Συνέντευξη στον Georg Gstrein
1. Αξιότιμε Κύριε Βουλευτά. Θα ήθελα να εξηγήσετε στους αναγνώστες μας ποιος είναι ο ακριβής ρόλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, της οποίας είσαστε Πρόεδρος;
Αντικείμενο της επιτροπής είναι η διατήρηση και προαγωγή των σχέσεων του ελληνικού λαού με τον απανταχού Ελληνισμό, η μελέτη των προβλημάτων των Ελλήνων του Εξωτερικού, η προώθηση της επίλυσής τους, καθώς και η ενίσχυση των σχέσεων με Ομοσπονδίες, Κοινότητες, Συλλόγους του εξωτερικού ελληνικής καταγωγής και τα μέλη άλλων κοινοβουλίων.
Η Επιτροπή μας αποτελεί γέφυρα ανάμεσα στην Ομογένεια και την Ελληνική Πολιτεία.
Σημαντικό είναι ότι η Επιτροπή μας λειτουργεί μέσα σε ένα πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας και αυτό είναι ένα επίτευγμα που αφορά όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή. Η συνεργασία μας είναι επιβεβλημένη, με κοινούς και ξεκάθαρους στόχους και προσπάθεια συλλογική.
Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αναδείξουμε στο μέγιστο βαθμό την έννοια και την τεράστια δύναμη του Οικουμενικού Ελληνισμού και να ενισχύσουμε την σχέση και την συνεργασία μας.
2. Καθημερινώς σας επισκέπτονται ή επικοινωνείτε με Ομοσπονδίες και Συλλόγους Ομογενών. Ποια είναι κατ΄αυτούς τα σπουδαιότερα προβλήματα που επιζητούν από την Πολιτεία να τους τα επιλύσει;
Κατά τη δική μου εκτίμηση, το κυρίαρχο είναι η Ελληνόγλωσση εκπαίδευση, το ζητούμενο είναι να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο την χρήση αυτής της γλώσσας από όλους τους Έλληνες της οικουμένης και όχι μόνο. Για εμάς τους Ελλαδίτες αυτό δεν είναι μόνο καθήκον, είναι και συνταγματική επιταγή. Θεωρώ ότι το θέμα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης είναι αυτό που θα κρατήσει ζωντανό την σχέση μεταξύ της ομογένειας και της πατρίδας. Χωρίς τη γνώση της γλώσσας και την γνώση του πολιτισμού και της ιστορίας της χώρας, αργά ή γρήγορα αλλοτριώνετε η εθνική συνείδηση. Θεωρώ ότι αυτό είναι το άλφα και το ωμέγα. Πέρα από τη γλώσσα υπάρχουν και άλλα θέματα όπως , η νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους χωρίς περιορισμούς, η ανάδειξη του ρόλου και του έργου των κοινοτήτων, συλλόγων και σωματείων κ.α , η αναγνώριση και η στήριξη του σημαντικού ρόλου της Ελληνο-ορθόδοξης Εκκλησίας, το ΣΑΕ, η δημιουργία Κινήματος Φιλελληνισμού, η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, αλλά και θέματα καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού όταν απευθύνονται στην Ελληνική Πολιτεία(φορολογικά, συνταξιοδοτικά, στρατιωτικά κ.λ.π.)
3. Επιπλέον, Κύριε Πρόεδρε, ειδικά μετά τη φυγή, τη μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων στο εξωτερικό, την προηγούμενη δεκαετία, κατά κανόνα Επιστημόνων, σας απασχολεί η σκέψη για τη δημιουργία μιας «αλυσίδας», που θα τους κρατά κοντά στην Πατρίδα, με στόχο τον όσο πιο σύντομο επαναπατρισμό τους; ΄
Γνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια πάρα πολλοί νέοι για οικονομικούς λόγους έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Αυτοί έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα προηγούμενα μεταναστευτικά κύματα. Οι νέοι μετανάστες δεν οργανώνονται σε κοινότητες και συλλόγους, και αυτό εμπεριέχει τον κίνδυνο πολύ εύκολα να αφομοιωθούν από τις τοπικές κοινωνίες και να κόψουν τις σχέσεις τους με την Ελλάδα. Πρέπει να βρούμε τρόπους, καταρχήν επικοινωνίας με την Πατρίδα και ευκαιρίες αναστροφής του φαινομένου, αλλά και επιστροφής τους στη χώρα. Άλλωστε αυτό είναι και ένα μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης μας, η αναστροφή του φαινομένου και ο επαναπατρισμός των χιλιάδων νέων, που έφυγαν στο εξωτερικό.
4. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής 1-6-21 προτείνατε να κατατεθεί φάκελος στην UNESCO για να καθιερωθεί η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, ποια είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, όπως ήδη έχει καθιερωθεί για την Ελλάδα;
Όλοι γνωρίζουμε και όλοι ξέρετε ότι η ιδέα της καθιέρωσης της «Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας» ξεκίνησε από την Επιτροπή μας το 2014, αλλά η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε, λόγω των εκλογών του 2015. Το 2017 καθιερώθηκε η 9η Φεβρουαρίου ως Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.
Η καθιέρωση της «9ης Φεβρουαρίου», το Φεβρουάριο του 2017 ήταν το πρώτο βήμα και νομίζω ότι δεν είναι αρκετό. Πέρα από την κα θιέρωση της «Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας» που είναι πολύ σημαντικό γεγονός και γιορτάζεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπου υπάρχουν Έλληνες, πρέπει να προσπαθήσουμε να καθιερώσουμε την «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας»
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής στις 1 Ιουνίου 2021 προτείναμε ομόφωνα να συνταχθεί ο σχετικός φάκελος και να κατατεθεί στην Ουνέσκο, έτσι ώστε να ξεκινήσουνε οι διαδικασίες, για να καθιερωθεί και η «Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας». Εκεί βεβαίως, η διαδικασία είναι εντελώς διαφορετική και θέλει άλλη προσπάθεια και πρέπει να αναλάβει δράση η διπλωματία, ξεφεύγει από τα δικά μας επίπεδα, της Επιτροπής.
Πιστεύω πως η ανακήρυξη της Παγκόσμιας Ημέρας θα έχει αλυσιδωτές επιδράσεις στην ενίσχυση και αναβάθμιση της χρήσης της ελληνικής γλώσσας και της μελέτης του ελληνικού πολιτισμού σε διεθνές επίπεδο, που θεωρώ ότι είναι σήμερα αναγκαία, που η τάση συμπίεσης και συρρίκνωσης των μικρών γλωσσών είναι ορατή και δεδομένη.
5. Μιλήστε μας λίγο για την συνάντηση στο Καστελόριζο, όπου συμμετείχατε με ομιλία τονίζοντας την ελληνική πολιτική θέση για την υφαλοκρηπίδα και την αιγιαλίτιδα ζώνη των νησιών
Με την ιδιότητα του Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, βρέθηκα στο ακριτικό Καστελλόριζο και χαιρέτησα την εκδήλωση που διοργάνωσε η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού με θέμα: «ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΖΩΝΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ». Και βεβαίως μεταξύ άλλων τόνισα ότι: «Οι αμφισβητήσεις και οι διεκδικήσεις που προβάλλει η Τουρκία και που είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο δεν θα περάσουν, γιατί θα βρουν τον Ελληνισμό ενωμένο απέναντί της. Και όποιοι έχουν άλλα στο μυαλό τους ας το σκεφτούν καλά» Ήταν μία σημαντική πρωτοβουλία της Πα.Δ.Ε.Ε. και του νέου Προέδρου Λεωνίδα Ραπτάκη που αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους και τις αρχές του Καστελόριζου και ενόχλησε την Τουρκία.
6. Είστε μέλος της Λέσχης Ευξείνου Θεσσαλονίκης – Αθηνών. Αυτό σημαίνει ότι έχετε καταγωγή από τον Πόντο. Παρουσιάστε μας τον άνθρωπο Σάββα Αναστασιάδη.
Πολύ σωστά αναφερθήκατε ότι είμαι μέλος της Λέσχης Ευξείνου Θεσσαλονίκης- Αθηνών, κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό και τιμητικό ταυτόχρονα. Είμαι υπερήφανος Πόντιος, απολαμβάνω την ποντιακή μουσική και χορεύω επίσης. Δεν υπέκυψα ποτέ στη γοητεία της εξουσίας και οι περισσότεροι ψηφοφόροι μου είναι και πιστοί φίλοι μου. Χαρακτηριστικά μου είναι η αυστηρή προσήλωση σε αρχές και αξίες, η εργατικότητα, το ήθος, η αποτελεσματικότητα, η αγάπη του προς την πατρίδα και τον συνάνθρωπό μου.
Η διάθεση για προσφορά, που δίνει νόημα και περιεχόμενο στην ίδια τη ζωή. Η αλληλεγγύη, η δημιουργία, η προστασία της κοινωνίας, κυρίως των λαϊκών τάξεων. Είμαι ένας βουλευτής που βρίσκεται διαρκώς κοντά στους συμπολίτες του, όχι μόνο προεκλογικά. Πορεύομαι με σεμνότητα, προσηλωμένος στο καθήκον. Νομίζω ότι ο κόσμος εκτιμά και αποδέχεται αυτή τη στάση μου.
7. Ποιο είναι το μήνυμά σας στον Ήφαιστο και μέσα από τον Ήφαιστο στους Έλληνες που μας διαβάζουν και που προέρχονται από περίπου 170 χώρες στο Κόσμο;
Στον Ήφαιστο και στους ανθρώπους που συμμετέχουν στις δράσεις του, εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για τον αγώνα που δίνει για την διατήρηση και ανάδειξη της παράδοσης και των χαρακτηριστικών του έθνους μας, αλλά και για την καθημερινή πληροφόρηση των ομογενών μας σε όλο τον κόσμο για τα θέματα που έχουν σχέση με την Πατρίδα και την Ομογένεια.
Στους συμπατριώτες μας του εξωτερικού να γνωρίζουν ότι η Πατρίδα τους σκέφτεται και τους θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι της.
Τους προτρέπω να είναι περήφανοι για την καταγωγή τους και να έχουν πάντα την Ελλάδα στην ψυχή τους.
Πηγή: Hephaestuswien.com