Της Σάγιας Τσαουσίδου*

Η Ημέρα της γυναίκας δεν είναι ημέρα γιορτής αλλά ημέρα μνήμης. Είναι η ημέρα που μας θυμίζει τους αγώνες των γυναικών που ξεκίνησαν στις αρχές του 1900 μια δύσκολη βιομηχανική εποχή. Μια εποχή που έμελλε να γραφτεί στην ιστορία ως η απαρχή των αγώνων για τα αυτονόητα..

Αγώνες για ισότητα και κατά της καταπίεσης του συστήματος. Τίποτε δεν ήταν εύκολο και δεν χαρίστηκε.

Οι εργαζόμενες γυναίκες  στις βιομηχανίες, άνοιξαν τον δρόμο για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα τα αποτελέσματα αυτού του αγώνα.

Ενός συνεχούς αγώνα που με την πάροδο του χρόνου έφερε  αλλαγές στον τρόπο συμπεριφοράς απέναντι σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον.

Οι γυναίκες πολέμησαν δυναμικά για να τα καταφέρουν. Οργανώθηκαν απέναντι στην άδικη μεταχείριση και αντέδρασαν φωνάζοντας για τα δικαιώματά τους. Διεκδίκησαν το αυτονόητο για εμάς σήμερα. Την ίση μεταχείριση και ευκαιρίες.

Σήμερα όλο και περισσότερες γυναίκες κατορθώνουν να ηγηθούν σε επιχειρήσεις, σε οργανισμούς, στην κοινωνία αλλά και στην πολιτική.

Μία κατάκτηση δεν είναι αρκετή μιας και ο αγώνας συνεχίζεται καθημερινά. Οι επιτυχίες βέβαια έχουν και ένα μεγάλο κόστος απέναντι στην οικογένεια. Μη έχοντας ακόμη και σήμερα τις ίδιες ευκαιρίες για να εργαστεί  η γυναίκα, θυσιάζει την προσωπική της ζωή προκειμένου να ανέλθει στην κορυφή.

Όσα λοιπόν κι αν έχουμε κατακτήσει δεν θα είναι αρκετά εάν δεν δοθούν κίνητρα για καλύτερες συνθήκες εργασίας σε όλους τους χώρους.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας επισημαίνει ορθά:

«Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τιμούμε τις γυναίκες και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο και χαιρετίζουμε όλα όσα έχουν επιτύχει στον αγώνα για ισότητα. Οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν προχωρήσει μπροστά γκρεμίζοντας εμπόδια, διαλύοντας στερεότυπα και οδηγώντας την πρόοδο προς έναν πιο δίκαιο και ισότιμο κόσμο.

Δισεκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια αντιμετωπίζουν την περιθωριοποίηση, την αδικία και τις διακρίσεις, ενώ η συνεχιζόμενη επιδημία της βίας κατά των γυναικών ντροπιάζει την ανθρωπότητα.

Ο κόσμος μας εξακολουθεί να αντανακλά χιλιετίες ανδροκρατούμενων σχέσεων εξουσίας. Και η πρόοδος δέχεται επίθεση, με έντονη οπισθοχώρηση κατά των δικαιωμάτων των γυναικών».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ υποστηρίζει με σθένος τις γυναικείες οργανώσεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και τονίζει την ανάγκη να δοθούν χρήματα σε προγράμματα για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών αλλά και για την προώθηση της ένταξής τους.

Τονίζει επίσης πως πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών ηγετών στις επιχειρήσεις, στον χρηματοοικονομικό τομέα, στις κεντρικές τράπεζες και στα υπουργεία οικονομικών. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην προώθηση των επενδύσεων σε πολιτικές και προγράμματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των γυναικών και των κοριτσιών.  Τα δικαιώματα των γυναικών αποτελούν αποδεδειγμένο δρόμο προς δίκαιες, ειρηνικές και ευημερούσες κοινωνίες και μας προτρέπει: «Μαζί, ας αναλάβουμε επείγουσα δράση για να τα κάνουμε πραγματικότητα».

Εμείς ευχόμαστε η κοινωνία να τιμά τη γυναίκα κάθε μέρα. Δεν χρειαζόμαστε ποσόστωση αλλά Ίσες Ευκαιρίες. Αντικειμενικότητα στην αξιολόγηση βάσει ικανοτήτων και όχι λόγω φύλου.

 

* Η Σάγια Τσαουσίδου είναι δημοσιογράφος και Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων