Συμμετοχή μελών της AEJ στην αποστολή αναγνώρισης από την Ε.Ε. των γενοκτονιών των Χριστιανικών πληθυσμών στην Τουρκία – Πόντιοι, Μικρασιάτες, Κύπριοι, Αρμένιοι και Ασσύριοι ενώνουν δυνάμεις. Να σημειωθεί ότι η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων υποστηρίζει την πρωτοβουλία και θα βοηθήσει με όποιο τρόπο μπορεί προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ευθύνη στην ιστορία και τη μνήμη των προγόνων μας, αλλά και μεγάλη τιμή, είναι η συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων κ. Σπύρου Λάτσα και μελών μας και μετά από πρόσκληση του Επίτιμου Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων και συντονιστή των φορέων κ. Στέφανου Τανιμανίδη στην αποστολή της αντιπροσωπείας της Εύξεινου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών (Ε.Λ.Ε.Π.) και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑ.Σ.Π.Ε.)  από 21 -03 – 2023 έως και τις 23-03-2023 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες.

Η αποστολή υποστηρίζεται με τη φιλοξενία του Αντιπροέδρου του Ε.Λ.Κ. και Ευρωβουλευτή κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, που αποδέχθηκε σχετικό αίτημα των φορέων.

Συμμετέχουν επτά εκδότες – δημοσιογράφοι και πέντε εκπροσώποι Ποντιακών, Ασσυριακών, Μικρασιατικών, Κυπριακών  και Αρμενικών φορέων.

Η αποστολή αποτελεί συνέχεια της κοινής πρωτοβουλίας των ΠΑ.Σ.Π.Ε. και Ε.Λ.Ε.Π. που ξεκίνησε το 2018 με  την στήριξη Ευρωβουλευτών της Ν.Δ., του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του Κ.Κ.Ε. με την σύνταξη από τα νομικά τους γραφεία, κοινού ψηφίσματος που αναφέρεται στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία, αλλά και «στην ανάγκη συμβιβασμού της Τουρκίας με το ιστορικό της παρελθόν και την αναγνώριση από μέρους της, ότι τα όσα συνέβησαν την περίοδο 1914-1923 από τους προγόνους τους, σε βάρος των Χριστιανικών πληθυσμών, Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων της Τουρκίας, αποτελούν πράξεις Γενοκτονίας, σύμφωνα με το άρθρο 2 της σύμβασης του 1948  του Ο.Η.Ε.»

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με ενημέρωση του κ. Μεϊμαράκη για θέματα που αφορούν την Ελλάδα, τις δικές του ενέργειες για κατάθεση ψηφίσματος για τα Ανθρώπινα και Θρησκευτικά δικαιώματα στην Τουρκία και  την Γενοκτονία που υπέστησαν οι χριστιανικοί πληθυσμοί στην Τουρκία την περίοδο (1914-1922), όπως και τις ενέργειες άλλων πολιτικών σχηματισμών και ευρωβουλευτών.

Την Τετάρτη 22-03-2023 θα έχουμε σειρά συναντήσεων με: Έλληνες, Κύπριους και ξένους Ευρωβουλευτές, τον μητροπολίτη Βρυξελλών κ. Αθηναγόρα, τη Γερμανίδα Ευρωβουλευτή των πρασίνων κ. Μανουέλλα Ρίπα και πιθανή συνάντηση και με την Γενική Γραμματέα της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων στο Ε.Κ. κ. Βούλα Τσέτη, με Έλληνες και Κύπριους, ευρωβουλευτές η τους συνεργάτες τους, τον Σουηδό ευρωβουλευτή, Ασσυριακής καταγωγής, της σοσιαλιστικής ομάδας κ. Ιλάν Ντε Πάσσο, τον Ελληνικής καταγωγής Δήμαρχο, κ. Χρήστο Δουλκερίδη, τον Έλληνα πρέσβη στις Βρυξέλλες κ. Διονύσιο Καλαμβρέζο, εκπροσώπους ελληνικών εθνικοτοπικών και επιχειρηματικών φορέων, εκδότες, δημοσιογράφους, καθώς και πρόσωπα που εμπλέκονται η μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση των θεμάτων μας. Πιθανές είναι οι συναντήσεις με τον Έλληνα Επιτρόπου κ. Μαργαρίτη Σχοινά και τον Πρόεδρου του Ε.Λ.Κ. κ. Μάνφρεντ Βέμπερ.