Η πέμπτη σεζόν ενός από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ λογοτεχνίας στον κόσμο, το Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας Πανόραμα Panorama International Literature Festival του Οργανισμού Writers Capital Foundation, που έχει την έγκριση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με τη συμμετοχή περισσότερων από 87 χωρών σε όλο τον κόσμο πρόκειται να διεξαχθεί τον Ιανουάριο του 2024. Το φεστιβάλ, που πέρυσι διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία με διοργανώτρια χώρα την Ισπανία και εγκαινίασε ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ (Παράρτημα Ελλάδας), κος Στέφανος Βογαζιανός-Roy, διοργανώνεται φέτος από την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει διακριθεί με το Παγκόσμιο Ρεκόρ ως το μεγαλύτερο σε διάρκεια πολύγλωσσο φεστιβάλ λογοτεχνίας, που είναι αφιερωμένο στη διάδοση των ανθρωπιστικών αξιών, στην ενίσχυση των πολιτιστικών ανταλλαγών, και φυσικά στην ένταξη του σύγχρονου ποιητή και συγγραφέα σε μία ενιαία πλατφόρμα με αμοιβαία οφέλη για όλους, καθώς στο φεστιβάλ συμμετέχουν διάσημοι συγγραφείς και ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο.

Τα θέματα με τα οποία έχει έως τώρα ασχοληθεί το διάσημο Φεστιβάλ Λογοτεχνίας είναι μεταξύ άλλων Η Φύση, Το Ουράνιο Κενό, το Χάος, ο Αέρας, η Ανάσα.

Η διαπρεπής συγγραφέας και βραβευμένη με το Jnanpith, το ύψιστο βραβείο της χώρας, Dr Prathibha Ray, ανακοίνωσε στην Ινδία το Panorama International Literature Festival 2023 δηλώνοντας τα εξής:

«Ο άνθρωπος είναι μοναχικός σήμερα γιατί χτίζει τοίχους αντί για γέφυρες. Η λογοτεχνία, αντιθέτως, χτίζει γέφυρες και γκρεμίζει τείχη, και εμπλουτίζει την ανθρώπινη προσωπικότητα». «Το θέμα του φεστιβάλ που συζητά τόσο τις φιλοσοφικές όσο και τις περιβαλλοντικές πτυχές του αέρα είναι επίκαιρο στις μέρες μας. Η πλατφόρμα του φεστιβάλ αναμφισβήτητα διευκολύνει την διαπολιτισμική επικοινωνία, δίδοντας κίνητρο για εξαιρετικές συζητήσεις και συνάμα την επιβεβαίωση της δύναμης του γραπτού λόγου», πρόσθεσε. Φέτος το θέμα του Πανόραμα 2024 θα είναι η Φωτιά, η Σπίθα – με τη διττή της ερμηνεία, είτε ως η δύναμη που τροφοδοτεί τη σκέψη, την ανάγκη, την εσωτερική φλόγα και το πάθος, την ικανότητά της να εξαγνίζει, αλλά και με την καταστροφική της ιδιότητα.

Το πρόγραμμα υπογραφής του Writers Capital Foundation, το οποίο είναι αφιερωμένο στη διάδοση των πανίσχυρων αξιών της ανθρωπότητας μέσω της λογοτεχνίας, αποσκοπεί κυρίως στο να βοηθήσει τις πολιτιστικές ανταλλαγές και να επιτρέψει στους συγγραφείς να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Να ανοίξουν έτι περαιτέρω το διαμέτρημά τους, αναμετρώντας τις δυνάμεις τους με εκείνες των άλλων ομότεχνών τους αλλά και με τις δικές τους επίσης. Να ανοίξουν τα φτερά της σκέψης και της δημιουργίας, βουτώντας στα φιλοσοφικά ύδατα και ανακαλύπτοντας πτυχές που δεν είχαν έως τώρα αγγίξει με τα μάτια του νου και της ψυχής.

ΘΕΜΑ — ΤΟ ΠΥΡ

https://www.facebook.com/WritersCapitalFoundation/videos/15204138220508
34

Στον αιώνιο χορό της ύπαρξης, το αρχαίο σύμβολο της φωτιάς, στέκεται ως απόδειξη της διττής φύσης της ζωής: καταστροφή και δημιουργία, χάος και τάξη, απόγνωση και ελπίδα. Μέσα σε αυτή τη βαθιά διχοτόμηση βρίσκουμε την έμπνευση για το Πανόραμα Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας 2024, με τίτλο «Agni: The Spark – Το Πυρ : Η Σπίθα».

Το Πυρ ως βαθιά φιλοσοφική έννοια

Το Πυρ, στη φιλοσοφική του ουσία, αντιπροσωπεύει την κοσμική ενέργεια που τροφοδοτεί το σύμπαν. Δηλώνει ζωή, γνώση και μεταμόρφωση. Συγγραφείς, ποιητές και αφηγητές καλούνται να εξερευνήσουν τα βάθη αυτής της σοφίας, δημιουργώντας αφηγήσεις που απηχούν την αρμονία του σύμπαντος. Στην αλληλεπίδραση των λέξεων, βρίσκουμε την απήχηση της αρχαίας σοφίας της Φωτιάς, που καθοδηγεί τις πένες και τις καρδιές μας.

Η Σπίθα της απεριόριστης δημιουργικότητας

Μέσα στο τρεμόπαιγμα της σπίθας κρύβεται η απεριόριστη δημιουργικότητα. Είναι η ίδια φωτιά που έκανε να λάμψουν τα μυαλά των ποιητών και των στοχαστών σε όλη την ιστορία. Αυτό το φεστιβάλ καλεί τους συγγραφείς να
αφήσουν τη δημιουργικότητά τους στα πετάξει στα ύψη, να εξερευνήσουν τα αχαρτογράφητα βασίλεια της φαντασίας και να φωτίσουν τα μυαλά και τις καρδιές με τη λαμπρότητα των λόγων τους. Η Φλόγα γίνεται η μούσα,
εμπνέοντας λογοτεχνικά έργα που ξεπερνούν το συνηθισμένο και αγκαλιάζουν το εξαιρετικό.

Το στοιχείο της Φωτιάς ως ο κίνδυνος που αντηχεί στην υπερθέρμανση του πλανήτη

Ωστόσο, οι φλόγες της φωτιάς αντικατοπτρίζουν επίσης την επικίνδυνη τροπή που έχει πάρει η κατάσταση στον πλανήτη στην εποχή μας. Η ίδια φωτιά που πυροδοτεί τη δημιουργικότητα αποτελεί κίνδυνο με τη μορφή της πυρκαγιάς και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αναγνωρίζουμε τις καταστροφικές δυνατότητες του πυρός όταν γίνεται κακή διαχείριση, όπως φαίνεται στην κλιμακούμενη κλιματική κρίση. Μέσω της λογοτεχνίας, υψώνουμε τις φωνές μας ενάντια σε αυτόν τον κίνδυνο, χρησιμοποιώντας τις λέξεις ως ασπίδα για να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας. Το φεστιβάλ γίνεται μια πλατφόρμα για να πυροδοτήσει την ευαισθητοποίηση, τη δράση και την υπεράσπιση του Οίκου μας για ένα βιώσιμο αύριο.

Η Φλόγα ως η δύναμη που πυροδοτεί το πάθος μέσα

Η Φωτιά κατοικεί όχι μόνο στον εξωτερικό κόσμο αλλά μέσα σε κάθε ψυχή. Είναι η δύναμη που πυροδοτεί το πάθος, τον σκοπό και την αγάπη. Μέσα από την τέχνη της αφήγησης, ενθαρρύνουμε τους συγγραφείς να αξιοποιήσουν την εσωτερική τους Φλόγα. Ας είναι αυτό το φεστιβάλ η σπίθα που πυροδοτεί τα πάθη των συγγραφέων και των αναγνωστών. Γράψτε με ζέση, με ενσυναίσθηση, με ανθεκτικότητα και αφήστε την εσωτερική σας φωτιά να εμπνεύσει τον κόσμο.

Αγκαλιάζοντας τη διττή φύση της Φωτιάς, ξεκινάμε ένα λογοτεχνικό ταξίδι που γεφυρώνει την καταστροφή και τη δημιουργία. Με τα λόγια μας ας μετατρέψουμε τις καταστροφικές δυνάμεις σε λεωφόρους δημιουργίας, την άγνοια σε γνώση και την απόγνωση σε ελπίδα. Το Panorama International Literature Festival 2024 δεν γίνεται απλώς μια γιορτή της λογοτεχνίας, αλλά μια ισχυρή ωδή στο διαρκές πνεύμα της ανθρωπότητας απέναντι στις
προκλήσεις.

«Είμαστε βέβαιοι ότι το φεστιβάλ όχι μόνο θα προτρέψει τους διανοούμενους να εξερευνήσουν τις βαθύτερες φιλοσοφικές πτυχές του στοιχείου του αέρα, αλλά επίσης θα διαδώσει και ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο σχετικά με τη σημασία του να διατηρούμε το περιβάλλον μας ασφαλές για τις επερχόμενες γενιές», δήλωσε ο Πρόεδρος του Writers Capital International Foundation και Chairman του Φεστιβάλ Panorama, Preeth Nambiar.

«Θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να ακούσουμε τους σημερινούς στοχαστές να διατυπώνουν τις απόψεις τους, καθώς πέρα από την ποίηση το θέμα ενδείκνυται και για φιλοσοφική θεώρηση, και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο», πρόσθεσε.

«Επίσης γίνονται ήδη συζητήσεις με εκπαιδευτικούς φορείς σε διάφορες χώρες, και στην Ελλάδα φυσικά, να εισαχθεί ένα εργαστήριο λογοτεχνίας στα πλαίσια του φεστιβάλ σε κολέγια για φοιτητές αλλά και σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία για μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, με στόχο να γνωρίσουν οι νέοι καλύτερα και σε πρακτικό επίπεδο την ποίηση και τη λογοτεχνία εν γένει, να την αγαπήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις και με
συνομηλίκους τους ανά την υφήλιο. Στόχος μας να δημιουργήσουμε από κοινού το νέο φυτώριο ποιητών και συγγραφέων! Πρόκειται για ένα εγχείρημα με υψηλό στόχο, που αναμφισβήτητα θα αποζημιώσει τόσο εμάς τους διοργανωτές όσο και όλους τους συμμετέχοντες», είπε η Γενική Γραμματέας του Οργανισμού και Panorama Chief Coordinator Ειρήνη Ντούρα-Καββαδία.

Η Τελετή βράβευσης θα γίνει στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2024 και αναμένεται να έχει συμμετοχές με φυσική παρουσία από εκπροσώπους του Πνεύματος και του Πολιτισμού από πολλές χώρες του κόσμου.

Το ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ! ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΕΜΠΝΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΖΩΗ ΣΟΥ!

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.panoramafestival.org καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Οργανισμού