Δυνατές παρουσίες στο χώρο της δημοσιογραφίας στο νέο Δ.Σ της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων – Πλειοψηφία γυναικών με προεξέχουσα την Διεθνή Πρόεδρο Σάγια Τσαουσίδου

Της Έφης Ντίνη

Με μεγάλη συμμετοχή των δημοσιογράφων- μελών του Ελληνικού Τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων δημοσιογράφων ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα στην Αθήνα, οι αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, με τριετή θητεία, την εκλογή μελών στην Εξελεγκτική Επιτροπή και το Πειθαρχικό Συμβούλιο. Η διαδικασία κύλησε ομαλά και τα αποτελέσματα ανέδειξαν για ακόμα μία φορά δυνατές παρουσίες στο χώρο της δημοσιογραφίας, τόσο στο Δ.Σ όσο και στα υπόλοιπα όργανα.

Με όραμα, ορθή σκέψη, σωστό προγραμματισμό, αγαστή συνεργασία, μεράκι, και όρεξη για πολλή δουλειά, οι δημοσιογράφοι –εκπρόσωποι του Δ.Σ της Ένωσης ρίχνονται στην πιο δύσκολη μάχη, κόντρα στις απαιτήσεις και τις δυσκολίες των καιρών. Η ανεξαρτησία του τύπου, fake news, προστασία του τύπου και των επαγγελματιών του χώρου, ανάδειξη των σοβαρών προβλημάτων τόσο σε επίπεδο Ελλάδας, Ευρώπης αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελούν την παλέτα με τα υλικά που καλούνται να δουλέψουν όλοι οι δημοσιογράφοι –μέλη της Ένωσης από κοινού, καταθέτοντας τις δικές τους θέσεις και προτάσεις.

Εκλεγμένα μέλη του ΔΣ και του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Απο αριστερά: Παναγιώτης Σφαέλος, Νεκτάριος Μπεχράκης, Βασιλική Ντουφεξή, Μιχάλης Καζάς, Έφη Ντίνη, Σάγια Τσαουσίδου, Λάμπρος Ρόδης

Άνθρωποι με την ευρεία έννοια της λέξης, σωστοί επαγγελματίες, αγωνιστές και μάχιμοι που αγαπούν τη δουλειά τους και παρά τις όποιες αντιξοότητες βιώνει ο τύπος σήμερα, στέκονται όρθιοι και επιβιώνουν, σε μία κατάσταση πρωτόγνωρη, άριστα συνυφασμένη με τα «σημεία των καιρών». Όλα τα παραπάνω, συν το γεγονός ότι η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων πλέον στο πλαίσιο της ενημέρωσης που πρέπει να έχουν σήμερα οι δημοσιογράφοι, προχωρά και σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα δώσει την ευκαιρία σε όλα τα μέλη, για εμπλουτισμό των γνώσεων τους, όπως προτάσσουν οι εξελίξεις στο χώρο μας σήμερα.

Είμαστε τυχεροί που στις μέρες μας μία δυναμική γυναίκα, μάχιμη δημοσιογράφος, με εμπειρία χρόνων στο χώρο, η κα Σάγια Τσαουσίδου, βρίσκεται στο τιμόνι, ως Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για χρόνια και θα συνεχίσει το ίδιο δυναμικά μετά την συντριπτική της εκλογή στις πρόσφατες αρχαιρεσίες. Μία γυναίκα που εδώ και μερικούς μήνες κρατά τα «σκήπτρα» της Διεθνούς Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Κάτι που σηματοδοτεί πλέον νέα δεδομένα για ισχυρές συνεργασίες του Ελληνικού Τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων με τα Τμήματα των 27 Χωρών Μελών της Ε.Ε αλλά και εκτός Ε.Ε. Καθώς η Διεθνής Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, έχει μέλη σε πολλά κράτη σε όλο τον κόσμο, και εκτός Ε.Ε.

Σε ότι αφορά την εκλογή των μελών στο νέο Δ.Σ του Ελληνικού Τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, η Περιφέρεια έχει ακόμα πιο βροντερή φωνή. Εκτός της Εύβοιας που εκπροσωπείται από τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, από την προηγούμενη θητεία της στο Δ.Σ, ένας αξιόλογος, καταξιωμένος στο χώρο, δημοσιογράφος, υπεύθυνος του γραφείου τύπου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ο Βοιωτός, Λάμπρος Ρόδης ανήκει από χτες στο νέο Δ.Σ.

Έτσι, δύο δημοσιογράφοι, η μία από την Εύβοια και ο συνάδελφος από τη Βοιωτία, εκπροσωπούν επάξια τον περιφερειακό τύπο γενικότερα, και της Στερεάς, ειδικότερα. Αξιοσημείωτο δε, ότι οι γυναίκες έχουν και την πλειοψηφία στο νέο Δ.Σ!

Σε ότι αφορά τα δύο άλλα όργανα, την Εκτελεστική Επιτροπή και το Πειθαρχικό Συμβούλιο, εκπροσωπούνται επίσης από αξιόλογους δημοσιογράφους με εμπειρία χρόνων στο χώρο. Επαγγελματίες δημοσιογράφοι, καταρτισμένοι, καταξιωμένοι στο χώρο που διδάσκουν στους νεότερους, πως η δημοσιογραφία είναι για «γερούς παίχτες».

Γιατί πολύ απλά η δημοσιογραφία δεν είναι επάγγελμα με την ευρύτερη έννοια της λέξης, όπως χαρακτηρίζεται, αλλά λειτούργημα. Με πολλές απαιτήσεις, χωρίς ωράρια, χωρίς προσωπική ζωή, πάντα στην πρώτη γραμμή ο δημοσιογράφος για τους ανθρώπους που τον εμπιστεύονται για την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση τους. Λειτουργεί αμερόληπτα, πάντα προτάσσοντας το κοινό συμφέρον με γνώμονα, η πληροφορία που θα φτάσει στον δέκτη (πολίτη) να είναι η σωστή! Πάντα διασταυρωμένη! Επιτακτική ανάγκη στις μέρες μας που ο κόσμος « βομβαρδίζεται», πόσο μάλλον, μέσω των Social Media, από μηνύματα αγνώστων «αποστολέων» , συνήθως αυτοαποκαλούμενων δημοσιογράφων. Κόσμος που δηλώνει «ανυπεράσπιστος» και «αδύναμος», να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση.

Η βραδιά έκλεισε ευχάριστα και τα νέα μέλη της διοίκησης ανανέωσαν το ραντεβού με τα υπόλοιπα μέλη της Ένωσης για τις 15 με 19 Σεπτεμβρίου στην Βοιωτία που θα πραγματοποιηθεί το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Ένωσης και η Γενική Συνέλευση. Όπου δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο θα φιλοξενηθούν στην Αράχωβα και στη Χαλκίδα και θα επισκεφθούν μεταξύ άλλων 3 από τις 5 Περιφερειακές Ενότητες της Στερεάς. Αρωγός σε όλη αυτή την προσπάθεια ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Σημαντική η συμβολή του Υπουργείου Τουρισμού, φορέων, Συλλόγων κλπ.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους όλων των υποψηφίων και στα τρία μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής, τον Πρόεδρο Γεώργιο Μιχαλακάκο και τα μέλη Ελένη Τσιάβο και Χάρη Πορέτση που φρόντισαν για την άψογη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών του Ελληνικού Τμήματος, της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Εύχομαι από καρδιάς, καλή θητεία σε όλους!

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΡΧΙΑΙΡΕΣΙΩΝ

Για το Δ.Σ εκλέγονται:

Ησαΐα Τσαουσίδου
Ρόδης Λάμπρος
Ντίνη Ευστρατία                                                                                                Νικολαΐδου Μύρνα
Juli Ndriko                                                                                                              Κάζας Μιχάλης
Σφαέλος Παναγιώτης

Λάτσας Σπύρος
Δεμερτζής Λάμπρος

Για την Εξελεγκτική Επιτροπή εκλέγονται:

Κουτρουμάνος Βασίλειος
Δημήτρης Κανναβός
Ελένη Κυροπούλου (Lena Kyropoulos)

Γκάτζιος Αναστάσιος

Για το Πειθαρχικό Συμβούλιο εκλέγονται:

Ντουφεξή Βασιλική
Σιάφης Γεώργιος
Μπεχράκης Νεκτάριος

Βενιζέλου Ευγενία

Πηγή: http://www.eviakosmos.gr/