Γράφει η Ιωάννα Λαχανά*
Για μία ακόμη φορά η Ελλάδα καίγεται παρά τις φιλότιμες προσπάθειες αρμοδίων και εθελοντών. Η κακή είδηση όμως δεν είναι αυτή ή μόνον αυτή. Το σαφές και τρομακτικό μήνυμα είναι ότι θα ξανακαούμε. Με κρατικές υπηρεσίες και πυρόπληκτους πολίτες να τρέπονται σε άτακτη φυγή για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα.

Δυστυχώς οι τεράστιες πυρκαγιές, τα καμένα δάση και σπίτια ,οι άστεγοι πολίτες και οι καταστροφές στην γεωργική παραγωγή τείνουν να γίνουν καθεστώς κάθε καλοκαίρι.
Και όμως όλα αυτά θα μπορούσαν, αν όχι να μηδενιστούν τελείως, να περιοριστούν σε σημείο, που δεν θα προκαλούν κινδύνους στο φυσικό περιβάλλον και τους ανθρώπους.
DRONES:
Η τεχνολογία είναι μπροστά στα μάτια στην κυριολεξία των αρμοδίων κρατικών και κυβερνητικών παραγόντων και όμως εθελοτυφλούν. Τον λόγο τον ξέρουν μόνο οι ίδιοι αφού:
1. Aπό το Μάιο- Οκτώβριο τουλάχιστον έπρεπε να υπάρχουν drones σε όλη τη χώρα με προτεραιότητα στα περιαστικά δάση της Αθήνας -Θεσσαλονίκης ,καθώς και τα νησιά με μεγάλα δάση (Ρόδος-  Επτάνησα-  Λέσβος κ.α). Τα DRONES θα περιπολούν σε 24ωρη βάση και θα καταγράφουν (και με θερμικές κάμερες) τους περιαστικούς χώρους. Με τον τρόπο αυτό θα εντοπίζεται όχι μόνο η πυρκαγιά στην έναρξή της αλλά και κάθε ύποπτη κίνηση που σηματοδοτεί εμπρησμό.
2. Θα υπάρχει μεγάλος αριθμός DRONES που θα σπεύδουν για κατάσβεση, με δυνατότητα μεταφοράς 300-400 κιλών νερού ανά Drone τουλάχιστον, και
3. Το κόστος δεν είναι μόνο μικρότερο από αγορά και χρήση Α/Φ και ελικοπτέρων,αλλά δεν έχει και κανένα κίνδυνο για τους χειριστές, ενώ η δράση τους είναι και πιο ακριβής. Επιπλέον τα drones μπορούν να επιχειρήσουν την νύκτα και με κατάλληλο εξοπλισμό των επίγειων δυνάμεων επιχειρεί και με ασφάλεια.
Αν λοιπόν η χώρα προμηθευτεί ένα μεγάλο αριθμό DRONES π.χ 1000 για κατάσβεση και 300 για εναέρια περιπολία με ένα κόστος που δεν ξεπερνά ίσως τα 200.000.000 ευρώ, τότε οι πυρκαγιές θα αποτελέσουν παρελθόν και κακό εφιάλτη που πέρασε.
Το κόστος αγοράς και χρήσης DRONES είναι σχεδόν μηδενικό αν συγκριθεί με τις καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον και όχι μόνο.
Στο σχετικά κοντινό παρελθόν και ειδικά μετά τις πυρκαγιές στο Μάτι, και εντάθηκαν οι έγγραφες προτάσεις της ομάδας του δικηγορικού μας γραφείου, είχαμε καταθέσει σχετική πρόταση σε αρμόδιο καθ’ όλα παράγοντα της Περιφέρειας Αττικής για τη χρήση DRONES για να λάβουμε την καταπληκτική απάντηση «ότι η πρόταση είναι καλή αλλά δεν έπρεπε να «μπερδευτεί» στα «πόδια» της πυροσβεστικής».
Έλεος! Λες και αν η  πυροσβεστική είχε βίντεο από την έναρξη μιας πυρκαγιάς ή μια στρατιά DRONES πυρόσβεσης θα πρόβαλε αντιρρήσεις!
Φυσικά και δεν αναμένουμε να γίνει δεκτή η πρότασή μας. Οι μέθοδοι και οι πρακτικές της καλούμενης λαϊκά «Εποχής Κολοκοτρώνη» θα συνεχίσουν να κατακαίουν τη χώρα κάθε καλοκαίρι με τους αρμόδιους να επιθεωρούν την καμένη γη.
Και του χρόνου!
*Η Ιωάννα Λαχανά είναι δικηγόρος και αρθρογραφεί στα ΜΜΕ