Ο Άρνολντ Μπέκλιν ήταν Ελβετός ζωγράφος του Συμβολισμού κατά το 1840 με 1890. Γεννήθηκε στη Βασιλεία της Ελβετίας και σπούδασε στην ακαδημία του Ντίσελντορφ πριν ταξιδέψει την Ευρώπη. Επισκέφτηκε τις Βρυξέλλες, το Παρίσι, γνώρισε το έργο πολύφημων καλλιτεχνών της εποχής του, ενώ ένα μεγάλο μέρος της ζωής του, το πέρασε στην Ιταλία.

Με την τρίτη κατά σειρά σημαντική γυναίκα στην ζωή του και πρώτη του σύζυγο, απέκτησε δέκα τέσσερα παιδιά, εκ των οποίων τα πέντε πέθαναν σε πολύ νεαρή ηλικία. Άλλα τρία, από την άλλη, απεβίωσαν πριν από τον ίδιο τον Μπέκλιν. Εκείνος δε, κατάφερε να γλιτώσει ακόμη και τον τύφο, που του “χτύπησε” την πόρτα το 1859.

Γράφει η Μαρία Δήμου

Άρνολντ Μπέκλιν αυτοπροσωπογραφία, 1873 Πηγή εικόνας: pinterest.com

Ο Άρνολντ Μπέκλιν ήταν καθαρός συμβολιστής, επηρεασμένος φυσικά κατά έναν μεγάλο βαθμό από το κίνημα του ρομαντισμού. Οι πίνακές του, άλλοι πιο γλαφυροί ενώ άλλοι πιο αφηρημένοι, περικλείονται από μια σκοτεινή αύρα. Απόκοσμη. Συναίσθημα που μοιάζει να απασχολούσε τόσο τον Μπέκλιν, που ακόμη και οι πιο “φωτεινοί” του πίνακες, το έκρυβαν έως έναν βαθμό.

Παρ’ ότι ήταν διασημότερος για την στοιχειωτική σχέση του με τον θάνατο (το γνωστότερό του έργο: «Αυτοπροσωπογραφία με το Θάνατο Βιολιστή»), μεγάλο κομμάτι της δουλειάς του, είχε αφιερώσει στην ελληνική και την ρωμαϊκή μυθολογία, με απεικονίσεις από ξακουστούς μύθους και μυθικά πρόσωπα όπως τα φανταζόταν ο ίδιος. Σήμα κατατεθέν έργα του, βρίσκονται στο μουσείο του Μπρούκλιν στην Νέα Υόρκη, στο Μόναχο, στο Βερολίνο, τη Φιλαδέλφεια, την γενέτειρά του, την Βασιλεία και το Μουσείο Σταίντελ στη Φραγκφούρτη μεταξύ άλλων.

Διαβάστε τη συνέχεια στο ArtViews.gr