Ιδιότροπος, μονόχνοτος και πρωτίστως ευφυής πρωτοπόρος, ο εκκεντρικός ζωγράφος, Ουίλλιαμ Τέρνερ γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1775. Με έμπρακτη στήριξη και από τους δύο του γονείς, φοιτά δωρεάν στην Βασιλική Ακαδημία, όπου και συχνά εκθέτει έργα του ανά διαφορετικές περιόδους. Από τα τέλη του 1700 και τις αρχές του 1800, ξεκινά το μεγαλοπρεπές έργο του θρυλικού Άγγλου εικαστικού, υπό το ρεύμα του ρομαντισμού. Ο Τέρνερ ζωγραφίζει την σύγχυση και την περιπλέκει με έναν πρώιμο Ιμπρεσιονισμό, του οποίου κινήματος λέγεται ότι υπήρξε «πατέρας».
Καταστροφή, φουρτούνα, χάος. Βλέποντας κανείς τους πίνακές του θα αμφέβαλε για το αν πρόκειται για έναν ισορροπημένο άνθρωπο. Ωστόσο, ενώ σε ένα μεγάλο μέρος των πινάκων του κυριαρχεί η απαισιοδοξία, υπάρχει πάντοτε κάπου και μια σπίθα φωτός, άλλοτε μεγαλύτερη και άλλοτε μικρότερη. Με τα χρόνια και μάλιστα ιδίως κατά τα μέσα του 1800, ο Τέρνερ καταπιάνεται από μια πιο αφηρημένη τεχνική. Τα έργα του δεν είναι πλέον τόσο ευδιάκριτα, μοιάζοντας ο ίδιος να χάνεται και να μπερδεύεται ολοένα και περισσότερο μέσα στα χρόνια και όχι το αντίθετο, όπως είθισται. Όσο κυλάει ο χρόνος, μοιάζει σαν να απομακρύνεται από το γεγονός που απεικονίζει, σαν να μην θέλει να μετέχει.
Γράφει η Μαρία Δήμου
Το 2014, ο Άγγλος σκηνοθέτης θεάτρου και κινηματογράφου, Μάικ Λι, εστιάζει στο πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ζωής του ζωγράφου, κατά την δική του οπτική γωνία (και δικό του σενάριο) και επιχειρεί να αναδημιουργήσει μερικούς από τους πίνακές του, με την μορφή κινηματογραφικών κάδρων. Στον ρόλο του Τέρνερ, ο Τίμοθι Σπάλ, ένας ογκόλιθος της υποκριτικής με εύρος και μια ασύλληπτη περσόνα.
Ο Σπάλ, αφιερώνει τον εαυτό του σε έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα ρόλο και καταφέρνει να γίνει ένα με τον Τέρνερ, ο οποίος φαίνεται σαν να περιφέρεται κάπου ανάμεσα στους πίνακές του, με συγκλονιστικά κάδρα από τον σκηνοθέτη που διευκολύνουν αισθητά την δουλειά του ηθοποιού. Με τον βρετανικό του στόμφο και το πάθος του για τον ρεαλισμό, ο Λι φαίνεται να βλέπει τον εαυτό του μέσα από έναν χαρακτήρα που επιχειρεί να σκιαγραφήσει μέσα από το έργο του και τα λίγα πράγματα που γνωρίζουμε για την προσωπικότητά του.
Διαβάστε τη συνέχεια στο ArtViews.gr