Το έβδομο βιβλίο του Ηρακλειώτη συγγραφέα, Κωστή Σχιζάκη, «Αχ! Σούζη Q» (2021), είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Η Σουζάνα Κιουλάφα (ή αλλιώς, Σούζη Κιου, όπως τη φώναζαν όταν τραγουδούσε κάποτε σε μία ροκ μπάντα), μία διανοούμενη και φιλήδονη γυναίκα, που γνωρίζεται από μικρή και ερωτοτροπεί με τον Σάκη και τον Μπίλη Γεωργιάδη (ο οποίος τυγχάνει και ο διοικητής του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος), βρίσκεται μια μέρα δολοφονημένη, υπό μυστηριώδεις συνθήκες, στο διαμέρισμά της, στην οδό Αστυδάμαντος, στο Παγκράτι.

Το μυστήριο, ενώ αποτελεί την αφετηρία της πλοκής όλου του μυθιστορήματος, σύντομα παραμερίζεται, για να δώσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στους ίδιους τους χαρακτήρες και την περίπλοκη σχέση που έχουν (ή είχαν) μεταξύ τους. Εκτός από τους αδερφούς Γεωργιάδη, κεντρικό ρόλο έχει και η Νίνα, η βοηθός του Μπίλη, που λόγω της στενής του σχέσης με το θύμα, αναγκάζεται να αναλάβει εκείνη την υπόθεση της εξιχνίασης του φόνου.

Γράφει ο Γιώργος Δήμος

Το εξώφυλλο του βιβλίου. Πηγή εικόνας: www.ar-shop.gr

Η φυσική ροή της ιστορίας του μυθιστορήματος του Σχιζάκη διακόπτεται συχνά από φλας μπακ, απαραίτητα για να κατανοήσουμε τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της θανούσας, Σούζη Κιου και των αδερφών Γεωργιάδη, που φαίνεται να ήταν, και οι δύο, εξίσου ερωτευμένοι μαζί της. Ο Σάκης, ο οποίος στο παρόν του βιβλίου είναι ομοφυλόφιλος, φαίνεται να είχε την πρώτη και ίσως μοναδική ετεροφυλοφιλική σχέση του με τη Σούζη. Ο Μπίλη, από την άλλη, επιτυχημένος όσο αφορά την καριέρα του, αλλά μοναχικός όσο αφορά την προσωπική του ζωή, μοιάζει να είχε με τη Σούζη τη μόνη (αν εξαιρέσουμε την τωρινή του σχέση με τη βοηθό του, Νίνα) πραγματικά ερωτική του σχέση. Στη διαλεύκανση του φόνου συνεισφέρουν και άλλα πρόσωπα, όπως γείτονες και συγγενείς, ο καθένας από τους οποίους μιλάει για μία διαφορετική πτυχή της ζωής της Σούζη.

Διαβάστε τη συνέχεια στο ArtViews.gr