Γράφει ο Δρ. Ανδρέας Γ.Μπανούτσος, Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ

 

Η γεωπολιτική κατάσταση μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία είναι πιο τεταμένη από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν περισσότερο ίσως ακόμα και από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Ο κίνδυνος η σύγκρουση στην Ουκρανία να κλιμακωθεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας δεν είναι αμελητέος. Η χρήση πυρηνικών όπλων σύμφωνα με το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας είναι πάνω στο τραπέζι ειδικά αν παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η Ρωσική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Σύμφωνα με μία μελέτη που είχε δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Nature Food τον Αύγουστο του 2022 ένας πυρηνικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας θα έχει ως αποτέλεσμα τον άμεσο θάνατο 360 εκατομμυρίων ανθρώπων και σε δεύτερο χρόνο τον θάνατο περισσότερων των 5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων από την πείνα λόγω της μόλυνσης της αγροτικής γης από ραδιενέργεια καθώς και την δραματική πτώση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 58 βαθμούς της κλίμακας Φαρενάιτ (14.5 βαθμοί Κελσίου). Θα αντιμετωπίσει δηλαδή η ανθρωπότητα το καταστροφικό φαινόμενο ενός πυρηνικού χειμώνα.[1]

Οι κίνδυνοι από έναν πιθανό πυρηνικό πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας αφορούν και την Ελλάδα καθώς η χώρα μας διαθέτει στην 116 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στον Άραξο βάση αποθήκευσης πυρηνικών όπλων. Η βάση του Άραξου δεν διαθέτει πλέον από το 2001 πυρηνικές βόμβες τύπου Β61, ωστόσο με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ένταση στις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας έχουν ξεκινήσει ανεπίσημες διαβουλεύσεις για πιθανή μεταφορά πυρηνικών βομβών στον Άραξο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την εκτίμηση του γράφοντος μετά την νίκη του Ερντογάν στις Προεδρικές εκλογές στην Τουρκία και την συνέχιση της αντιδυτικής εξωτερικής του πολιτικής είναι αρκετά πιθανό οι ΗΠΑ να αποφασίσουν να μεταφέρουν μέρος ή και το σύνολο του πυρηνικού τους οπλοστασίου από το Ιντσιρλίκ στον Άραξο. Μία τέτοια εξέλιξη συνεπάγεται ότι η Ελλάδα θα βρεθεί ενδεχομένως στο στόχαστρο ενός πυρηνικού χτυπήματος από την Ρωσία ή και προληπτικού χτυπήματος της βάσης του Άραξου με την χρήση των υπερσύγχρονων πολυηχητικών  πυραύλων (hypersonic missiles) με ταχύτητες άνω των 5 Mach που μπορούν να διεμβολίσουν την ΝΑΤΟικη αεράμυνα. Ακόμα όμως  και στην περίπτωση που δεν μεταφερθούν πυρηνικά όπλα, η βάση του Άραξου διαθέτει τόσο τις απαραίτητες υποδομές για την υποδοχή πυρηνικών όπλων όσο και τα αεροσκάφη (F-16 Block 52+) που μπορούν να φέρουν τις πυρηνικές βόμβες τύπου Β61 και για αυτούς τους λόγους μπορεί να αποτελέσει εξίσου στόχο των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων (VKS).

Συμπερασματικά μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι δυστυχώς για πρώτη φορά από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου ο κίνδυνος για έναν πυρηνικό πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας είναι υπαρκτός και ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί και πρέπει να αποσοβηθεί με την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων ΗΠΑ και Ρωσίας οι οποίες έχουν ιστορική ευθύνη απέναντι στην ανθρωπότητα να διατηρήσουν την παγκόσμια ειρήνη .

Υποσημείωση

[1] https://www.cbsnews.com/news/nuclear-war-5-billion-people-starvation-deaths-study/