25  βραβεία, 90 παρευρισκόμενοι από όλο τον κόσμο, 145 προβολές. Πολλές συναντήσεις, συννενοήσεις, ανταλλαγές απόψεων και ενδιαφέρουσες συζητήσεις που κρατούσαν μέχρι το πρωί, έμπνευση, καινούρια project που γεννήθηκαν από τις 5 έως και τις 8 Νοεμβρίου, που αλλού; Στην Αμοργό, στο 13ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ.

Ένα διαφορετικό φεστιβάλ που τίμησε τους «πρωταγωνιστές» . Όχι μόνο της κινηματογραφικής βιομηχανίας, αλλά και της καθημερινότητας. Τους σπουδαίους που μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε. Αυτούς που γεννά ο ίδιος ο τόπος, αλλά και αυτούς που γεννά η κάθε στιγμή.

Έτσι πάνω στο ιστορικό πλοίο «Σκοπελίτης» με συγκίνηση διάχυτη το Φεστιβάλ απένειμε τιμητικά βραβεία στην οικογένεια Σκοπελίτη και στον καπετάνιο του πλοίου για την κοινωνική τους προσφορά όλα αυτά τα χρόνια. Ακολούθησε προβολή του ντοκιμαντέρ  «Σκοπελίτης express» του Μ. Καζαμία και ταινιών από το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ και δείπνο στο σαλόνι και το κατάστρωμα του πλοίου.

Η Ακαδημία Κινηματογράφου φιλοξένησε σπουδαία workshops και υπήρχε συμμετοχή από νέους ανθρώπους  που αγαπούν το σινεμά.

Εκδρομές στα σημαντικά μέρη του νησιού και  δράσεις ,όπως το μάζεμα της ελιάς, περπάτημα μέσα από τα Αμοριανά μονοπάτια και επίσκεψη στην Χοζοβιώτισσα.

Η Πορτογαλία , η τιμώμενη χώρα του φεστιβάλ, μας ξενάγησε σε ήχους, γεύσεις , μουσικές και ιστορίες μέσα από την εικόνα.

Επίσης ενδιαφέρουσες ομιλίες και αναλύσεις σχετικά με τον πολιτισμό, τον τουρισμό και την παράδοση κράτησαν την αίθουσα γεμάτη κόσμο.

Διοργανωτές ήταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Αμοργού, ο Δήμος Αμοργού, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Aegialis Hotel and Spa. Σημαντικοί οι υποστηρικτές και χορηγοί μας, όπως η ΕΡΤ, η ΕΡΤ3, η Fade, η Κυκλαδική, naxostimes, aegeanvoice, ηχώfm, ellada94.3, το Αρχείο Πολιτισμού, η Κοινή Γνώμη, η Μεσόγειος, το syrostoday. Επίσης το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογραφου, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η Αιγέας ΑΜΚΕ, η Motor Oil,η Blue Star Ferries, η Santo wines,η Heliair Greece, η Helicopter private services.

Τα φεστιβάλ είναι γιορτές πολιτισμού και τέχνης. Συνδέουν ανθρώπους, ιδέες , τάσεις , δημιουργίες και τόπους, με ένα μοναδικό τρόπο. Αυτό συνέβη στο 13ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αμοργού. Ίσως γιατί όλοι νιώσαμε «πρωταγωνιστές».

Και έτσι πολύ φυσικά, προβλήθηκε το trailer από τις δύο πρώτες ταινίες που θα διαγωνιστούν στο 14ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αμοργού του 2023.