Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη

30 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου 2022

Το θέμα του Συνεδρίου “Η Σημειωτική στο Βιόκοσμο” είναι εμπνευσμένο από τη σαρωτική αποδιοργάνωση του βιόκοσμού μας από την πανδημία αλλά και τις ποικιλόμορφες ανασημασιοδοτήσεις του που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκειά της.

Υπογραμμίζοντας το βασικό προσανατολισμό της σημειωτικής στην καθημερινή ζωή, στις κοινές εμπειρίες, σημασίες και πρακτικές, το θέμα στοχεύει να αναδείξει τη σημειωτική ως την κριτική διερεύνηση των σημείων και σημασιών μέσω των οποίων κατασκευάζουμε και νοηματοδοτούμε τον κόσμο.

Παρά τη βαριά σκιά της πανδημίας, του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης, η ανταπόκριση στην πρόσκληση υποβολής εισηγήσεων ήταν εντυπωσιακή. Το Συνέδριο περιλαμβάνει 63 θεματικές ενότητες και πάνω από 600 εισηγήσεις, από συνέδρους προερχόμενους από 64 χώρες. Αυτό αποδεικνύει την παγκόσμια διάδοση και εδραίωση της σημειωτικής θεωρίας και έρευνας. Παράλληλα, όμως, δηλώνει και την επιθυμία των συνέδρων να ανανεώσουν, μετά από δύο και πλέον χρόνια αναγκαστικών περιορισμών, την αμεσότητα, οικειότητα και σύνδεση που διακρίνει τη διεθνή σημειωτική κοινότητα.

Το Συνέδριο φιλοξενείται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, από την Τρίτη 30 Αυγούστου έως το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου. Πληροφορίες για τις εργασίες, κεντρικές ομιλίες και άλλες ειδικές εκδηλώσεις του Συνεδρίου μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα ( https://www.semioticsworld.com ) από όπου μπορείτε να κατεβάσετε το αναλυτικό πρόγραμμα και τον τόμο των Περιλήψεων.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Σημειωτικής της Διεθνούς Εταιρίας Σημειωτικών Σπουδών (IASS/AIS) πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο, το 1974, με πρωτοβουλία των Emile Benveniste, Roman Jacobson, Roland Barthes, Umberto Eco, Julia Kristeva, Juri Lotman και άλλων κορυφαίων σημειωτιστών. Ακολούθως, καθιερώθηκε ως η σημαντικότερη συνάντηση της διεθνούς σημειωτικής κοινότητας που, για πρώτη φορά φέτος, φιλοξενείται στην Ελλάδα με διοργανωτή την Ελληνική Σημειωτική Εταιρία (ιδρ. 1978).