Ο Εκπρόσωπος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (AEJ) για την Ελευθερία του Τύπου, Κυριάκος Πιερίδης, σε στενή συνεργασία με τον συντονιστή του Κυπριακoύ Τμήματος της AEJ, Hasan Kahvecioglu, επιβεβαιώνουν ένα νέο σοβαρό περιστατικό σε βάρος Tουρκοκύπριου Δημοσιογράφου από την τουρκική κυβέρνηση.

Το περιστατικό αφορά την χθεσινή απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία του διακεκριμένου Τουρκοκύπριου Δημοσιογράφου, αρχισυντάκτη της καθημερινής εφημερίδας «Havadis», Basaran Düzgün

Ο  Düzgüεπέστρεψε στην Κύπρο με την πρώτη πτήση αφού κρατήθηκε για λίγο στο Αεροδρόμιο Sabiha Gökçen της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με την προσωπική δήλωση του Başaran Düzgün, δεν του επετράπη να εισέλθει στη χώρα με βάση τον «κωδικό N-82» που περιέγραφε τα απαγορευμένα άτομα ως «απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Η Havadis είναι μία από τις τουρκοκυπριακές εφημερίδες που έκανε διάφορες δημοσιεύσεις επικρίνοντας τις παρεμβάσεις της τουρκικής πρεσβείας της Λευκωσίας στην πολιτική ζωή των Τουρκοκυπρίων κατά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2020.

Ο Düzgün είναι ο όγδοος Τουρκοκύπριος στον οποίο έχει απαγορεύεται η είσοδος στην Τουρκία από το 2021…

Οι δημοσιογράφοι είναι η πλειοψηφία των ανθρώπων που στέλνονται πίσω στην Κύπρο από τα τουρκικά αεροδρόμια τους τελευταίους μήνες.

Εμείς, ως Τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Κύπρου, θεωρούμε ότι αυτή η πρακτική αποτελεί βία κατά της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας της έκφρασης. Ο περιορισμός της ελευθερίας μετακίνησης των δημοσιογράφων, μαζί με άλλες προσπάθειες εκφοβισμού κατά των δημοσιογράφων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, συμβάλλουν στην δημιουργία ενός κράτους φόβου.

Νωρίτερα φέτος, απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία στον Εκπρόσωπο Τύπου του πρώην Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, Αλί Μπιζντέν, στον ερευνητή και γιατρό Αχμέτ Τζαβίντ Αν, και στον πολιτικό και ακτιβιστή Οκάν Νταγκλί.

Απαγορεύτηκε επίσης η είσοδος στον πρόεδρο του Τουρκοκυπριακού Συνδικάτου «Basın Sen», Ali Kısmir, στην πρώην διευθύντρια της Ραδιοτηλεόρασης «Bayrak» και δημοσιογράφο Aysu Basri Akter καθώς και σε δύο αριστερούς πολιτικούς.

Πολλοί Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι πιστεύουν ότι περιλαμβάνονται σε λίστα από τις τουρκικές αρχές και θα αντιμετωπίσουν τις ίδιες απαγορεύσεις όταν προσπαθήσουν να επισκεφθούν την Τουρκία.

Πιστεύεται ότι αυτές οι πρακτικές στοχεύουν στην απομόνωση των δημοσιογράφων και την αποστολή σαφούς προειδοποίησης σε άλλους να σταματήσουν να επικρίνουν την επίσημη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στην Κύπρο και την άμεση εμπλοκή της στην εσωτερική πολιτική της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση που εξέδωσε η Τουρκοκυπριακή Ένωσης Δημοσιογράφων (KTGB) στις 16/11/2022.

«Η απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή»

Ζήσαμε ένα ακόμη νέο παράδειγμα επιβολής απαγόρευσης εισόδου στην Τουρκία για ορισμένους Τουρκοκύπριους, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων. Το μέλος μας, εργαζόμενος στον Τύπο για πολλά χρόνια, Başaran Düzgün δεν του επετράπη η είσοδος στην Τουρκία με βάση τον κώδικα Ν-82.

Όλα τα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου περιστατικού, αποτελούν βαρύ πλήγμα τόσο στην ελευθερία του ταξιδιού όσο και στην ελευθερία του Τύπου. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε και να εσωτερικεύσουμε τέτοιες απαγορεύσεις.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για όσους δεν κουνάνε ούτε το δαχτυλάκι τους, παρά την εξουσία τους, ενάντια στην απαγόρευση εισόδου σε μέλη του Τύπου και άλλα πρόσωπα.

Πολιτικοί και γραφειοκράτες που δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις του αξιώματός τους δεν έχουν το δικαίωμα να μιλούν για τον “Τύπο”, την “ελευθερία του Τύπου” και την “αγάπη των δημοσιογράφων”.

Καλούμε όλους τους διαχειριστές, ιδιαίτερα τον Πρόεδρο Ersin Tatar, τον Πρωθυπουργό Ünal Üstel, τον Υπουργό Εξωτερικών Tahsin Ertuğruloğlu και τον Υπουργό Εσωτερικών Ziya Öztürkler, να λάβουν επειγόντως μέτρα για την απαγόρευση εισόδου, η οποία έχει γίνει ένα χρόνιο πρόβλημα μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Ως Τούρκοκυπριακή Ένωση Δημοσιογράφων Κύπρου, θα σταθούμε στο πλευρό του Başaran Düzgün και των μελών του Τύπου στους οποίους δεν επετράπη η είσοδος στην Τουρκία.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ελευθερία έρχεται μια μέρα και όλοι την έχουν ανάγκη.