Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον φιλόξενο χώρο της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ, της δημοσιογράφου και τέως Προέδρου του Πολιτιστικού Σωματείου ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ, Μαρίας Κλ. Χατζηνικολάου, που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2021, από τις εκδόσεις ΤΑΔΕ ΕΦΗ.

Η κ. Ελπίδα Μηναδάκη συγγραφέας – κειμενογράφος συντόνισε άψογα την παρουσίαση και συνεχάρη την κ. Χατζηνικολάου τόσο για την πρωτοβουλία της να εκδώσει το συγκεκριμένο βιβλίο, όσο και για την μακροχρόνια προσφορά της στη δημοσιογραφία μέσω του mcnews.gr.

Όπως ανέφερε: “Σήμερα η ΠΕΛ, φιλοξενεί το έργο της εξαιρετικής δημοσιογράφου Μαρίας Χατζηνικολάου που έχει αποδείξει έμπρακτα πόσο σέβεται, εκτιμάει και έχει προβάλλει πολλούς σημαντικούς λογοτέχνες μέσα από το MCNEWS.GR Η ίδια υπηρετεί χρόνια το λειτούργημα της δημοσιογραφίας, είναι απόφοιτος της Σχολής Δημοσιογραφίας του Γιώργου Καρατζαφέρη αλλά και της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου. Επιπλέον είναι ιδρύτρια του πολιτιστικού σωματείου «Οι Κορυφαίοι». Σε μια περίοδο όπως τώρα, μετά από πανδημίες, ανάμεσα σε πολέμους, οικονομική κρίση, πληθωρισμό, κρίση στις ανθρώπινες σχέσεις, ο πολιτισμός είναι το μόνο φωτεινό σημείο αναφοράς. Και αυτό η Μαρία Χατζηνικολάου το κάνει και με το παραπάνω”.

O εκδότης του βιβλίου στον χαιρετισμό του, κ. Εύμολπος Τσάμης  χαρακτήρισε το βιβλίο πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον γιατί φέρνει σε επικοινωνία τους αναγνώστες με ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Ο πρώτος ομιλητής κ . Τάσος Μακράτος , συγγραφέας, φιλόλογος -ερευνητής στην ομιλία του είπε: “Η δημοσιογράφος μας επιθυμεί με τις συνεντεύξεις αυτές να δώσει στο ελληνικό -και όχι μόνο- κοινό να γνωρίσει αξιόλογους ανθρώπους σε όλο σχεδόν το φάσμα της ανθρώπινης δημιουργικότητας. Και στους ίδιους τους δημιουργούς να προβληθούν σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας. Αυτό αντιστοιχεί με την οπτική της κ. Χατζηνικολάου που έχει διατυπώσει και σε μένα προσωπικά, ότι δηλαδή επιβάλλεται αφενός να υπάρχει ανάπτυξη του πνευματικού επιπέδου του λαού -και με το βιβλίο και με άλλα μέσα – και αφετέρου να προωθούνται οι δημιουργικοί άνθρωποι, ώστε να μη μένει άγνωστο το πολύτιμο κοινωνικό έργο τους. Η Μαρία Χατζηνικολάου εργάζεται όλα τα τελευταία χρόνια με δοτικότητα και ανιδιοτέλεια , για να προάγει τον πολιτιστικό διάλογο , για να δώσει ευκαιρίες και σε νέους ανθρώπους και σε πιο καθιερωμένους λογοτέχνες, καλλιτέχνες και επιστήμονες. Αυτά τα υλοποιεί τόσο με τη γενικότερη δράση της , ως δημοσιογράφος και μέσω του γνωστού ψηφιακού τόπου της mcnews.gr”.

Ο κ. Δημήτρης Δεσποτάκης, ποιητής  αναφέρθηκε στην προσωπικότητα της Μαρίας Χατζηνικολάου που αναδεικνύεται μέσα από το βιβλίο.

Ο κ. Σταμάτης Φίφης , συγγραφέας – ποιητής  εστίασε στις 24 διαφορετικές προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών του βιβλίου που αναδεικνύουν τον Ελληνικό Πολιτισμό.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η δημοσιογράφος Μαρία Χατζηνικολάου. “Το βιβλίο αυτό είναι ένα όνειρο ζωής για μένα. Διαπραγματεύεται πολιτική, φιλοσοφία, ιστορία, θρησκεία και τέχνη. Οι 24 προσωπικότητες μέσα από αυτό το βιβλίο χρησιμοποιώντας το μυαλό, που είναι το ισχυρότερο όπλο, τη νοημοσύνη της καρδιάς και τις πράξεις, συγκρούονται με συμφέροντα για το καλό του τομέα που υπηρετούν. Στην εποχή της εκμετάλλευσης, τον 21ο αιώνα που άνθρωποι αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας στοχεύουν άλλους και οργανώνουν μεθοδικά, επί πολλά χρόνια την εξόντωση τους, απομακρύνοντας τους από τα όνειρα και τις επιθυμίες τους, υπάρχουν, Δόξα τω Θεό, προσωπικότητες διαφορετικής φιλοσοφίας που αντιστέκονται και με τις δημιουργίες τους πολεμούν το σκοτάδι”.

Ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και τέως Πρόεδρος της ΠΕΛ κ. Τάσος Λέρτας έκλεισε την εκδήλωση με μια σύντομη παρέμβαση, ευχαριστώντας την κ. Χατζηνικολάου για το μοναδικό βιβλίο ντοκουμέντο και ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την ιστορία και τις δράσεις της ΠΕΛ.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι λογοτέχνες, Χαρά Τζαβέλλα – Evjen, Γιάννης Φιλιππάκης, Μανώλης Μελισσουργάκης, Θεόδωρος Ντόλατζας, Κυριάκος Κουζούμης, Κωσταντίνος Καρυώτης, Ελένη Χριστοδούλου, Χριστίνα Αγορογιάννη, Κωσταντίνος Γεωργίου, Κώστας Ευαγγελάτος, Παναγιώτα Μπλέτα, Γιώργος Σκλαβούνος, Γιώργος Σταυράκης, Όλγα Κανελλοπούλου – Ντινοδήμου κ.α

Ο πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δια μέσω εκπροσώπου ευχήθηκε στην κ. Μαρία Χατζηνικολάου καλοτάξιδο το βιβλίο της καθώς είχε προσκληθεί αλλά δεν μπόρεσε να παραβρεθεί.