Ο Ανρί Ρουσσώ, ήταν ένας ζωγράφος του Μεταϊμπρεσιονισμού (κίνημα με τις βάσεις και τα γνωρίσματα του Ιμπρεσιονισμού με εντονότερο συναισθηματικό υπόβαθρο), του οποίου το έργο, αναγνωρίστηκε στις απαρχές του 20ου αιώνα.

Γεννήθηκε στην ιστορική πόλη της Λαβάλ στην Γαλλία, το 1844. Τα παιδικά του χρόνια χαρακτηρίζονταν κατά κύριο λόγο από φτώχεια, περνώντας ο ίδιος μάλιστα ένα σύντομο διάστημα στην φυλακή, κατηγορούμενος για κλοπή χρημάτων και γραμματοσήμων. Υπήρξε αδύναμος μαθητής κατά τα σχολικά του χρόνια, ωστόσο, με μια προφανή έφεση στην ζωγραφική και την μουσική και συγκεκριμένα το βιολί. Ύστερα, σε νεαρή ηλικία ξεκινάει να εργάζεται στο τελωνειακό γραφείο του Παρισιού, το οποίο εκτός από σταθερή δουλειά, του προσδίδει επίσης και το παρατσούκλι, «ο Τελωνιακός».

Γράφει η Μαρία Δήμου

Ανρί Ρουσσώ. Πηγή εικόνας: biography.com

Αυτοδίδακτος και μάλιστα δίχως ουδεμία καθοδήγηση ή ιδιαίτερη καλλιτεχνική καλλιέργεια, ξεκίνησε να ζωγραφίζει στα 30 του. Με θάρρος και αυτοπεποίθηση για την δουλειά του, παίρνει την άδεια αντιγραφέα έργων από το μουσείο του Λούβρου και στα 40 του αρχίζει πλέον να επενδύει στο ζωγραφικό του έργο. Στο μεταίχμιο του τέλους των 40 του και των αρχών των 50 του χρόνων, ο Ρουσσώ αποφασίζει να εγκαταλείψει την συμβατική του δουλειά και να πορευτεί πλέον ως ένας ανεξάρτητος, αυτοαπασχολούμενος ζωγράφος, δίνοντας την ώθηση στην τέχνη του να λάμψει και να ταξιδέψει τον κόσμο, μακριά από τα «κουτάκια» της καθημερινότητας που γνώριζε έως τώρα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο ArtViews.gr