Του Δημήτρη Κανναβού

Μια πρωτότυπη ποδηλατική εκστρατεία έλαβε χώρα από τις 15 μέχρι 18 Ιουλίου του 2021 με στόχο την δημιουργία συνεργασιών μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδος σε θέματα που αφορούν το τουρισμό, τον Πολιτισμό, την αξιοποίηση των φυσικών πόρων με σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον και την ενίσχυση και προώθηση των μορφών θεματικού τουρισμού με περιηγητικό χαρακτήρα. Την ποδηλατική εκστρατεία στήριξε ο Δήμος Ξάνθης με συνδιοργανωτή το Γραφείο Τουρισμού του Δήμου, αποδεικνύοντας έμπρακτα με την άψογη φιλοξενία και οργάνωση ξενάγησης στην περιοχή της Ξάνθης, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση με την εμπειρία της μπορεί να συμβάλει στα μέγιστα σε παρόμοιες προσπάθειες με σοβαρότητα και εγκυρότητα, ειδικά σε θέματα ενημέρωσης και οργάνωσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως για δύο χρόνια με συνεχόμενα ρεπορτάζ, η Βουλγαρική Εθνική Τηλεόραση BNT, καταγράφει και προβάλει ένα πολύ δύσκολο και πολυσύνθετο έργο και όλες τις δράσεις που αφορά την εφαρμογή του πιλοτικού μοντέλου «Ραδιοφωνικών Αυλών Πολιτισμού, Τουρισμού και Προστασίας του Περιβάλλοντος». Το συγκεκριμένο έργο είναι μια ιδιαίτερη εφαρμογή που συνδυάζει μια νεοδιάστατη χρήση του ραδιοφώνου ως επικοινωνιακό εργαλείο αμφίδρομης και άμεσης δημόσιας επικοινωνίας, διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών, ενημέρωσης καινοτόμων δράσεων και συν δημιουργίας συνεργατικών δικτύων με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.  Η πιλοτική εφαρμογή είχε πρακτικά θεαματικά αποτελέσματα σε ότι αφορά τη φήμη των πολιτιστικών δράσεων της ”αυλής” με εργαλείο πάντα επικοινωνίας το διαδικτυακό Βαλκανικό ραδιόφωνο Strimonika και μάλιστα σε μια απομονωμένη και παραμεθόρια περιοχή της Βουλγαρίας στο χωριό Razhdavitsa του Δήμου Kyustendil.

Οι δράσεις πολιτισμού συνδυάζουν την συλλογή Βαλκανικών εθίμων και την επίδειξη παραδοσιακών επαγγελμάτων με τις καλές τέχνες,  μιας και δημιουργήθηκαν χώροι για εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και πολλές άλλες καλλιτεχνικές δράσεις καθώς και σεμινάρια, ημερίδες κ.λ.π. Οι δράσεις που αφορούν το περιβάλλον σχετίζονται με την ευαισθητοποίηση ειδικά της νεολαίας και με άλλες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους που φέρνουν πιο κοντά τον άνθρωπο με την φύση. Το πιλοτικό αυτό μοντέλο των ”Ραδιοφωνικών αυλών” έχει σαν στόχο την ενίσχυση ειδικά των παραμεθόριων περιοχών μέσα από πρακτικές εξωστρεφείς που συμβάλουν άμεσα στην ανάπτυξη συνεργασιών. Η πρώτη φάση ανάπτυξης συνεργασιών για κοινές δράσεις  αφορά περιοχές των ποταμών  Στρυμόνα και Νέστου που περνούν μέσα από τις δύο γειτονικές χώρες Βουλγαρίας και Ελλάδος, πάντα πάνω σε θέματα που αφορούν το τουρισμό, τον Πολιτισμό, την αξιοποίηση των φυσικών πόρων με σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον με παράλληλη ενίσχυση και προώθηση των μορφών θεματικού τουρισμού για όλο το χρόνο με περιηγητικό χαρακτήρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η έρευνα, μελέτη και σχεδιασμός των ”Ραδιοφωνικών Αυλών” είναι μια μεγάλη μελέτη του Μουσείου Ραδιοφωνίας με έδρα την Θεσσαλονίκη με υπεύθυνο τον Γ.Γ. του Μουσείου Γρηγόρη Βερροιώτη και των συνεργατών του, Anatoly Kostov τον πρόεδρο του Μουσείου Παναγιώτη Κίσκιλα, τους δημοσιογράφους Λένα Κυρόπουλος και Δημήτρη Κανναβό, Αλεξάνδρα Αγραφιώτη και όλων των εθελοντών που συνέβαλαν και συμβάλουν στο πιλοτικό διαδικτυακό Βαλκανικό Radio Strimnika. Στην καινοτομική εφαρμογή διάχυσης της πληροφορίας μέσα από το πιλοτικό διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό, σημαντική συμβολή είχε το Εθελοντικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο Hellenic Media Group (HMG). Οι δράσεις που πραγματοποιούνται στην Αυλή είναι στην ευθύνη της Περιφερειακής Ένωσης Μεταρρυθμίσεων και Ανάπτυξης “Roden Krai” και του Κέντρου Χειροτεχνίας “Old Cherry” με έδρα το Kyustendil και υπεύθυνο τον Borislav Krumov.

Συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με τους Δημάρχους του Kyustendil, Nevestino, Boboshevo, Blagoevgrand, Sadanski οι οποίοι ενημερώθηκαν για την εκστρατεία και στην συνέχεια στην Ελλάδα έγιναν συναντήσεις με τον Γιάννη Ρέκλο «Οικοπεριηγητής» Κερκίνη, με τον Γιάννη Ζαλίδα και την Ζηνοβία Αντωνιάδου από την Tsai Academy, τον Ηλία Κουμουλίδη από τον Φωτογραφικό  Όμιλο Καβάλας.  Στην Ξάνθη με την άψογη οργάνωση του Τουριστικού Γραφείου του Δήμου και την οργάνωση της κυρίας Σοφίας Μπασματζή, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις και έγιναν συνομιλίες στο Λαογραφικό Μουσείο της Φιλοπρόοδου Ένωσης Ξάνθης και The house of shadow – Το Σπίτι της Σκιάς και βέβαια πολλές συναντήσεις με επαγγελματίες στον τουρισμό που δραστηριοποιούνται ειδικά στην παραποτάμια ζώνη του Νέστου Ποταμού.

Σε δηλώσεις του ο Γ.Γ. του Μουσείου Ραδιοφωνίας στην Θεσσαλονίκη, δημοσιογράφου και ραδιοφωνικού παραγωγού Γρηγόρη Βερροιώτη που με τις καινοτόμες και βιωματικές δράσεις του ως Ραδιοποδηλάτης ή Ποδηλάτης του Κόσμου, αποτελεί έκθεμα στο Μουσείο Ραδιοφωνίας, μας είπε πως δύο χρόνια σκληρής εργασίας δίχως διακοπή εδώ στα ακριτικά βουνά της Βουλγαρίας, βγήκαν πολλά συμπεράσματα μέσα από αυτή την μεγάλη βιωματική μελέτη που συμπληρώνουν ουσιαστικά το πάζλ 30χρόνων καταγραφών, επιτυχημένων εφαρμογών ανά το κόσμο που σχετίζονται με τις παραπάνω δράσεις. Δεν είναι τίποτα τυχαίο και υπάρχει εμπειρία και άφθονο υλικό καταγραφών για να πετύχουμε το καλύτερο.

Οι συνάδελφοι μου δημοσιογράφοι, πάρα πολλοί γνωστοί και άγνωστοι φίλοι που με παρακολουθούν χρόνια μου έδιναν κουράγιο καθημερινά, καθώς εργάζομαι αδιάλειπτα εθελοντικά κάτω από δύσκολες πριν λίγους μήνες ακραίες συνθήκες, αποδεικνύοντας πως υπάρχει μεγάλη θέληση να μαθαίνουν για το διαφορετικό και να το στηρίζουν και η τελευταία αισιόδοξη πράξη αυτού του έργου είναι ο Δήμος Ξάνθης που στήριξε την δράση και απομένει να δημιουργηθεί ένα ακόμη δυνατό δίκτυο συνεργασιών ανάμεσα στις δύο χώρες. Αν και η εργασία μου τελειώνει σε λίγο καιρό εδώ στην Razhdavitsa θα συνεχίσω να στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις αυτή την τόσο χρήσιμη και ωφέλιμη δράση. Σε αυτές τις επίπονες εργασίες δεν βασιζόμαστε στην ελπίδα αλλά στην φυσιολογική συνέχεια της δημιουργίας συνεργατικών δικτύων.