Η Ολίβια Αφιώνη γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας. Σε νεαρή ηλικία μετακόμισε στον Καναδά όπου και παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα σπούδασε στη σχολή ΜΟΝΑ ΛΙΖΑ και συμπλήρωσε τις σπουδές της στη σχολή ΒΑΚΑΛΟ. Έχει στο ενεργητικό της οκτώ ατομικές εκθέσεις και δεκάδες συμμετοχές σε συλλογικές έκθεσης. Έργα της έχουν εκτεθεί σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού όπως η Κωσταντινούπολη, η Βιέννη, η Ρώμη, η Βενετία καθώς επίσης και στην Βρέμη. Έχει συνεργαστεί με την MEGART GALLERY, την TIME OF ART, την UNESCO. Είναι μέλος σε πολλές φιλανθρωπικές ομάδες.

Τι σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με τη ζωγραφική;
Η ζωγραφική είναι τρόπος έκφρασης και δημιουργίας. Με βοηθάει να ταξιδεύω και να ξεφεύγω από τα προβλήματα  της καθημερινότητας. Με γαληνεύει και με ήρεμεί ψυχικά.

Υπάρχουν παιδικά βιώματα που στοιχειοθετούν την τεχνοτροπία αλλά και την θεματολογία της δουλειάς σας;
Δύστυχώς αρκετά συχνά η συναισθηματική μας υγεία αρχίζει και φθείρεται από την παιδική μας ηλικία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να στραφώ σε αναζήτηση άλλων κόσμων. Μου αρέσει η βροχή και το αστικό τοπίο.  Τη βροχή τη θεωρώ λύτρωση, κάθαρση.

Αν πάμε πίσω στα χρόνια όπου ξεκινούσατε και ονειρευόσασταν τι θα επιθυμούσατε να δημιουργήσετε, ερχόμενη στο σήμερα έχετε καταφέρει αυτά που ονειρευτήκατε;
Αισθάνομαι οτι έχω πετύχει σε μεγάλο βαθμό τους στόχους μου. Έχω συμμετάσχει σε αρκετές εκθέσεις και έχω συνεργαστεί με καταξιωμένους εικαστικόυς.

Τι είναι η εικαστική τέχνη για εσάς;
Οι εικαστικές τέχνες έχουν ένα ευρύ περιεχόμενο και πολυδιάστατο χαρακτήρα. Είναι τρόπος έκφρασης, διαφυγής και δημιουργίας.

Ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά για μια εικαστικό στην εποχή μας;
Θετικά: Καταθεσή ψυχής, Έκφραση, Δημιουργία, Ψυχική Γαλήνη, Απόδρασή σε άλλους κόσμους. Αρνητικά: Δεν υπάρχει αναγνώριση, Είναι δύσκολο να βιοποριστεί ένας καλλιτέχνης από τη τέχνη του. Δεν προωθούνται οι τέχνες από τους πολιτίστικους φορείς της χώρας μας.

Πως επιλέγετε τα θέματα και τα χρώματα στους πίνακες σας;
Τα χρώματα μου τα δίνει η ίδια η φύση. Τα θέματα τα εμπνέομαι από τα ταξίδια που κάνω. Μου αρέσει να αποτυπώνω στον καμβά, τις αναμνήσεις, τα συναισθήματα και τα όμορφα τοπία που επισκέπτομαι.

Θεωρείται σημαντική την άποψη του κοινού ή των κριτών σε ό,τι αναφορά τα έργα σας;
Ναι με ενδιαφέρουν πολύ τα συναισθήματα που προκαλούν τα έργα μου τόσο στο κοινό όσο και στους κριτές. Οι απόψεις, οι ιδέες και τα σχόλια τους με βοηθούν να γίνομαι καλύτερη.

Ποιούς ζωγράφους θαυμάζετε και επηρέασαν το έργο σας;
Θαυμάζω πολύ τους Μονέ και Εντγκάρ Ντεγκά.

Υπάρχει όφελος με τη συμμετοχή του εικαστικού σε ομαδικές έκθεσεις;
Σαφώς ναι γιατί υπάρχει δράση και αλληλεπίδραση μεταξύ τόσο των ζωγράφων όσο και του κοινού. Επίσης η συναναστροφή με άλλους ζωγράφους μέσα από τη συμμετοχή σε εικαστικές εκθέσεις, ενδυναμώνει την εικαστική κοινότητα.

Δεν είναι μόνο ηθική ικανοποίηση αλλά και οικονομική ικανοποίηση ενός καλλιτέχνη. Κατά πόσο οικονομικά μπορεί να επιβιώσει μέσω της δουλειάς του;
Είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιβιώσει ένας καλλιτέχνης μέσα από τη δουλειά του. Ειδικά στην Ελλάδα που οι τέχνες δεν καλλιεργούνται και δεν προωθούνται αρκετά, είναι δύσκολο για το κοινό να αντιληφθεί τα ψυχικά αποθέματα και το χρόνο που απαιτείται για να ολοκληρωθεί ένα έργο.

Πέντε λέξεις που θα σας χαρακτήριζαν;
Απόλυτα Eιλικρινής, Επικοινωνιακή, Προσγειωμένη, Εκφραστική, Υπερευαίσθητη.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΙΤΣΙΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
(IG: @vassiliosvitsilogiannis)

ΠΗΓΗ: KALLITEXNES.GR