.Π.Π.Δ.Κ. κ. Γεώργιο Τσατσούλα  καθώς επίσης για την προβολή του έργου και της δραστηριοποίησης μας, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας,  τον διακεκριμένο δημοσιογράφο κ. Τσακιτζιάν Κρικόρ όπως και όλους τους εμπλεκόμενους που έχουν συνδράμει εθελοντικά στη δράση αυτή με αποτέλεσμα να ανταποκριθούν χωρίς προβλήματα στις απαιτούμενες διαδικασίες  που συνεχίζουν  να βρίσκονται σε εξέλιξη.
Με την ευκαιρία θα θέλαμε επιπρόσθετα να ευχαριστήσουμε την εταιρεία Almatec για τη διάθεση του φορτηγού της, προκειμένου να μεταφερθούν στα γραφεία μας στην Άρτα τα είδη πρώτης ανάγκης από την ΕΔΟΜΕ Μεσημερίου.

 

Εκ μέρους του Οργάνου Διοίκησης

 

Η Πρόεδρος του ΙΔΑΦΚ Π.ΔΙΚ.Π.Π.Δ.Κ.

12.8.2021 ANTIΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ – ΙΔΑΦΚ Π ΔΙΚ Π Π Δ Κ & ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Πηγή: Hellenic Media Group