Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κοινή διαδικτυακή εκδήλωση (webinar) της ΑΛΛΗΛΟΝ και...

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κοινή διαδικτυακή εκδήλωση (webinar) της ΑΛΛΗΛΟΝ και του ΚΕΔΙΣΑ με θέμα: «Η Απαραίτητη Αναγέννηση της Αμυντικής Βιομηχανίας στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση»-Δευτέρα 5 Μαΐου 2025

Την Δευτέρα 5 Μαΐου 2025 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η κοινή διαδικτυακή εκδήλωση (webinar) της ΑΛΛΗΛΟΝ με το ΚΕΔΙΣΑ. Στην εκδήλωση συνδέθηκαν 110 άτομα για να παρακολουθήσουν το πρώτο μέρος του webinar και περίπου 80 νέοι συμμετείχαν στο speed mentoring (ταχεία συμβουλευτική)!

Ομιλητές ήταν:

  1. Απόστολος Νικολόπουλος, Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Τεχνολογικών Ερευνών (ΔΑΕΤΕ) της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), με θέμα: «Σύγχρονες τάσεις στις αμυντικές τεχνολογίες και χρηματοδοτήσεις»
  2. Μιχάλης Κετσελίδης, Senior Expert, Defense Industry and Space, General Secretariat of the European Commission, με θέμα «European Defence: From financing innovation to ensuring the necessary skills to support it»
  3. Τάσος Κουνουδής, CEO SignalGeneriX, President of the Cyprus Association of Research and Innovation Enterprises (CRAI), Κύπρος, με θέμα: «The evolution of the Cypriot Defence industry and its relation to Greek Defence Industry»
  4. Κατερίνα Τζωρτζάτου, Επιστημονική υπεύθυνη του Γραφείου Καινοτομίας του ΕΚΕΦΕ-Δημόκριτος, με θέμα: «Διττές Τεχνολογίες και Αμυντική Καινοτομία»
  5. Ορφέας Βουτυράς, υπεύθυνος του προγράμματος υποστήριξης space startups στα πλαίσια της θερμοκοιτίδας του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος στην Ελλάδα ESA BIC Greece,  με θέμα: «Διαστημική Βιομηχανία στη Ελλάδα»
  6. Δημήτρης Παπασωτηρίου (BA, MSc, MA, ELA/ESLog, PhD.c), Managing Director DIGICOM Systems AE, Owner Beyond the BEST IKE, με θέμα: «Από το Όραμα στο Αποτέλεσμα, πως χτίζεται ένα σύγχρονο οικοσύστημα Αμυντικής Βιομηχανίας – οι πυλώνες»

Συντονιστής της διαδικτυακής εκδήλωσης ήταν ο κ. Γεώργιος ΚουκάκηςΓενικός Γραμματέας του ΚΕΔΙΣΑ και μέλος της ΑΛΛΗΛΟΝ

Στην σύντομη εισαγωγική του ομιλία, ο Ιδρυτής και Πρόεδρος ΔΣ ΚΕΔΙΣΑ Δρ. Ανδρέας Γ. Μπανούτσος ανέφερε ότι η θεματική του webinar που συνδιοργάνωσε η ΑΛΛΗΛΟΝ με το ΚΕΔΙΣΑ είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ λόγω της εξαγγελίας του ReArm Europe τον Μάρτιο του 2025. Η Ελλάδα ξοδεύει το 3.5% περίπου του ΑΕΠ της στην Άμυνα. Όμως το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών αφορά εισαγόμενα οπλικά συστήματα και όχι εγχώρια παραγωγή και το στοίχημα για το μέλλον είναι πως η  Ελλάδα θα καταφέρει να αναγεννήσει την εγχώρια αμυντική της βιομηχανία. Αναφορικά με την ΕΕ δύο είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει και οδήγησαν την ηγεσία της στο να λανσάρει το πρόγραμμα ReArm Europe, το οποίο μετονομάστηκε σε Readiness 2030 τον περασμένο Απρίλιο. Η πρώτη πρόκληση αφορά την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της Ευρώπης έναντι της δυνητικής Ρωσικής απειλής και η δεύτερη πρόκληση αφορά την επίτευξη στρατηγικής και στρατιωτικής αυτονομίας έναντι των ΗΠΑ οι οποίες υπό την νέα ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ φαίνονται αποφασισμένες να μειώσουν την στρατιωτική τους παρουσία στην Γηραιά Ήπειρο και την χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ. Για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις αυτές η ΕΕ είναι διατεθειμένη να επενδύσει 800 δις ευρώ μέσα στα επόμενα 5 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία ένα κολοσσιαίο ποσό το οποίο θα προέλθει από τους κρατικούς προϋπολογισμούς των κρατών-μελών, από δημόσιο και ιδιωτικό δανεισμό και τον ιδιωτικό τομέα. Ο Δρ. Ανδρέας Γ. Μπανούτσος ανέφερε επίσης ότι η ΕΕ τα τελευταία χρόνια έχει κάνει βήματα προς την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από τις ΗΠΑ σε όρους βιομηχανικής παραγωγής και επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη. Μία άλλη πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών είναι η σημαντική οικονομική επιβάρυνση που θα επιφέρει στους Ευρωπαίους φορολογούμενους το φιλόδοξο πρόγραμμα ReArm Europe,  επιβάρυνση η οποία σε βάθος χρόνου δύναται να προκαλέσει κοινωνικές και πολιτικές αναταράξεις. Τέλος ανέφερε ότι προβληματισμό θα πρέπει να προκαλέσει η εκπεφρασμένη βούληση πολλών εταίρων μας στην ΕΕ για συμμετοχή της Τουρκίας στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της ΕΕ.

Στην δική του εισαγωγική ομιλία, ο  Ιδρυτής και Πρόεδρος της ΑΛΛΗΛΟΝ, πρώην Πρέσβης της ΕΕ, κ. Άγγελος Παγκράτης ανέφερε ότι ζούμε το τέλος της μεταπολεμικής παγκόσμιας τάξης. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να διατηρήσουν το μονοπώλιο ισχύος. Βρισκόμαστε σε μια μετάβαση  προς μια νέα παγκόσμια ισορροπία. Η πρόκληση της εποχής μας είναι αν και κατά πόσο η αλλαγή ηγεμονίας μπορεί να συμβεί ειρηνικά. Η Ελλάδα έχει υποστεί μια υποβάθμιση της παραγωγικής της βάσης με τεχνολογική υστέρηση,  φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού της και δημογραφικό πρόβλημα. Αυτά τα δεδομένα δεν μπορούν να ανατραπούν χωρίς να υπάρξει βιομηχανική και τεχνολογική αναγέννηση της χώρας. Έχουμε έναν επεκτατικό γείτονα την Τουρκία που απειλεί με casus belli την Ελλάδα κάτι που δημιουργεί την ανάγκη αύξησης των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας μέσω της ανάπτυξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Υπάρχουν ευκαιρίες ευρωπαϊκής αμυντικής αυτονομίας από την οποία η  Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί ώστε να υπάρξει μια ισχυρή ελληνική αμυντική βιομηχανική βάση. Στόχος πρέπει να είναι ένα αμυντικό οικοσύστημα με νέες τεχνολογίες, καινοτομίες και με εξαγωγικό προσανατολισμό. Η άμυνα αποτελεί ένα κύριο πεδίο ανάπτυξης τεχνολογιών αιχμής που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην καθημερινή ζωή.

Ο κ. Ιωάννης Βραΐλας, Πρέσβης και Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ ανάφερε, στον χαιρετισμό του, ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία το 2022 ασφαλώς κλόνισε τα θεμέλια της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας και οι Ευρωπαίοι οφείλουν να καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες για την εγγύηση της δικής τους ασφάλειας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποβάλει ήδη σημαντικές προτάσεις για αύξηση των αμυντικών δυνατοτήτων της. Το κρίσιμο στοιχείο είναι να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε όλοι μαζί πάνω σε συγκεκριμένα έργα. Απαιτείται συντονισμός ώστε όλα τα κράτη μέλη να μπορέσουν να έχουν το δικό τους μερίδιο από  την πίτα. Αυτό είναι το κρίσιμο στοίχημα για την Ελλάδα, η οποία ξοδεύει μεγάλα ποσά για την άμυνα της και η ελληνική αμυντική βιομηχανία πρέπει να κάνει βήματα προόδου για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών. Απαιτείται σχεδιασμός για την επόμενη δεκαετία ώστε να συμμετάσχουμε ενεργά στις κοινές προσπάθειες για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Οι τρίτες χώρες που εμπλέκονται στην ευρωπαϊκή άμυνα πρέπει να είναι ομονοούσες και να αποδέχονται τις αποφάσεις της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ.

Στο πρώτο μέρος της διαδικτυακής εκδήλωσης συμμετείχαν κορυφαίοι ομιλητές οι οποίοι έκαναν λίαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις. Ο πρώτος ομιλητής κ. Απόστολος Νικολόπουλος τόνισε ότι στο παρελθόν στην ΕΕ δεν υπήρχε ούτε καν σκέψη για χρηματοδότηση της κοινής άμυνας η οποία ήταν εθνική υποχρέωση των κρατών μελών. Υπήρχε βέβαια η Ευρωπαϊκή Οδηγία 81/2009 η οποία προέβλεπε το πλαίσιο προμηθειών στον τομέα την άμυνας, δεν υπήρχε ωστόσο ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την άμυνα. Κάποια στιγμή όμως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι υπήρχε ένα εν δυνάμει τεχνολογικό, οικονομικό και βιομηχανικό κενό ανάμεσα στον Δυτικό κόσμο (ΗΠΑ, ΕΕ) και την Ρωσία με την Κίνα. Το 2017 άρχισε η ΕΕ πλέον να αντιλαμβάνεται την ανάγκη χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής άμυνας και να επενδύει ευρωπαϊκά κεφάλαια και όχι μόνο εθνικές χρηματοδοτήσεις για να ενεργοποιήσει έτι περαιτέρω την ευρωπαϊκή βιομηχανική βάση στον αμυντικό τομέα. Στον τομέα της άμυνας υπάρχουν πολλές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα σε εθνικό επίπεδο σε σχέση με την Τουρκία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία αλλά και στο συμμαχικό επίπεδο του ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια, ο κ. Νικολόπουλος ανέλυσε τους παράγοντες εθνικής ισχύος που βασίζονται σε αριθμητικούς, οικονομικούς, τεχνολογικούς και βιομηχανικούς συντελεστές. Στον τομέα της τεχνολογίας, υπάρχουν οι βασικές τεχνολογίες που είναι οι κινητήρες πολεμικών αεροσκαφών. Αναφέρθηκε όμως και στις τεχνολογίες αιχμής στην αμυντική βιομηχανία. Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα παίξει καταλυτικό ρόλο στα επόμενα χρόνια ενώ τα αυτόνομα συστήματα άμυνας όπως τα drones θα έχουν μεγάλη ανάπτυξη. Τόνισε ότι το επόμενο πεδίο σύγκρουσης και πολέμων θα είναι στο διάστημα. Στα υπερηχητικά συστήματα υπάρχει ακόμα υστέρηση στα υλικά και τις κατασκευές στην ΕΕ. Ένας άλλος σημαντικός τομέας της τεχνολογίας της άμυνας είναι η ανάπτυξη δικτύων επικοινωνίας όπου σημαντικό ρόλο θα παίξει η διαλειτουργικότητα μεταξύ των συστημάτων των κρατών μελών. Επίσης, ο κ. Νικολόπουλος αναφέρθηκε στις λεγόμενες «τεχνολογίες διττής χρήσης» οι οποίες είναι τεχνολογίες εμπορικού προσανατολισμού αλλά και αμυντικού προσανατολισμού ταυτόχρονα. Μάλιστα, το ΝΑΤΟ έχει βάλει στόχο την ενσωμάτωση των τεχνολογιών διττής χρήσης στα αμυντικά του συστήματα.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις χρηματοδοτήσεις της ΕΕ σε αμυντικά συστήματα. Το 2017 ξεκίνησε το Preparatory Action on Defence Research με 90 εκατομμύρια  ευρώ και ολοκληρώθηκε το 2019Το European Defense Industrial Level Programme το 2019 – 2020 έφτασε τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Το European Defence Fund έφτασε το 1 δις ευρώ για το 2024. Το European Defence Industry Programme 2025-2027 θα αγγίξει το 1,5 δις ευρώ. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η ευρωπαϊκή στρατηγική για την αμυντική βιομηχανία υποστηρίζοντας την αλυσίδα εφοδιασμού στον τομέα της άμυνας και ενισχύοντας την αμυντική βιομηχανία. Το ReArm Europe Plan το οποίο μετονομάστηκε σε Readiness 2030 πρόκειται να διαθέσει 650 δις Ευρώ για προσθετές δαπάνες εθνικής άμυνας και 150 δις ευρώ για δάνεια προς τα κράτη μέλη για κοινά αμυντικά έργα ενώ η Ελλάδα προσπαθεί να αποτρέψει την αποστολή κονδυλίων προς την Τουρκία με διπλωματικά μέσα. Υπάρχουν μεγάλες τεχνολογικές προκλήσεις για την ευρωπαϊκή άμυνα και χρηματοδοτικές ευκαιρίες για ελληνικές εταιρείες στον τομέα του εφοδιασμού, της πληροφορικής, της κυβερνοασφάλειας και των ναυπηγείων.

Ο κ. Μιχάλης Κετσελίδης ανέφερε ότι οι κύριοι λόγοι για την αναγέννηση της αμυντικής βιομηχανίας στην Ελλάδα και στην ΕΕ είναι οι γεωπολιτικές αναταράξεις, η κρίσιμη σημασία των νέων τεχνολογιών που αναπτύσσονται, η ανάγκη για στρατηγική αυτονομία και η ευκαιρία για ανάπτυξη και δημιουργία καλών θέσεων εργασίας. Η χρηματοδότηση αμυντικών προγραμμάτων τα τελευταία 10 χρόνια αυξάνεται εκθετικά στην ΕΕ. Η άμυνα και οι τεχνολογίες διττής χρήσης γίνονται επιλέξιμες και σε άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα. Η «Άμυνα και Ασφάλεια»  έγινε επίσημα η τρίτη προτεραιότητα στην ΕΕ μετά την «Συνοχή» και την «Κλιματική Αλλαγή».  Επίσης, στο ΝΑΤΟ εξελίσσονται τα προγράμματα αμυντικής καινοτομίας DIANA και NIF. Σε επίπεδο εθνικών πόρων, παρατηρείται αύξηση επενδύσεων στην εγχώρια βιομηχανία σε επίπεδο 25% των αγορών εξοπλισμών συν 1,5 – 2,5 % σε καινοτομία. Σύμφωνα με την Έκθεση Draghi, οι ελλείψεις δεξιοτήτων δημιουργούν εμπόδια στην καινοτομία και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Ιδίως για την άμυνα, οι συνέργειες με τις ανάγκες άλλων τομέων απαιτούν αλληλεπίδραση και συνεργασία. Η Έκθεση Letta προβλέπει πανευρωπαϊκά προγράμματα για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων που είναι επιτακτικά για την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των εργαζομένων ώστε να συμμετέχουν πλήρως στην οικονομία της γνώσης. Η Έκθεση Ninisto προβλέπει ότι  η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει το χάσμα δεξιοτήτων και τον κίνδυνο έλλειψης εργατικού δυναμικού κατά τη διάρκεια κρίσεων, να αναπτύξει στοχευμένα κίνητρα για αύξηση της εκλεκτικότητας σταδιοδρομιών στην άμυνα και να ενισχύσει την έρευνα και την αμυντική καινοτομία διττής χρήσης. Σύμφωνα με την Έκθεση Heitor,  η τεχνολογία διττής χρήσης είναι φυσική εξέλιξη δεδομένης της φύσης της σύγχρονης τεχνολογίας.

Το 2025  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Ένωση Δεξιοτήτων σύμφωνα με την οποία, η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια αυξανομένη ζήτηση για εξειδικευμένα ταλέντα σε τομείς STEM ιδίως σε στρατηγικούς τομείς όπως οι ψηφιακές τεχνολογίες, η αεροδιαστημική και η άμυνα. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ παράγουμε επαγγελματίες υψηλής εξειδίκευσης, ο αριθμός τους δεν επαρκεί για να γεφυρώσει τα κενά. Σχεδόν τέσσερις στις πέντε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ΕΕ δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους ιδίως σε νέες τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, οι ημιαγωγοί και η κβαντική υπολογιστική. Μεταξύ 2015 και 2022 υπήρξε συνολική μείωση (-7%) των διδακτορικών αποφοίτων σε τομείς STEM, κυρίως στις φυσικές επιστήμες, τα μαθηματικά και τη στατιστική  (-13,1%) αλλά και τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών (-25%).

Η Λευκή Βίβλος για την Ευρωπαϊκή Άμυνα που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο του 2025 για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία στοχεύει στην διατήρηση, προσέλκυση και ανάπτυξη ταλέντων, την ενίσχυση των δεξιοτήτων και της εμπειρογνωμοσύνης στον αμυντικό τομέα. Η κάλυψη των κενών απαιτεί αντιμετώπιση ολοκλήρου του κύκλου ανάπτυξης δυνατοτήτων στον αμυντικό τομέα από την έρευνα έως την απόκτηση, την λειτουργία και την συντήρηση. Η μεγάλης κλίμακας ενίσχυση της θα απαιτήσει από τη βιομηχανία  να προσελκύσει, να εκπαιδεύσει, να απασχολήσει, να αναβαθμίσει και να επανεκπαιδεύσει πολύ περισσότερα ταλέντα, από τεχνικούς έως μηχανικούς και εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες.  Η ταχεία εξέλιξη των τεχνολογιών δημιουργεί ευκαιρίες για νέους τύπους θέσεων εργασίας και νέους τομείς δυνατοτήτων όπως αυτόνομα συστήματα κυβερνοασφαλειας, ευφυή συστήματα πληροφοριών ή συστήματα υπολογιστών υψηλής απόδοσης. Η αμυντική βιομηχανία θα πρέπει να ανταγωνιστεί άλλους τομείς για παρόμοιες δεξιότητες ενώ παράλληλα η επέκταση της θα δημιουργήσει ευκαιρίες για επανεκπαίδευση/αναβάθμιση δεξιοτήτων για πλεονάζουσες θέσεις εργασίας από άλλους βιομηχανικούς τομείς.

Ο Δρ. Τάσος Κουνούδης μίλησε για την Κυπριακή Αμυντική Βιομηχανία η όποια τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα στην Κύπρο. Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Εταιρειών Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΣΕΕΚ) έχει εξασφαλίσει συνεργασίες με τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες αμυντικής τεχνολογίας. Ανέφερε ότι ο ΚΣΕΕΚ  ιδρύθηκε το 2010 και έχει 45 κυπριακές καινοτόμες επιχειρήσεις. Έχει επενδύσει 50 εκατομμύρια ευρώ σε υποδομές έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογίας, 1000 επιστήμονες και μηχανικούς υψηλής κατάρτισης και 1,8 δις ευρώ όφελος για την κυπριακή οικονομία. Η Κυπριακή Αμυντική Βιομηχανία δημιουργήθηκε εντός του ΚΣΕΕΚ το 2019 για να προωθήσει τα προϊόντα διττής χρήσης και τη δημιουργία αμυντικών δραστηριοτήτων στα μέλη του ΚΣΕΕΚ. 30 κυπριακές καινοτόμες επιχειρήσεις και 32 συμβόλαια ανάπτυξης νέας γενιάς ευρωπαϊκών αμυντικών συστημάτων με συνολικό προϋπολογισμό 430 εκατομμύρια ευρώ και άμεσο όφελος για κυπριακή οικονομία  20 εκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχουν εθνικοί εκπρόσωποι της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό  Οργανισμό Άμυνας και την Κυπριακή Αμυντική Βιομηχανία.

Στη συνέχεια, ο Δρ. Κουνούδης ανέλυσε τις κυπριακές πολιτικές για αναβάθμιση της κυπριακής αμυντικής βιομηχανίας:

  1. Προετοιμασία νομοθεσίας για θεσμοθέτηση αμυντικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας.
  2. Ίδρυση συμβουλίου αμυντικής έρευνας, τεχνολογίας και βιομηχανίας.
  3. Αύξηση της χρηματοδότησης που διατίθεται για την αμυντική έρευνα.
  4. Δημιουργία εθνικού μητρώου κατασκευαστών αμυντικής βιομηχανίας.
  5. Θεσμοθέτηση προγραμμάτων βιομηχανικής συνεργασίας για την άμυνα.
  6. Χρηματοδότηση εθνικών περιπτέρων σε μεγάλες διεθνείς αμυντικές εκθέσεις ετησίως.

Ο Δρ. Τάσος Κουνούδης τόνισε ότι έχουν γίνει μνημόνια συνεργασίας με την ελληνική και την γαλλική αμυντική βιομηχανία. Η Κυπριακή Αμυντική Βιομηχανία συμμετείχε σε εκδηλώσεις και διεθνείς εκθέσεις άμυνας από το 2017 και μετά. Το 2019 η Κυπριακή Αμυντική Βιομηχανία μπήκε για πρώτη φορά στον χάρτη των ευρωπαϊκών αμυντικών συστημάτων και κατάφερε να καταλάβει την 6η θέση στην Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία.

Η Δρ. Κατερίνα Τζωρτζάτου ανέφερε ότι οι «διττές τεχνολογίες» είναι οι τεχνολογίες, τα προϊόντα ή οι γνώσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς (civilian) όσο και για στρατιωτικούς (military) σκοπούς. Σήμερα υπάρχουν 8.000 επιταχυντές καινοτομίας. Το πρόγραμμα NATO Diana που ξεκίνησε το 2021 είναι ένας επιταχυντής καινοτομίας για την διατλαντική  συνεργασία  σε κρίσιμες τεχνολογίες και την προώθηση της διαλειτουργικότητας.  Έχει προϋπολογισμό 1 δις ευρώ. Μέσα στο 2024 έγιναν 2600 υποβολές αιτήσεων από ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και επιλέχτηκαν μόνο 75 εταιρίες με πολύ αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια.

Ο  κ. Ορφέας Βουτυράς ανέφερε ότι το διάστημα είναι ένα πεδίο όπου μπορούν να εφαρμοστούν οι «διττές τεχνολογίες». Οι δορυφόροι είναι ένα παράδειγμα διττών τεχνολογιών. Τα συστήματα πλοήγησης GPS είναι δορυφορικά και λειτουργούν καθημερινά σε όλο τον πλανήτη. Υπάρχει δυνατότητα κάποια χώρα να κλείσει το δορυφορικό σύστημα άλλης χώρας. Οι τηλεπικοινωνίες είναι σημαντικές διττές τεχνολογίες. Έχουμε ανταγωνισμό εταιριών στο διάστημα. Η Ελλάδα συμμετέχει στις διαστημικές τεχνολογίες και μάλιστα το 2018 τα θέματα διαστήματος πέρασαν στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Το 2023 συζητήθηκε η πιθανότητα η Ελλάδα να έχει τους δικούς της δορυφόρους.

Ο κ. Δημήτρης Παπασωτηρίου είπε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ενός αμυντικού οικοσυστήματος στην Ελλάδα και στην Κύπρο το οποίο θα μετατρέπει την τεχνολογική καινοτομία σε επιχειρησιακό αποτέλεσμα. Γι’ αυτό τον σκοπό απαιτείται ηγεσία με επιχειρησιακή κουλτούρα, αλυσίδα εφοδιασμού που αντέχει στις κρίσεις και βιομηχανία που μιλάει στη γλώσσα του χρήστη. Απαιτείται επίσης πλαίσιο χρηματοδότησης. Η δομημένη εξωστρεφής αποτύπωση πρέπει να είναι το στοίχημα του ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος.

Ο κ. Παπασωτηρίου ανέφερε εννέα πυλώνες για την δημιουργία αμυντικού οικοσυστήματος:

1) Πολιτική βούληση, στρατηγικός σχεδιασμός, πολιτική συνέχεια και εθνική στρατηγική αμυντικής βιομηχανίας.

2) Θεσμικό ρυθμιστικό πλαίσιο.

3) Τεχνολογική καινοτομία.

4) Επιχειρηματική και οικονομική βιωσιμότητα με διυπουργικό διακρατικό green military funding.

5) Στρατηγικές συμμαχίες.

6) Ανθρώπινο κεφάλαιο.

7) Βιωσιμότητα και ενέργεια.

8) Διαφάνεια και αξιολόγηση.

9) Ασφάλεια και ολοκληρωμένα συστήματα.

Ο κ. Παπασωτηρίου τόνισε ότι πρέπει να γίνουμε δημιουργοί ασφάλειας και αποτροπής και όχι πελάτες αμυντικών συστημάτων. Η Ελλάδα και η Κύπρος διαθέτουν γνώση, δυνατότητες και ανθρώπινο δυναμικό που δύναται να διαμορφώσει ένα ισχυρό αμυντικό οικοσύστημα.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης έγινε το speed mentoring με την συμμετοχή 14 μεντόρων και περίπου 80 νέων! Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οργανώθηκαν για τις επόμενες μέρες περίπου 30 ατομικές συνεδρίες μεταξύ των νέων που παρακολούθησαν το webinar  και των μεντόρων της ΑΛΛΗΛΟΝ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΛΛΑ