Στην ιστορική εφημερίδα Ελληνικά Χρονικά (έτος ίδρυσης 1824), ο Ιάκωβος Μάγιερ γράφει: «Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης». Για να ισχύει αυτό, η δημοσίευση πρέπει να είναι αληθινή, αντικειμενική και όχι προϊόν εξυπηρέτησης «άλλων συμφερόντων». Σε μια τέτοια περίπτωση, η δημοσίευση δεν υπηρετεί ούτε τη δικαιοσύνη ούτε τη δημοκρατία. Στη σημερινή εποχή, οι δημοσιογράφοι υπηρετούν πάντα τη δικαιοσύνη; Είναι πάντα απέναντι στην εξουσία;
Στο πλαίσιο των πρόσφατων συζητήσεων για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ και την εξάρτηση τους από την εκάστοτε εξουσία και την συνεπαγόμενη διαπλοκή, η ΕΕΔΑΔ καταδικάζει όσους δημοσιογράφους εμπλέκονται σε τέτοια φαινόμενα που πλήττουν την ανεξαρτησία και τη διαφάνεια στα ΜΜΕ, δομικά στοιχεία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Θα πρέπει να υπάρχουν ισχυροί θεσμοί που θα περιφρουρούν την ελευθεροτυπία και την ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Όπως έλεγε ο Κωνσταντίνος Καλλιγάς, «Δεν με ενδιαφέρουν τα πρόσωπα και τα κόμματα. Με ενδιαφέρουν οι θεσμοί». Η δημοσιογραφική δεοντολογία δεν πρέπει να είναι κενό γράμμα αλλά να εφαρμόζεται την πράξη. Δεν πρέπει να είναι μια θεωρία αλλά μια καθημερινή πρακτική στην δημοσιογραφία.
Με αφορμή το τηλεοπτικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ που στοχοποιεί συλλήβδην ΟΛΑ τα ΜΜΕ και απαξιώνει ΟΛΟΥΣ τους δημοσιογράφους, αποκαλώντας τους, εν ολίγοις, πληρωμένες γραφίδες, η ΕΕΔΑΔ καταδικάζει αυτές τις πρακτικές από όπου κι αν προέρχονται. Η ύπαρξη δημοσιογράφων που δεν τιμούν το ρόλο τους, δεν πρέπει να στιγματίζει ολόκληρο τον δημοσιογραφικό κόσμο. Η γενίκευση είναι άδικη και οδηγεί στην ισοπέδωση και την απαξίωση. Η μεγάλη πλειοψηφία των δημοσιογράφων εργάζεται, συνήθως σε αντίξοες συνθήκες, για την ενημέρωση των πολιτών και μάλιστα, συχνά, με κίνδυνο της ζωής τους σε εμπόλεμες ζώνες ή σε αυταρχικά καθεστώτα (π.χ. Τουρκία). Οι διώξεις δημοσιογράφων είναι καθημερινό φαινόμενο που καταδικάζει το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Η ΕΕΔΑΔ στηρίζει τους δημοσιογράφους που δρουν ανεξάρτητα και υπηρετούν την αλήθεια. Τους ερευνητές δημοσιογράφους που θέλουν να ενημερώσουν τον κόσμο αντικειμενικά και πολύπλευρα. Ο Τύπος είναι η τέταρτη εξουσία και πρέπει να είναι απέναντι στις άλλες τρεις εξουσίες και να τις κρίνει αυστηρά. Οι δημοσιογράφοι μεταφέρουν την κοινή γνώμη στους κυβερνώντες για να είναι πιο αποδοτικοί στην άσκηση της εξουσίας, δίνοντας λόγο για τις πράξεις τους ή τις παραλείψεις τους. Είναι η φωνή των πολιτών σε μια αμφίδρομη σχέση.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕΔΑΔ καταδικάζει κάθε είδους εξαρτήσεις στα ΜΜΕ και στηρίζει όλες τις ανεξάρτητες φωνές της δημοσιογραφίας σε όλη την Ευρώπη. Αφήνει να ακουστούν όλες οι απόψεις και καταπολεμά τις διώξεις των δημοσιογράφων και τις προσπάθειες φίμωσης των ΜΜΕ. Αρωγοί σε όλα αυτά είναι τα μέλη μας που στηρίζουν το έργο μας.