Οι βομβαρδισμοί της Σερβίας από το ΝΑΤΟ στις 24 Μαρτίου 1999 γράφτηκαν με μελανά χρώματα στην Ιστορία της.  25 χρόνια μετά και με αφορμή αυτή την επέτειο διοργανώθηκε ένα διεθνές διεπιστημονικό συνέδριο, στις 25 Μαρτίου 2024, στη Σχολή Επιχειρηματικών Σπουδών και Δικαίου, στο Βελιγράδι.

Το διεθνές συνέδριο με τίτλο ‘NATO AGGRESSION on SRJ (REPUBLIC OF SERBIA) TO REMEMBER FOREVER’ που συνδιοργανώθηκε από το University “Union – Nikola Tesla” –  Belgrade Faculty of Business Studies and Law, και το Institute for Serbian Culture with headquarters in Leposavić, σκοπό είχε την ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και της επιστημονικής κοινότητας προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον. Πρόκειται για μια επέτειο μνήμης και όχι εφησυχασμού.

Η οργανωτική επιτροπή του πρώτου επιστημονικού συνεδρίου με διεθνή συμμετοχή προσκάλεσε  την Πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Σάγια Τσαουσίδου να παρευρεθεί και να μιλήσει για  το πώς οι δημοσιογράφοι καταγράφουν τα γεγονότα κατά τη διάρκεια ενός πολέμου βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Από Ελληνικής πλευράς καλεσμένος με ομιλία ήταν και ο Αντιναύαρχος  ΠΝ ε.α. Βασίλειος Μαρτζούκος και Αντιπρόεδρος του ΕΛΙΣΜΕ με θέμα τη στάση της Ελλάδας και το ζήτημα των στρατηγικών επιλογών.     

 

Πολλές και ενδιαφέρουσες οι ομιλίες με καταθέσεις ψυχής και γεγονότων από τους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου. Εξετάστηκαν όλες οι πτυχές της μαύρης αυτής επετείου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις αγωγές για τον προσδιορισμό της παραβίασης του δικαιώματος στη ζωή λόγω των επιπτώσεων του απεμπλουτισμένου Ουράνιου. Επιπτώσεις που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν μέχρι και σήμερα οι στρατιώτες και οι εμπλεκόμενοι στους βομβαρδισμούς.

Ο κύριος στόχος του συνεδρίου είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη της επιστήμης και της πρακτικής, μέσω της ανταλλαγής επιστημονικών και επαγγελματικών γνώσεων, με θέμα τους βομβαρδισμούς από το ΝΑΤΟ το 1999 και να αναπτυχθεί η ευαισθητοποίηση για τη σημασία του θέματος στις σύγχρονες συνθήκες, να παράσχει συστάσεις και κατευθύνσεις για την περαιτέρω έρευνα στον τομέα αυτό, σε διάφορα επιστημονικά πεδία και επιστημονικούς κλάδους.

Το διεθνές επιστημονικό συνέδριο έχει διεπιστημονικό χαρακτήρα. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητες οι επιστημονικές και επαγγελματικές απόψεις στον τομέα της νομικής, πολιτικής, οικονομικής, φιλολογικής, ιστορικής, κοινωνιολογικής, στρατιωτικής, ασφαλιστικής, γεωστρατηγικής, εθνολογικής, εθνομουσικολογικής, ανθρωπολογικής και άλλων επιστημών και επιστημονικών κλάδων για την κατανόηση του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα αποτελέσματα αυτού του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου θα είναι τα Διεθνή Θεματικά Πρακτικά (M44), τα οποία θα εκδοθούν και θα προωθηθούν στην 67η Έκθεση Βιβλίου του Βελιγραδίου στο Βελιγράδι τον Οκτώβριο του 2024.

Το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο διοργανώθηκε άψογα από το University “Union – Nikola Tesla” –  Belgrade Faculty of Business Studies and Law, και το Institute for Serbian Culture with headquarters in Leposavić, και χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών  και υποστηρίχθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Επιστημών και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Υπουργείο Άμυνας  και το Υπουργείο Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας.

Ευχαριστούμε τους Προέδρους της  οργανωτικής επιτροπής Καθηγητή Dr.  Miodrag Gordić και Καθηγητή Dr. Dragan Tančić για την πρόσκληση και την ευκαιρία που είχαμε να ανταλλάξουμε απόψεις. Τέτοιες συναντήσεις βοηθούν στο καλό κλίμα και στη συνεργασίες μεταξύ των οργανισμών μας. Όλοι συμφωνήσαμε ότι θέλουμε να ζούμε σε ειρήνη  και ομόνοια.

Ευχαριστούμε και την Dr. Aleksandra Pećinar, Publisher Serbian Strategic Review, που μας πρότεινε ως ομιλητές στο τόσο σημαντικό διεθνές επιστημονικό συνέδριο.