Με αφορμή την ολοκλήρωση του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης της Πάτρας, το οποίο πέρασε και αυτό από την διετή δοκιμασία της διαδικτυακής διεξαγωγής λόγω του παγκόσμιου ιού, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε λίγο βαθύτερα τον ιθύνοντα νου πίσω από το σπουδαίο αυτό εγχείρημα.

Συνέντευξη στην Μαρία Δήμου

Πρόκειται για τον πολυπράγμονα Αντώνη Σκιαθά, συνδιευθυντή του περιοδικού «Ελίτροχος» της δεκαετίας του ’90, καταξιωμένο και ενεργό ποιητή από τη δεκαετία του ’80 μέχρι και σήμερα, μέλος της Εταιρείας συγγραφέων και του Κύκλου ποιητών, διαχειριστή του Γραφείου Ποιήσεως και του Βραβείου ποιήσεως «Ζαν Μορεάς» και πλέον από το 2019 και ύστερα, οραματιστή, εμπνευστή και ιδρυτή του εμβληματικού Φεστιβάλ Ποιήσεως της Πάτρας, μια πανανθρώπινη γιορτή που φιλοξενεί έργα ποιητών και ποιητριών από ένα ευρύ φάσμα ηλικιών και τους φέρνει σε μια εγγύτητα με το κοινό, τροφοδοτώντας ενέργεια και ζωντάνια στην ποίηση, τη λογοτεχνία και γενικότερα την τέχνη σε όλες της τις πτυχές.

Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε ποικίλες γλώσσες -όπως και δοκίμια και άρθρα του- πολλάκις στο εξωτερικό. Επιπλέον, έχουν εκδοθεί 11 ποιητικές του συλλογές από το 1983 έως και σήμερα, όπως το «Παραμεθόριο νεκροταφείο» (το 1983), το «Θερινό ανεμούριο» (1993), το «Χαίρε αιώνα» (2002) και «Ο μόνος πιστός ένοικος» (2018) μεταξύ άλλων. Γεννημένος στην Αθήνα και πλέον μόνιμος κάτοικος της Πάτρας, υπηρετεί πιστά την τέχνη και τον πολιτισμό, συνδράμοντας από την πλευρά του στην προάσπιση και την ενίσχυσή τους και διευρύνοντας το βεληνεκές τους.

Στοχοπροσηλωμένος, με μεράκι και αστείρευτη αγάπη για αυτό που ξέρει καλύτερα να κάνει, αναδεικνύει ταλέντα από όλο τον κόσμο δικαιώνοντας λυτρωτικά τους λάτρεις της τέχνης σε όλες της τις εκφάνσεις μέσω ενός σημαντικού φεστιβάλ, φάρο πολιτισμού, που λειτουργεί ως παράδειγμα προς μίμηση για τα υπόλοιπα.

Μετά τον θρίαμβο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης της Πάτρας του 2022, είναι δόκιμο πια να του απονεμηθεί ο τίτλος ενός αληθινά άξιου διοργανωτή και θιασώτη της τέχνης προσθέτοντας μια ακόμη επιτυχία στο παλμαρέ του, με μια αξιοθαύμαστη πορεία, η οποία όπως φαίνεται συνεχίζει απτόητη την διαδρομή της, κάνοντάς μας να αναμένουμε με ανυπομονησία το επόμενό του βήμα και παρόλο που ο πήχης έχει τεθεί ήδη πολύ ψηλά ελπίζουμε σε ακόμα πιο μεγαλόπνοα σχέδια και τολμηρές ιδέες, όπως άλλωστε και ο ίδιος πάντα φροντίζει να υλοποιεί επιτυχώς.

Διαβάστε τη συνέντευξη στο ArtViews.gr