Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΔΑΔ εκφράζει με οδύνη τα θερμά της συλλυπητήρια για το θάνατο του κορυφαίου αθλητικού δημοσιογράφου Γιάννη Διακογιάννη ο οποίος έφυγε από τη ζωή στα 91 του χρόνια. Η απώλεια του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο χώρο της δημοσιογραφίας.

Ο Γιάννης Διακογιάννης υπήρξε ένας «βετεράνος» της αθλητικής δημοσιογραφίας, με μεγάλη προσφορά σε εφημερίδες, τηλεόραση και ραδιόφωνο, διαμορφώνοντας έτσι τον χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας και διδάσκοντας με ήθος τους νεότερους συναδέλφους του.

Ο Γιάννης Διακογιάννης γεννήθηκε στη Αθήνα στις 5 Ιανουαρίου 1931. Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό από την εφηβική ηλικία, με ιδιαίτερη αδυναμία στον στίβο. Σπούδασε μουσική στη Γαλλία όμως τελικά τον κέρδισε η δημοσιογραφία.

Κατά την διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας του, κάλυψε τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες, μεταξύ αυτών και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, ενώ τον Σεπτέμβριο του 1969 είχε παρουσιάσει το 9ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού που διεξήχθη στο Στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και έκανε την πρώτη μετάδοση αγώνων στίβου από ελληνικό τηλεοπτικό συνεργείο.

Στο ποδόσφαιρο, ξεκίνησε από νωρίς την κάλυψη μεγάλων διοργανώσεων με τελευταία το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου ήταν το 1998 στη Γαλλία.

Ήταν σχολιαστής στους αγώνες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στο EURO 2004, την χρονιά που η Ελλάδα ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Από το Σεπτέμβριο του 1966 έως το 1983 ήταν ο βασικός παρουσιαστής της μακροβιότερης εβδομαδιαίας αθλητικής τηλεοπτικής εκπομπής «Αθλητική Κυριακή».

Εργάσθηκε επίσης ως καθηγητής αθλητικής δημοσιογραφίας ενώ υπήρξε και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών.

Είχε γράψει και βιβλία, από τα οποία ξεχωρίζουν το τετράτομο «100 Χρόνια Ποδόσφαιρο» (Μίλητος, 2006), το «60 Χρόνια Μουντιάλ» (Λιβάνης, 1990), το «Οι Μεγάλες Μορφές του Αθλητισμού» (Κάκτος, 1979) κ.α. 

Το 2003 τιμήθηκε για την προσφορά του στη δημοσιογραφία με το βραβείο «Ελένη Βλάχου», ως δημοσιογράφος των «Νέων».

Ο στίχος «πως μας ενώνει και πως μας δονεί του Διακογιάννη η φωνή» από το τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη «Αρχίζει το ματς» θα μείνει για πάντα χαραγμένο στο μυαλό των Ελλήνων φιλάθλων.