Γράφει η Μαριάννα Κουτέλα, Αναλύτρια ΚΕΔΙΣΑ-Δημοσιογράφος

 

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πασχίζει εδώ και δύο δεκαετίες να αναβαθμίσει τη θέση της χώρας του στον παγκόσμιο χάρτη, ωστόσο, τα νέο-οθωμανικά του οράματα συχνά συναντούν εμπόδια.

Παρόλο που η Τουρκία βρέθηκε μια «ανάσα» από το να επιτύχει μία από τις βασικές επιδιώξεις της, κατά τη 10η επετειακή Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών στην Αστάνα του Καζακστάν, δεν τα κατάφερε.

Στη διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, δεν συμμετείχε – παρά τις προσπάθειες της Άγκυρας – ως παρατηρητήςτο ψευδοκράτος. Η Τουρκία, έσπευσε να ρίξει την ευθύνη στην Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία κατηγόρησε ότι μέσω Ε.Ε. «εκβίασε» το Καζακστάν.

Στην πραγματικότητα όμως, χρειάζεται όλα τα κοινοβούλια των κρατών-μελών του Οργανισμού να εγκρίνουν την αλλαγή καταστατικού, ώστε να γίνονται δεκτά στις διασκέψεις ως παρατηρητές όχι μόνο κράτη, αλλά και «οντότητες», διεθνείς οργανισμοί και φόρουμ.

Η Τουρκία έχει κάνει ξεκάθαρο πάντως, πως θα συνεχίζει να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση. «Πιστεύω ότι θα δούμε την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” ανάμεσά μας με το καθεστώς του μέλους-παρατηρητή στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, όπως έχουμε αποφασίσει», υπογράμμισε ο Ερντογάν στην ομιλία του.

Η Σύνοδος, σε κάθε περίπτωση, έδειξε για ακόμα μια φορά την αυξανόμενη δύναμη και επιρροή αυτού του Οργανισμού.  Έχοντας θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία πολιτιστικών δεσμών, η ομάδα είναι πλέον αρκετά ώριμη για τη σύναψη μιας στρατιωτικοπολιτικής συμμαχίας.

Την εν λόγω ιδέα παρουσίασε ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, «όταν οι κανόνες του διεθνούς δικαίου παραβιάζονται κατάφωρα σε διάφορες περιοχές του κόσμου, γεγονός που οδηγεί σε ένοπλες συγκρούσεις και πολέμους πλήρους κλίμακας, το αμυντικό δυναμικό των χωρών γίνεται ο κύριος εγγυητής της ασφάλειας».

Ερντογάν: «Υποχρέωσή μας να ενεργήσουμε με αλληλεγγύη προς τους Τουρκοκύπριους»

«Είναι υποχρέωσή μας να ενεργήσουμε με αλληλεγγύη προς τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μεγάλης τουρκικής οικογένειας», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών, στην πρωτεύουσα του Καζακστάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, θέλησε άλλωστε να υπενθυμίσει ότι κατά την 9η Σύνοδο Κορυφής στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν (Νοέμβριος 2022), ελήφθη η ομόφωνη απόφαση να παραχωρηθεί το καθεστώς του μέλους-παρατηρητή στο ψευδοκράτος.

Στη γειτονική χώρα, θεωρούν πως το γεγονός αυτό είναι ένα αρχικό βήμα προς την αναγνώριση της λεγόμενης «ΤΔΒΚ» ως ανεξάρτητου κράτους, με ότι αυτό συνεπάγεται για την Κύπρο και τον Ελληνισμό.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, «με την απόφαση αυτή, ο τουρκικός κόσμος έδειξε σε όλους ότι οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι δεν εγκατέλειψαν την πατρίδα τους παρόλο που ήταν απομονωμένοι, δεν ήταν μόνοι τους».

Μπαχτσελί: «Ο επόμενος αιώνας θα είναι ο δεύτερος τουρκικός αιώνας»

Την πεποίθηση ότι οι Τουρκοκύπριοι θα συμμετάσχουν στην επόμενη Σύνοδο του Οργανισμού, υπό το καθεστώς της χώρας-παρατηρητή, εξέφρασε επίσης και ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και κυβερνητικός εταίρος του προέδρου Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ο Μπαχτσελί δήλωσε: «είναι πλέον η εποχή της Τουρκίας. Η καρδιά του κόσμου χτυπά στην τουρκική ζώνη. Αυτή η Σύνοδος Κορυφής έδωσε ένα μήνυμα στον πλανήτη. Το πνεύμα της ενότητας του τουρκικού κόσμου υλοποιήθηκε σε κάθε τομέα. Ο επόμενος αιώνας, θα είναι ο δεύτερος τουρκικός αιώνας».

Καταλήγοντας, ο Μπαχτσελί – που θεωρείται ο ηγέτης της διαβόητης υπερεθνικιστικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων – ανέφερε: «Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου στους αρχιτέκτονες της τουρκικής εποχής, τον πρόεδρό μας και τους προέδρους των τουρκικών κρατών. Πιστεύω ότι η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” θα συμμετάσχει ως παρατηρητής στην επόμενη σύνοδο του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών».

Η σύγχρονη Τουρκική πραγματικότητα

Είναι γεγονός, πως ο Ερντογάν επιδιώκει διακαώς να μείνει στην Ιστορία ως ένας μεγάλος πολιτικός διεθνούς εμβέλειας. Υπό την ηγεσία του, η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας χαρακτηρίζεται από μία άνευ προηγουμένου μεγαλομανία και ιμπεριαλιστική φιλοδοξία.

Εκτός από το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας, έχει αυτοκρατορικές βλέψεις για την αναβίωση της επιρροής της Τουρκίας από τα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, μέχρι τον Καύκασο, την Κεντρική Ασία, ακόμα και… την Αρκτική. Και όμως! Το 2015, η Τουρκία υπέβαλε υποψηφιότητα για συμμετοχή στο Αρκτικό Συμβούλιο, ως χώρα παρατηρητής!

Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι ο Οργανισμός Τουρκογενών Κρατών ιδρύθηκε το 2009, με στόχο την ενοποίηση των τουρκόφωνων πληθυσμών από τα Βαλκάνια μέχρι τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία και η Γενική Γραμματεία του Οργανισμού έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Πλέον, η Τουρκία μοιάζει να διαφοροποιεί την αντίληψή της για την παγκόσμια πολιτική και τους δεσμούς της με τη Δύση. Αυτό γιατί ενδεχομένως εκτιμά, ότι σε ένα μετα-αμερικανικό διεθνές περιβάλλον, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της η ευθυγράμμιση με τη Δύση. Άλλωστε, στρατηγικά εξακολουθεί να στοχεύει σε ένα καθεστώς διπλωματικής αυτονομίας, το οποίο προϋποθέτει την απόσπασή της από τη Δύση.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία παραμένει αντιμέτωπη με ένα συνειδησιακό δίλημμα. Από τη μια, ανοίγεται ο δρόμος της Ευρώπης και από την άλλη, εκείνος της παραμονής της χώρας σε μια ενδιάμεση κατάσταση, που δεν θα είναι ούτε πιο κοντά στην Ευρώπη, ούτε και στην Ανατολή.

Σε κάθε περίπτωση, μένει να φανεί ποιος θα είναι ο επόμενος σταθμός στον άνευ όρων μεγαλοϊδεατισμό της νέο-Οθωμανικής Τουρκίας του Ερντογάν και φυσικά, πώς θα επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Πηγές

https://www.ankasam.org/the-turkic-summit-in-astana-launched-the-turkic-era/?lang=en

https://www.dailysabah.com/politics/diplomacy/turk-time-turkic-states-convene-for-major-summit-in-kazakhstan

https://www.ertnews.gr/roi-idiseon/erntogan-sti-synodo-tourkikon-kraton-ypoxreosi-mas-na-energisoume-me-allileggyi-pros-tous-tourkokyprious/?fbclid=IwAR3qPLW7BRM2z6JuQj1viwni8DwPnDxKLtCirwINGiHcWZ4ctLa2rVJ8AEA

https://www.ekathimerini.com/opinion/1223690/turkeys-path-of-no-return-away-from-the-west/?fbclid=IwAR0yqcGetFEGfyC2zdYWA2GhXsNTEB0j3rBRgUlL1urkepDKkpUn_HsAmZI

https://www.defence-point.gr/news/stratiotikopolitiki-enosi-ton-toyrkikon-kraton-pros-neo-polo?fbc

https://www.insider.gr/eidiseis/297239/mpahtseli-oi-toyrkokyprioi-tha-symmetashoyn-stin-epomeni-synodo-toy-organismoy?fbclid=IwAR3vMSkY9VvoHwcpRRLYgK_X3VmVrt0deiOGuhKGtZHoWOnHr3KE-3-ultY