Γράφει η Βασιλική Ντουφεξή, Πρόεδρος Πειθαρχικού της Ενωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Υπεύθυνη τμήματος για την κακοποίηση κοριτσιών και γυναικών
Ανησυχητικά και αυξανόμενα κρούσματα περιστατικών ενδοοικοογενειακής βίας σε όλο τον κόσμο , σε κάθε γωνιά της γης, σε γυναίκες και κορίτσια ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής, οικονομικής, οικογενειακής ή άλλης κατάστασης. Από το 1999, με στόχο την ανάδειξη της σοβαρότητας, αλλά και της έκτασης του προβλήματος ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.
Σύμφωνα με την πρόσφατη εκστρατεία ενημέρωσης της Διεθνούς Αμνηστίας, σε όλον τον κόσμο, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αναφορές περιστατικών βίας κατά γυναικών και κοριτσιών κατά τη διάρκεια της καραντίνας και των άλλων περιοριστικών μέτρων, τα οποία ανάγκασαν πολλές γυναίκες να παραμείνουν παγιδευμένες στο ίδιο σπίτι με τους καταπιεστές τους ή δεν τους επέτρεψαν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες στήριξης και ασφάλειας.
Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική βία, σεξουαλική βία, ή και τις δύο μορφές βίας από την ηλικία των 15 ετών και έπειτα.
Το 55% των γυναικών έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μία ή περισσότερες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης ενώ το 11% έχει υποστεί ψηφιακή παρενόχληση.
Μία στις είκοσι έχει βιαστεί.
Στοιχεία για την Ελλάδα:
–υπόθεση ενδοοικογενειακή– το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες
–υπόθεση διεθνής -το 16% των γυναικών που απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές
–όχι ταξική – 70% των θυμάτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης και πάνω από το 50% των δραστών δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης.
Η Βασιλική Ντουφεξή υπεύθυνη του τμήματος αντιμετώπισης της βίας της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων , και με πολλές δράσεις για την βία των γυναικών λέει τα ακόλουθα :
“Είναι απαράδεκτο στην κοινωνία της τεχνολογίας, των εφευρέσεων , σε μια κοινωνία που πρέπει να κοιτάει το μέλλον δυναμικά οι γυναίκες να υφίστανται βία και διακρίσεις λόγω του φύλου τους. Οφείλουμε λοιπόν να κάνουμε εκείνα τα βήματα ώστε οι γυναίκες να πάψουν να υφίστανται τις συνέπειες της βίας. Ώστε όχι μόνο να γίνουν, αλλά και να νιώσουν ότι είναι πραγματικά ισότιμες με τους άντρες. Να βοηθήσουμε με διάφορους τρόπους να νιώσουν ότι δεν είναι μόνες , ότι δεν είναι οι μόνες , και μαζί να βρούμε τρόπους να τις κάνουμε δυναμικές και δημιουργικές . Να τις κάνουμε να νιώσουν αναγκαίες στην κοινωνία μας . Υπάρχουν τρόποι με ενημέρωση στα κατάλληλα κέντρα και οργανώσεις . Πρέπει να βρίσκουμε τρόπους να τις κάνουμε να σηκωθούν και να στηριχτούν στα πόδια τους , μόνο έτσι θα καταλάβουν την δύναμη που έχουν και θα βγουν μπροστά για να κατακτήσουν την ζωή τους'”.
Υπάρχουν στην Ελλάδα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα, 19 Ξενώνες Φιλοξενίας και την 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900.