Ο Γερμανός πρέσβης “βλέπει” την επόμενη Κυβέρνηση της Γερμανίας πιο “αριστερή” σε θέματα αλληλεγγύης και μετανάστευσης.

Τον “μεγεθυντικό” φακό του στο δημόσιο χρέος έριξε ο Γερμανός πρέσβης Έρνστ Ράιχελ, μιλώντας στο Olympia Forum.

O κ. Ράιχελ τόνισε ότι θα είναι ένα θέμα που αναπόφευκτα θα απασχολήσει την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια και αυτό, όπως υπογράμμισε, δεν θα συμβεί εξαιτίας του εκάστοτε Υπουργού στη Γερμανία. 

“Είμαστε Ευρωπαϊκή Ένωση και προσπαθούμε να μετριάσουμε το πλήγμα που δεχθήκαμε από την Πανδημία. Καθώς επανερχόμαστε σε μία σχετική κανονικότητα στις ζωές μας και σιγά-σιγά θα χρειαστεί να επανέλθουμε και σε μία κάποια κανονικότητα σε θέματα δημοσίων δαπανών στις χώρες μας. Πιστεύω ότι η συζήτηση που πρέπει να γίνει είναι το ότι δεν θα έχουμε πια τόσο εύκολη πρόσβαση στο χρήμα”.

Μιλώντας για την ανάληψη της νέας ηγεσίας στο Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, τόνισε ότι αυτό θα είναι το μείζον θέμα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ενώ εξέφρασε την άποψη ότι ο εκάστοτε υπουργός οικονομικών δεν α είναι σε θέση να υλοποιήσει την πλατφόρμα του κόμματος από το οποίο θα προέρχεται γιατί θα σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού.

Αναφέρθηκε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας χαρακτηρίζοντας την ασφάλεια “το Άγιο Δισκοπότηρο” της εθνικής κυριαρχίας κάτι που σημαίνει πως οι πιο πολλές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ δύσκολο να χάσουν ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας, υπάρχουν ωστόσο και αρκετές χώρες μέλη οι οποίες φοβούνται ότι αν αναπτυχθεί μηχανισμός ή πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας, η εξωτερική πολιτική θα αποδυναμωθεί. Εμφανίστηκε πάντως απαισιόδοξος ενώ αναφέρθηκε και στην Τουρκία: “Παρότι η Γερμανία είναι υπέρ της μεταρρύθμισης των συνθηκών σε αυτά τα πεδία εγώ δεν είναι τόσο αισιόδοξος ότι θα  σημειωθεί πρόοδος σε αυτά τα θέματα επόμενα χρόνια Οι Γερμανοί πάντα είχαν και συνεχίζουν να έχουν ξεκάθαρη μάτια και θα επικρίνουν αυτά που πρέπει να επιβληθούν στην Τουρκία”.

Μιλώντας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, υποστήριξε ότι η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας πολύ πιθανόν θα αποδειχτεί περισσότερο υπέρ της μετανάστευσης και περισσότερο ‘’αριστερή’’ από τη σημερινή κυβέρνηση “και αυτό θα συνεπάγεται προφανώς πως θα υπάρχει ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, από την άλλη όμως θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και θα επιδειχθεί ενδιαφέρον στην ανθρωπιστική πτυχή του ζητήματος”.

Όσο για τους ηγετικούς ρόλους την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Ράιχελ υπογράμμισε ότι “η Ευρώπη δεν έχει κανέναν ηγέτη. Η Μέρκελ θεωρούνταν ηγέτης αλλά δεν ήταν. Δεν είναι έτσι, κανείς μόνος του δεν είναι ο ηγέτης της ευρωπαϊκής ένωσης, γιατί καμιά χώρα δεν θα δεχόταν άλλον για ηγέτη της”.

Το Olympia Forum II, οργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ 

https://www.youtube.com/watch?v=C0lvnKlcbUM