Το Βόλτα στην Τρίπολη βρέθηκε στο ΔΔ Αγίου Βασιλείου Τρίπολης όπου φιλοξενείται το πεζοπόρο τμήμα πυροσβεστών από Γερμανία για να βοηθήσουν και φέτος στις πυρκαγιές της Ελλάδας.

Μετά από τη βοήθεια στις φετινές, πρόσφατες πυρκαγιές της Λακωνίας και της Μεγαλόπολης μας υποδέχτηκαν με χαρά για να τους δούμε και να μιλήσουμε μαζί τους.

Το ρεπορτάζ μας ξεκίνησε με το να παρακολουθήσουμε την θεωρητική αλλά και την πρακτική εκπαίδευση που κάνουν σε καθημερινή βάση εκτός αν τύχει κάποιο περιστατικό.

Οι Γερμανοί πυροσβέστες έχουν άριστη συνεργασία με τους Έλληνες συναδέλφους τους και αυτό φάνηκε και εκτός κάμερας. Ευδιάθετοι παρόλη την κούραση της προηγούμενης μέρας και χαμογελαστοί άκουσαν με προσοχή την θεωρία και μετά εκτελώντας τις εντολές του επικεφαλής τους με τη βοήθεια των Ελλήνων Αξιωματικών πέρασαν στο πεδίο προσομοίωσης πυρκαγιάς όπου μας εντυπωσίασε η γρηγοράδα τους και η ακρίβεια στις ρίψεις νερού.

Μετά από συνομιλία μας με αξιωματικό καταλάβαμε ότι αυτό που βλέπουμε σε εικόνες και βίντεο απέχει από την πραγματικότητα με την μάχη της πυρκαγιάς, διότι έχουν να αντιμετωπίσουν τα δύσβατα σημεία, την υψηλή θερμοκρασία και αν το πυροσβεστικό όχημα δεν μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση σε σημείο με φωτιά, τα λάστιχα που πρέπει με ακρίβεια να απλωθούν για να μην μπλοκάρει το νερό ή σπάσουν από την πίεση. Γενικά οι αντοχές στην πραγματική πυρκαγιά φτάνουν στα όρια των πυροσβεστών που με αυταπάρνηση και όσο δύσκολο και αν είναι θα ριχτούν στη μάχη μέχρι να την κερδίσουν ώστε ο πολίτης να ξανανιώσει ασφαλής.

Κατά την συνέντευξη που μας έδωσε ο επικεφαλής από την Ελληνική πλευρά κ. Τριγωνόπουλος μας είπε ότι οι Γερμανοί είναι πολύ συνεργάσιμοι και καταλαβαίνουν τα πάντα και πως πρέπει να βοηθήσουν αποκτώντας σε καθημερινή βάση τεχνογνωσία .

Επίσης τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες αποφυγής πρόκλησης πυρκαγιών.

Ο Γερμανός πυροσβέστης μας είπε ότι έχει αφήσει την οικογένειά του στην χώρα του η οποία στέκεται στο πλευρό του αφού η εργασία του απαιτεί να βοηθάει όπου ζητηθεί.

Ανάμεσα τους και μια γυναίκα πυροσβέστης που από ότι είδαμε οι επιδόσεις της δεν υστερούν καθόλου από τους άντρες συναδέλφους της!

Να κλείσουμε λέγοντας ότι το ρεπορτάζ είχε κανονιστεί για τις προηγούμενες μέρες αλλά δυστυχώς η φωτιά της Μεγαλόπολης  μας πρόλαβε όλους μας  γιατί πάντα βρίσκονται σε ετοιμότητα και επιφυλακή για συμβάντα.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε για την τιμή που έκανε το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας να μας παραχωρήσει άδεια για το διαδραστικό ρεπορτάζ  καθώς και τους  Έλληνες και Γερμανούς πεζοπόρους πυροσβέστες που  δέχτηκαν με χαρά να μας μιλήσουν

Ευχόμαστε σε όλους καλό υπόλοιπο καλοκαιριού με ασφάλεια και πάντα οι πυροσβέστες να είναι καλά για να εκτελούν τα καθήκοντα τους.

https://www.youtube.com/watch?v=P6i8QTItzbc&t=2s

Ρεπορταζ: Βάλια Αμπατζή Δημοσιογράφος

Κάμερα : Ασημάκης Ανδριανάκης

Supported by Αρκαδική TV