Έπειτα από ένα διετές διαδικτυακό «διάλειμμα» εξαιτίας της πανδημίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης της Πάτρας για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά έκανε την θριαμβευτική του επιστροφή, πιο δημιουργικό και πιο επιτυχημένο από ποτέ. Οι 65 ποιητές, 45 Έλληνες και 20 ξένοι, από 13 διαφορετικές χώρες ανεξαρτήτως ηλικίας τίμησαν με την παρουσία τους και την καλλιτεχνική τους εμβέλεια, τον επίτιμο καλεσμένο και τιμώμενο πρόσωπο του φετινού φεστιβάλ, τον σπουδαίο εγνωσμένο ποιητή, Τίτο Πατρίκιο.
Συνέντευξη στην Μαρία Δήμου
Άνθρωποι του πνεύματος, του πολιτισμού, πρέσβεις των συμμετεχουσών χωρών, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι των γραμμάτων, των εικαστικών, της φωτογραφίας και της μουσικής, «ντύνουν» το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης της Πάτρας το οποίο κλείνει τον κύκλο του με την βράβευση ενός εκ των σημαντικότερων Ελλήνων ποιητών για το δια βίου έργο του, Τίτου Πατρίκιου, και ετοιμάζεται με αφοσίωση και πυρετώδη εργασία για την επόμενη χρονιά.
Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ, Τριαντάφυλλο Η. Κωτόπουλο, καθηγητή «Δημιουργικής Γραφής και Λογοτεχνίας», Διευθυντή και Επιστημονικό Υπεύθυνο του Κοινού Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Δημιουργική Γραφή», πτυχιούχο και διδάκτορα της νέας ελληνικής φιλολογίας, ο οποίος έχει αφιερωθεί στην διδακτορική μελέτη της Δημιουργικής Γραφής, της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και της Θεωρίας της Λογοτεχνίας. Ο Πρόεδρος μας παραχώρησε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του για μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη, όπου μας μιλά διεξοδικά για το αντικείμενό του.
Έχει εκδώσει οκτώ επιστημονικά συγγράμματα, άρθρα, ενώ έχουν ακόμη κυκλοφορήσει και πέντε ποιητικές του συλλογές από το 1999 έως και σήμερα και μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο: «Μία νουβέλα σε 11 Μικρές και μεγάλες ιστορίες». Επιπλέον, στο πληθωρικό βιογραφικό του συμπληρώνει μελοποιημένους στίχους, το διαδικτυακό περιοδικό «ΛΕΞΗtanil» καθώς και την επιμέλεια δύο τηλεοπτικών εκπομπών. Φέτος, συνυπογράφει και διευθύνει το πέμπτο κατά σειρά Διεθνές Συνέδριο «Δημιουργικής Γραφής» με βάση το μαγευτικό Παλέρμο της Ιταλίας από τις 16 έως τις 18 Σεπτεμβρίου στους χώρους του
Πανεπιστημίου του Παλέρμο.
Δεν θα μπορούσαμε φυσικά να αρνηθούμε την αδημονία μας για το επερχόμενο Συνέδριο, το οποίο με την σειρά του στοχεύει στην εδραίωση της δημιουργικής γραφής και της λογοτεχνικής σπουδής στην εκπαίδευση και κατ’ επέκταση την ζωή μας. Πράγμα που δεν παύει και ο ίδιος να επιδιώκει, συνδυάζοντας πάντα στον λόγο και το έργο του την καλλιτεχνική του με την ακαδημαϊκή του καλλιέργεια, επιβεβαιώνοντάς μας πως η συγγραφή χρειάζεται κάτι και από τα δύο.
Διαβάστε τη συνέντευξη στο ArtViews.gr