ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΜΜΕ

Το Ελληνικό τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση και εκλογές στις 3 Ιουλίου 2021 και το Διοικητικό Συμβούλιο που εξελέγη αποτελείται από νέους, άξιους και πολλά υποσχόμενους δημοσιογράφους. Με όρεξη για δουλειά και ιδέες που στόχο έχουν να βοηθήσουν το λειτούργημα του δημοσιογράφου προτεραιότητά μας είναι η ενημέρωση και επιμόρφωση των νέων που ονειρεύονται να κάνουν καριέρα στο δύσκολο χώρο των ΜΜΕ

Διοικητικό Συμβούλιο 2021-2024

Σάγια Τσαουσίδου   Πρόεδρος                                         Σπύρος Λάτσας                Αντιπρόεδρος                                                          Παναγιώτης Σφαέλος   Γενικός Γραμματέας                                                     Κατερίνα Μαρινάκη   Ταμίας

Μέλη                                                                                                            Juli Ndriko                                                                                                      Άννα Νικολαΐδη                                                                                                      Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος         

 

==================================

Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων 

Ποιο το Έργο και ο Ρόλος της

Με έτος ιδρύσεώς της το 1962, στο Σαν Ρέμο της Ιταλίας, από έξη κορυφαίους Ευρωπαίους δημοσιογράφους, η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (Ε.Ε.Δ.), συνέβαλε αποφασιστικά στην ευρύτερη, βαθύτερη και πιο δημοκρατική πληροφόρηση των πολιτών για τα ευρωπαϊκά θέματα.

Παράλληλα, η Ένωση έπαιξε και παίζει ζωτικό ρόλο στον εκδημοκρατισμό του Τύπου και στην εμβάθυνση της ελευθερίας του σε ολόκληρη την Ευρώπη. Για αυτό η Ε.Ε.Δ. στέκεται πάντοτε ανεξάρτητη απέναντι στις διάφορες εξουσίες.

Με βάση το καταστατικό της, η Ένωση προωθεί τη γνώση των πολιτών για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και πιστεύει σ’ αυτήν. Έτσι, στο πλαίσιο της μακροχρόνιας πορείας της, κάθε φορά που χρειάστηκε, υπήρξε σημαντικός σύμβουλος τόσο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων όσο και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με το τελευταίο εξάλλου, συνεργάστηκε σε θέματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας αλλά και στην αποτύπωση των δομών που ισχύουν στα Ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

Το Ελληνικό Τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων,  δημιουργήθηκε το 1982 με πρώτο Πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Καλλιγά ο οποίος  και παρέμεινε μέχρι το θάνατό του το 1993. Στο όνομά του και με το όνομά του, το Ελληνικό Τμήμα έχει θεσπίσει τα Δημοσιογραφικά βραβεία Ήθους και Ευρωπαϊκού προσανατολισμού. 

Από το 1989 και μετά, η Ε.Ε.Δ., προηγήθηκε των γεγονότων και υπήρξε η πρώτη δημοσιογραφική ευρωπαϊκή οργάνωση που επεκτάθηκε προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, προαναγγέλλοντας έτσι τη σημερινή διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 1990 ιδρύθηκε το πρώτο της τμήμα στην Ουγγαρία και ακολούθησαν τα τμήματα της Τσεχίας, της Πολωνίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Αλβανίας, της Σλοβακίας, της Εσθονίας, και της Λιθουανίας. Σε όλα αυτά τα τμήματα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ε.Ε.Δ. παρείχε υλική και τεχνική υποστήριξη ενώ ταυτόχρονα πραγματοποίησε και αρκετά επιμορφωτικά σεμινάρια. Ας σημειωθεί, ότι στις δραστηριότητες αυτές σημαντικό ρόλο έπαιξε και το ελληνικό τμήμα, με πρωτοβουλίες του οποίου το 1995 ιδρύθηκαν τμήματα της Ε.Ε.Δ. στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το καταστατικό, μέλη της Ένωσης μπορούν να γίνουν, ύστερα από πρόταση των εθνικών τμημάτων, που δίνουν την εγγύησή τους σχετικά με την επαγγελματική ιδιότητά τους, οι δημοσιογράφοι που αποδέχονται τις καταστατικές διατάξεις της Ε.Ε.Δ. ανεξαρτήτως των πολιτικών και θρησκευτικών τους πεποιθήσεων. Υπό αυτή την έννοια δεν μπορούν να εγγραφούν στην Ένωση δημοσιογράφοι οι οποίοι είναι αντίθετοι με τις καταστατικές της διατάξεις.

Σημαντικές δραστηριότητες

Στη διάρκεια της πορείας του, το διεθνές τμήμα της Ε.Ε.Δ. διοργάνωσε 60 Συνέδρια, 180 Σεμινάρια και 110 Ημερίδες με αντικείμενο, πάντα, σημαντικά ευρωπαϊκά θέματα. Αμέτρητες είναι επίσης και οι παρεμφερείς δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν από τα διάφορα εθνικά τμήματα.

Από το 1990 και μετά η Ε.Ε.Δ. πραγματοποίησε 20 διεθνείς συναντήσεις με χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, συνεργάστηκε στενά σε θέματα πολιτισμού με την ΟΥΝΕΣΚΟ και εθνικές πολιτιστικές οργανώσεις στην Ευρώπη και στο Καναδά και διατηρεί καλές σχέσεις με δημοσιογραφικές οργανώσεις των ΗΠΑ και της Λατινικής Αμερικής.

Προσωπικότητες στην Ε.Ε.Δ.

Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, στις εκδηλώσεις της Ε.Ε.Δ, έχουν πάρει μέρος κορυφαίες προσωπικότητες όπως:

Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας

Ζακ Ντελόρ Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ζακ Σαντέρ Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Έγκον Κλέπς, Μπαρόν Κρέσπο, Σιμόν Βέιλ  Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Φρανσουά Μιττεράν Πρόεδρος της Γαλλίας

Μάργκαρετ Θάτσερ και Τζων Μαίητζορ  Πρωθυπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου

Φελίππε Γκονζάλες Πρωθυπουργός της Ισπανίας

Μάσσιμο ντ’ Αλέμα Πρωθυπουργός της Ιταλίας

Ζαν-Λικ Ντεάν  Πρωθυπουργός του Βελγίου

Καβάκο Σίλβα Πρωθυπουργός Πορτογαλίας

Κώστας Σημίτης Πρωθυπουργός Ελλάδας

Γλαύκος Κληρίδης Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας

Μάριο Σοάρες Πρόεδρος της Πορτογαλίας

Χέλμουτ Κολ Καγκελάριος της Γερμανίας

Π. Λίποννεν Πρωθυπουργός της Φινλανδίας

Τ. Μαζοβένκι Πρωθυπουργός της Πολωνίας

Λεχ Βαλέσα Πρόεδρος της Πολωνικής Δημοκρατίας

Βακλαβ Χάβελ Πρόεδρος της Τσεχίας

Σ. Χορν Πρόεδρος της Ουγγαρίας κ.α.

Στις εκδηλώσεις της Ε.Ε.Δ. έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 200 υπουργοί, επίτροποι, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κορυφαίοι διανοούμενοι όπως οι   Ουμπέρτο Έκο, Ζαν Φρανσουά Ρεβέλ, Βάργκας Γιόσα   κ.α.

Ποιες οι διαδικασίες εγγραφής εθνικού μέλους της AEJ

Από διαδικαστικής πλευράς, οι αιτήσεις εγγραφής, χώρας-μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης, που επιθυμεί να δημιουργήσει εθνικό τμήμα στην Ε.Ε.Δ. υποβάλλονται στη Γενική Συνέλευσή της από το Διοικητικό Συμβούλιο (εκλεγμένα μέλη από τη Γενική Συνέλευση)  το οποίο αποτελείται από τον Διεθνή Πρόεδρο της Ένωσης, τρεις Αντιπροέδρους, τον Γενικό Γραμματέα, και τον Ταμία.

Οι δημοσιογράφοι που ανήκουν σε χώρες στις οποίες δεν υπάρχει εθνικό τμήμα Ε.Ε.Δ. αλλά έχουν διακριθεί για τις ευρωπαϊκές τους πεποιθήσεις και τις συναφείς δραστηριότητές τους, μπορούν να γίνουν αποδεκτοί στην Ένωση σε εθνικό τμήμα της επιλογής τους. Λόγου χάρη, στο Βελγικό τμήμα της Ε.Ε.Δ. είναι μέλη Βρετανοί και Ολλανδοί δημοσιογράφοι, στο Ελληνικό τμήμα Πορτογάλοι, Τούρκοι και Βρετανοί και στο Πολωνικό Ισπανοί και Ουκρανοί.

Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί, ότι θεμελιώδης προϋπόθεση για την ίδρυση Εθνικού Τμήματος της Ε.Ε.Δ. αποτελεί η συμμετοχή της χώρας στην οποία θα εδρεύει το εν λόγω τμήμα, στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Επίτιμα μέλη της Ε.Ε.Δ. είναι ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ, ο πρώην Ισπανός Επίτροπος Μαρσελίνο Ορέχα, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μπαρόν  Κρέσπο, η Επίτροπος Βιβιάν Ρέντινγκ, ο πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Τάκης Αράπογλου, η επιχειρηματίας Αικατερίνη Κυριακοπούλου, ο πρώην Ευρωβουλευτής και δημοσιογράφος Γιάννης Μαρίνος, ο εκδότης Σπύρος Δούκας και ο επιχειρηματίας Κώστας Ζούζουλας.

 

Ελληνικό Τμήμα ΕΕΔΑΔ – Εγγραφή μέλους

Δικαιολογητικά που υποβάλλονται στο Διοικητικό Συμβούλιο:

Αίτηση (αποστέλλεται φόρμα εγγραφής)

Υπεύθυνη Δήλωση (αποστέλλεται)

Ποινικό μητρώο

Βιογραφικό σημείωμα

Φωτογραφία σε ψηφιακή μορφή (για την έκδοση της δημοσιογραφικής ταυτότητας)

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση:  [email protected]

Πληροφορίες:  Παναγιώτης Σφαέλος, Γενικός Γραμματέας ΕΕΔΑΔ 

Κιν. : +306977333173